Има много подобрения, които можеха да бъдат въведени по отношение

...
Има много подобрения, които можеха да бъдат въведени по отношение
Коментари Харесай

Ива Лазарова: Може да има забавяне на изборните резултати при усложнени изборни книжа

Има доста усъвършенствания, които можеха да бъдат въведени във връзка с метода на разпределение на медийните пакети. Това съобщи пред БНР Ива Лазарова от Института за развиване на обществената среда. 
" Посочвали сме в не един разбор, че има субекти, които през останалата част от годината нямат никакви приходи, само че те вземат участие в изборите и получават до 4 пъти медийни пакети, напомни тя. Според нея би трябвало да има обществен реистър за метода, по който се разходват тези средства.  
" Може да се приказва за някакви условия към партиите и обединенията, които получават такива, да вземем за пример да виждаме някакви минимални финансови доходи обратно във времето. Редно е тази държавна помощ, която е замислена като форма, с която дребните и новите субекти да доближават до повече гласоподаватели, да не бъде опорочавано по някакъв метод ", разяснява Лазарова в изявление за предаването " Преди всички ". 
Относно даренията за партиите по време на акцията тя акцентира, че няма никакви промени за отчетността и контрола . Шефът на Сметната палата беше отхвърлен поради неналичието на подобен надзор, напомни Лазарова и добави, че Сметната палата са направили всички инспекции, които им е вменено да създадат
Според нея това е бил неприятен сигнал за хората, които желаят да дарят за разнообразни политически дела . Тя счита, че може да има донори, които да се откажат да вършат това. 
Според нея е редно да има фискиране на периодите, в които акцията стартира и завършва. 
Би следвало акциите на партиите да са насочени на национално равнище, само че по-малките партии евентуално ще таргетират гласоподавателите си там, където те живеят, разяснява Ива Лазарова. По думите й след преброяването ситуацията е такова - мандатите са разпределени по отношение на условията. Остава огромният проблем с неналичието на регион " Чужбина " , което продължава да прави гласът на сънародниците ни там непълен. Вероятно машинната бюлетина ще бъде по-дълга, сподели Лазарова и добави, че това би трябвало да се планува.
Основното е обаче какви бумаги за броене на резултатите ще одобри ЦИК , счита тя и напомни, че през 2019 година при смесено гласоподаване - в 40% от 3000 секции липсваха преференции. Тя акцентира, че и в този момент главен фокус за ИРПС ще е работата на ЦИК във връзка с образованието и подготовката на членовете на комисиите и методическите инструкции. Важно е да се минимизира опцията да се сумират резултати от смесеното гласоподаване в секциите в края на изборния ден, акцентира Лазарова. 
Тя уточни, че лишава минимум 20 минути за корекция на сбъркан протокол. А малко над 1500 са секциите единствено в София, добави тя. Лазарова допуска, че може да има закъснение на изборните резултати , изключително в случай че бъдат усложнени изборните бумаги. 
Според нея би трябвало да има обществен спор за видеонаблюдението и гласоподавателите да са сигурни, че те няма да бъдат заснемани по време на самото гласоподаване. 
По думите й вроятно не във всички учебни заведения има камери. По думите й ще се цели закупуване на камери и това би било предизвикателство пред ЦИК. Според нея обаче би трябвало да се приказва за смисъла на това снимане. Самото то има редица дефекти и към момента е противоречив резултатът от него , посочи тя. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
По обявата работи: Анастасия Крушева БНР подкасти: Поколението Z В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР