Има начин, по който злонамерени лица могат да гласуват машинно

...
Има начин, по който злонамерени лица могат да гласуват машинно
Коментари Харесай

ГЕРБ демонстрираха как може да се гласува по 2 пъти на машините

Има метод, по който злонамерени лица могат да гласоподават машинно по 2 пъти за своя претендент или партия, алармираха на брифинг от ГЕРБ.

Това може да се случи при изискване, че гласоподавателят уточни на първичния екран, че желае да даде гласа си единствено на единия тип избори - било за парламент, било за президент, изясни Жечо Станков, демонстрирайки по какъв начин това може да се случи, гласувайки на пробна машина.

Според напътствията на ЦИК жителите нямат право да гласоподават наново, в случай че се подпише и пусне бележката в урната. Ако откаже обаче да се подпише, изясни Станков, може да му бъде обещано разрешение да повтори вота си, при който никой не вижда дали няма да гласоподава още веднъж със същия номер.

От ГЕРБ не подминаха и въпроса с спомагателните 228 машини, озовали се в същия склад, където се съхраняват спомагателните 1600 устройства, поръчани от ЦИК. Припомняме, че от комисията обявиха, че тези машини не са били желани от тях и не са предопределени за вота на 14 ноември. От " Сиела норма " пък обясниха, че въпросните устройства са били предопределени за други страни.

" Голяма неточност беше, че слушах през днешния ден Христо Иванов по малкия екран, че сме водили кръстоносен поход против машините. Само че оттова, откъдето са тръгнали кръстоносците - Германия и Нидерландия, от дълго време се отхвърлиха от машините. Христо Иванов знаел, че тези 228 машини били в камион. Ние ходихме там да питаме, а той знаел, че са в камион. Какво неприятно има да питаме? Не съм срещу машинното гласоподаване ", съобщи на собствен ред Бойко Борисов, още веднъж настоявайки за контролно броене на бележките.

" След като ги хванахме по боксерки, видяхме, че могат да начукат спомагателни 228 000 гласа, ние просто желаеме да бъде обяснено на хората. Защо толкоз ги е боязън да броят талончетата, попита реторично експремиерът.

" Призовавам и другите партии да изискат същото, в случай че не са в схемата. Виждате, тези които губят и падат надолу, са срещу контролното преброяване ", добави той.

От ГЕРБ дадоха и детайлности по отношение на загадъчните 4 индивида, които, по думите на Борисов преди дни, направлявали машините.

Това, изясни Тома Биков, са ИТ специалистите Александър Кирков, Пламен Желязков и Тодор Цолов, които се занимават с създаването на ключа на изборния програмен продукт. И тримата напуснали работа в частния бранш, където взимали над 10 000 лв., с цел да работят за 2000 лв. на държавна служба. Същевременно братът на Кирков също бил напуснал надалеч по-добре платена работа в ИТ бранша, с цел да отиде в ДАЕУ (Държавната организация за електронно управление), като измежду отговорностите му било да сертифицира ключа, който е създал родния му брат.

Пламен Желязков пък бил съучастник на Атанас Шарков, който е бил консултант на Асен Василев и Стефан Янев преди да влезе в инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Лозан Панов за президент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР