Има много фактори, които могат да нарушат планирания график за

...
Има много фактори, които могат да нарушат планирания график за
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Има много фактори, които могат да нарушат планирания график за доставка на ваксини

Има доста фактори, които могат да нарушат планувания график за доставка на имунизациите. Това се споделя в изказване на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по отношение на развиването на тактиката за имунизациите, което ФАКТИ показва без редакторска интервенция:

Пандемията от COVID-19 продължава да бъде сериозна опасност за здравето и поминъка на хората. Ние сме в конкуренция с времето. Колкото по-бързо реализираме задачата си 70 % от възрастните в Европейския съюз да бъдат имунизирани, толкоз по-големи са възможностите за ограничение на вируса.

Добрата вест е: Ваксинирането се форсира в цяла Европа! Към вчерашна дата страните членки са получили над 126 милиона дози ваксини. И съм щастлива да кажа, че през днешния ден достигнахме 100 милиона имунизации в Европейски Съюз. Това е основен стадий, с който можем да се гордеем. Повече от една четвърт от тези 100 милиона имунизации са с втора доза, което значи, че сега над 27 милиона души са изцяло имунизирани.

Това е добра вест. Но както можем да забележим от вчерашното известие на Джонсън и Джонсън, към момента има доста фактори, които могат да нарушат планувания график за доставка на имунизациите. Поради това е значимо да се работи бързо, да се планува и приспособява постоянно, когато е допустимо. Правим всичко по силите си, с цел да подпомогнем разпространяването на имунизациите в Европа, в това число посредством увеличение на доставките през идващите седмици и месеци.

Ето за какво имам удоволствието да разглася, че постигнахме съглашение с BioNTech-Pfizer за ускорение, още един път, на доставката на ваксини. 50 милиона спомагателни дози ваксини на BioNTech-Pfizer ще бъдат доставени през второто тримесечие на тази година, считано от април. Тези 50 милиона дози в началото са били планувани за доставка през четвъртото тримесечие на 2021 година Сега те са налични през второто тримесечие. По този метод общите дози, доставени от BioNTech-Pfizer, ще доближат 250 милиона дози през второто тримесечие. Тези дози ще бъдат разпределени съразмерно на популацията сред всички страни членки. Това ще спомогне доста за разгръщането на нашите акции за имунизация. Искам да благодаря на BioNTech-Pfizer. Те се потвърдиха като благонадежден сътрудник. Те извършиха уговорките си и дават отговор на нашите потребности. Това носи директна изгода за жителите на Европейски Съюз.

Нека също да се фокусираме и в средносрочен проект. За да се подготвим за бъдещето, ние извличаме поучения от първия стадий на нашия отговор на пандемията. Ясно е, че за решителна победа над вируса, ще би трябвало да сме готови за следното: в избран миг може да се нуждаем от спомагателна ваксина, с цел да подсилим и удължим имунитета; и в случай че се появят разновидности, които не се повлияват, ще би трябвало да разработим ваксини, които са приспособени към новите варианти; и ще се нуждаем от тях на ранен стадий и в задоволителни количества. Като се има поради това, би трябвало да се съсредоточим върху технологии, които са потвърдили качествата си. Ваксините иРНК са явен образец.

Въз основа на всичко това започваме договаряния с BioNTech-Pfizer за трети контракт. В този контракт ще се планува доставката на 1,8 милиарда дози ваксини за интервала 2021—2023 година Това ще значи, че освен производството на ваксини, само че и всички съществени съставни елементи ще се намират в Европейски Съюз. Преговорите, които започваме през днешния ден – и се надяваме да приключат доста бързо – са още една значима стъпка от отговора на Европа на пандемията. Могат да последват и други контракти с други сдружения. Ние сме дружно в това. И дружно ще спечелим тази битка с пандемията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР