Има нагласа в мнозинството и на тази комисия, и на

...
Има нагласа в мнозинството и на тази комисия, и на
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Има нагласа да внесем общ проект за промяна в конституцията

" Има настройка в болшинството и на тази комисия, и на Народното събрание, в идващите дни да бъде импортиран общ план за изменение и допълнение на конституцията ", разяснява ръководителят на парламентарната комисия по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ, откакто комисията организира първото си съвещание и разиска плана за промени в главния закон на " ПП-ДБ ".

Представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи са заявили, че ще изготвят свои планове, само че ще внесат общ. Движение за права и свободи показаха своя план още предходната година. В неделя ПП-ДБ също показаха концепциите си. Единствено ГЕРБ към момента не са посочили своя вид на промени в конституцията.

" Тези хрумвания са част от усилието да внесем един общ законопроект ", уточни и някогашната правосъдна министърка от Демократична България Надежда Йорданова.

Проектът на ПП-ДБ планува делене на Висшия правосъден съвет, понижаване на пълномощията на основния прокурор, въвеждане на мандатност на кметовете, както и промяна на националния празник от 3 март на 24 май. Друго предложение е президентът към този момент да не може да назначава свои хора за служебни министри. Тази функционалност ще прави постоянното държавно управление в оставка, а избори ще се организират в границите на месец, както това се случи в прилежаща Гърция неотдавна.

" Трябва да намерим малко по-балансиран вид от това, което вие оферирате. Няколко са - от една страна координиране с партиите, въпреки това гръцкия вид ", означи Екатерина Захариева от ГЕРБ. Тя изясни още, че не е реализирано единодушие за мандатността на кметовете. В плана на ПП-ДБ се предлага да имат право да бъдат преизбирани единствено един път.

Друго предложение на ГЕРБ е да се вкара непрекъсваемост на работата на Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР