Има много положителни неща, които видях по време на посещението

...
Има много положителни неща, които видях по време на посещението
Коментари Харесай

Патриарх Кирил разочарован от официалната реторика за Освобождението

Има доста позитивни неща, които видях по време на визитата ми в България, само че има и неща, които ме огорчават . Много ме огорчи в формалната изразителност на представители на страната като наедно с Русия същата роля съвсем да са изиграли Полша, Литва, Финландия . Това сподели пред публицисти Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на летище " София ". Той си потегля от страната ни след тридневно посещаване, отдадено на честванията за 140 години от Руско-турската война.

 
Когато попитах от кое място е тази странна история, разбрах, че армията на финландския полк е взела участие в Освободителната война , само че това беше полк на съветската войска , който беше във Финландия, изясни съветският патриарх. Също по този начин имаше и полкове от съветската войска в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, обвързвана с освобождението на България, сподели патриарх Кирил.
 
Той съобщи, че историята на освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия . Затова съветският патриарх предложи тази история на София да " изчезне " от политическия ход на България. По думите му никаква политическа уместност не може да оправдае лъжливата историческа интерпретация.

 
Най-светлата страница от визитата ми в България е обвързвана с Шипка - там не видяхме нито финландски флагове, нито полски, нито румънски знамена, сподели съветският патриарх. Видяхме единствено флага на Русия и флага на България и с какъв възторг българският народ одобри Московския и на цяла Русия патриарх, показа главата на Руската православна черква.
 
" Не е допустимо да го преживееш без сълзи този национален екстаз, който отразява същинското отношение на българите към Русия, към Руската черква и към великата памет за жертвите на нашия народ, който е освободил България ", разяснява патриарх Кирил.
 
Дълбоко съм уверен, че целият отрицателен политически подтекст ще отмине, а полезностите, свързани с нашата обща история, с освободителната битка, която съветският народ с големи жертви понесе, с цел да стане България свободна, това вечно ще бъде непокътнато в паметта на нашите нации, изрази убеденост патриархът на Русия .

Попитан за коментар за срещата му с българския президент Румен Радев , патриарх Кирил отговори: " Добро усещане ми направи президентът, доста е образован, православен, човек, който обича родината си ". Струва ми се, че е отворен за разговор с Русия, сподели съветският патриарх.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР