Има много начини да проверяваме качеството на хранителните продукти, които

...
Има много начини да проверяваме качеството на хранителните продукти, които
Коментари Харесай

10 бързи и лесни теста за качество на храната

Има доста способи да ревизираме качеството на питателните артикули, които ядем всеки ден. Повечето от тях обаче изискват подпомагане от експерти или особено съоръжение.

Ето обаче някои, които можете да извършите сами у дома – или даже още в супермаркета.

Пиле

Обърнете внимание на белите линии и дебелия пласт лой върху пилешките гърди. Това значи, че в птиците са инжектирани хормони на растежа и те са натрупали тегло прекомерно бързо. Такова месо е нездравословно за здравето.

Обърнете внимание и на цвета: в случай че е жълтеникав, не е прясно. Суровите пилешки гърди би трябвало да са розови и да не са прекомерно меки.

Извара или меко сирене

Капка йод ще ви помогне да ревизирате дали изварата съдържа нишесте. Ако да, петното ще стане тъмносиньо, а в случай че не – цветът на йода няма да се промени.

Оставете малко извара при стайна температура. Ако съдържа растителни мазнини, ще се оцвети в жълто. След този тест същинското сирене или извара може да вкисне, само че няма да си промени цвета.

Пчелен мед

Изсипете малко мед върху равна повърхнина. Фалшивият мед капе и незабавно се популяризира по повърхността. Висококачественият мед е много гъст и тече на тънка линия.

Ако усетите усет на карамел, това значи, че медът към този момент е нагряван. Ако ви се стори прекалено сладостен, медът съдържа бяла захар.

Заквасена сметана

За да ревизирате дали сметаната съдържа растителни мазнини, разбъркайте една лъжичка от нея в чаша гореща вода. Ако е с неприятно качество, ще се образуват бели люспи. Истинската заквасена сметана ще се трансформира в хомогенна гъста течност.

Замразени зеленчуци и плодове

Проверете дали опаковката не е цялостна с лед. Ако е по този начин, не са съхранявани вярно. Изберете артикули, които имат единствено скреж по тях.

Риба

Прясната риба не би трябвало да е с мътни очи, а здравите хриле постоянно са яркочервени. Кожата би трябвало да има натурален металически искра, а люспите би трябвало да са компактно прикрепени към тялото.
 

Месо

Когато избирате месо, натиснете го с пръст. Прясното месо би трябвало да е задоволително еластично, с цел да не остане отпечатък.

Нарежете едно по-голямо парче на половина: в случай че месото е мрачно, само че има бели очертания, това значи, че срокът му на валидност е продължен с добавки. Подсушете с хартиена салфетка – прясното месо не би трябвало да оставя прекалено много влага и кръв по нея.
 

Свежи подправки

Стиснете връзката копър в ръка. Ако листата висят встрани, към този момент е почнал да увяхва. Освен това, в случай че цветът е прекомерно мрачен и стъблата са прекомерно дълги, това значи, че съдържа нитрати. Свежите подправки постоянно са натурален зелен цвят.
 

Сирене или кашкавал

Можете елементарно да забележите сиренето съдържа растителни мазнини. То се разпада, когато го режете (не се отнася за твърди типове сирена като чедър). Ако го извадите от опаковката, ще изсъхне и ще се напука.

Оставете малко кашкавал при стайна температура. Висококачественият артикул просто ще омекне, само че в случай че изсъхне и върху се появи влага, по-добре го оставете.

Сладолед

Оставете обичания си сладолед на стайна температура. Ако съдържа растителни мазнини, ще остане замразен за по-дълго време и най-после ще се стопи до течно положение.

Качественият сладолед ще се разтопи в гъста кремообразна субстанция.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР