Има малко организирани престъпни групи, които са толкова легендарни и

...
Има малко организирани престъпни групи, които са толкова легендарни и
Коментари Харесай

Войната между Коза Ностра и Камора

Има малко проведени незаконни групи, които са толкоз именити и прословути, колкото сицилианската Мафия. През 20 век тази скандална незаконна организация набира голямо въздействие и даже до през днешния ден фамилиите на Коза Ностра управляват обилни престъпни империи.

Но има моменти, в които това владичество е било на ръба да се срине. В най-ранните години на проведена престъпност в Съединените щати многочислени италиански банди се борят за власт. В Ню Йорк най-силният противник на Коза Ностра е Камората, доста по-малка група, чиито корени се простират до Неапол.

Между 1880 и 1924 година в Съединени американски щати идват над 4 милиона италиански имигранти. В десетки градове италианските общности са хазаин на фамилиите от новосъздадените Мафия и Камора, които печелят пари посредством изнудване и ракети като главно оферират „ отбрана “ на разнообразни бизнеса в подмяна на избрана сума.

В продължение на съвсем десетилетие тези конкурентни фракции не си пречеха една на друга да правят черните си покупко-продажби. Мафията „ пазеше “ питателните артикули, леда и въглищата, от които се нуждаеше всеки италиански квартал като по този метод генерираше големи облаги при десетки хиляди клиенти.

На улица Мълбъри в Манхатън, център на италианската общественост в Ню Йорк дълго време, доста от задните алеи и жилища бяха терен за хазарт, опиати и други незаконни инициативи. Хазартът, проституцията и опиатите бяха оставени за бандите от Камора. Те бяха лимитирани до задните пространства на къщите и по-закътаните алеи, където може да се вкара малко количество клиентела. Но до 1915 година към този момент се има осезаемо напрежението за това кой ще управлява този бизнес.

Проблемът стартира през 1913 година, когато Ник Теранова, който е началник на семейство Морело, откогато Джузепе попада в пандиза през 1910 година, се пробва да вземе контрола върху хазарта в Манхатън от Джоузеф ДиМарко. ДиМарко от своя страна се пробва, само че не съумява да убие Ник в опит за възмездие, а на собствен ред Ник прострелва ДиМарко във врата. Животът му е избавен след часове интензивна интервенция. Мафиотският дон изпраща хората си да опитат още веднъж, този път стреляйки по ДиМарко с пушки, до момента в който той лежи в бръснарски стол. Джоузеф обаче още веднъж оцелява.

Обидени и обезверени да запазят репутацията си на рискови хора, братята Теранова се обръщат към Камората. Най-накрая, през лятото на 1916 година оръжейниците, наети от Волеро и фамилията от улица Бруклински флот, разстрелват ДиМарко 10 пъти, до момента в който играе покер в една от задните стаички, и по този начин циментират контрола на Морело над хазарта.

Морело обаче няма желание да споделя каквото и да било с Камората. Вместо това те се радваха на новата си преобладаваща позиция, до момента в който шефовете в Камората се ядосват тихичко поради пренебрежението.

Марано удариха първи. Братята Теранова и трима други основни от Мафията са поканени на улица Военноморски флот под подправения предлог да обсъдят сполучлив метод да разделят ракетите. При подготовката за срещата мъжете на Марано приготвяха патрони, намазани с чесън и черен пипер, тъй като считат, че по този начин раните на противниците им ще се инфектират и ще обезпечи гибелта им даже да оцелеят в възможната престрелка.

Когато единствено Ник и още един от шефовете се появяват, Марано въпреки всичко извършва проекта, убивайки и двамата. Изненадана, Мафията към момента е в объркана, когато Марано последва тази засада с бързо унищожаване на още шестима от хората на Морело.

Камората, едвам към 40 индивида, съумява да изтласка Мафията от най-големите рекети, макар численото предимство и средствата на Мафията. Но когато се пробват да принудят комарджиите и другите търговци да им заплащат, те се натъкват на непредвидена опозиция от тяхна страна, тъй като те подозират, че Теранова ще се върнат. Камората трябваше да одобри или нищо, или каквото търговците решат да им заплащат. Междувременно Волеро и Марано обезверено ловуваха мафиотските босове, осъзнавайки, че в случай че не ги убият, ще изгубят всичко.

Ралф „ Бръснарят “ Даниело, дребен член на бандата от улица Бруклински флот, бяга в Рено дружно с 16-годишната си другарка откакто е оневинен по обвинявания в обир и похищение.

Когато Волеро отхвърли да му заплати, откакто парите му свършват, той написва яростно писмо до полицията в Ню Йорк и им предлага да им продаде информация. В интервал от близо два месеца Даниело споделя на полицията всичко, което знае, разрешавайки съвсем 20 убийства и предоставяйки доказателства за стотици открити каузи. До този миг това е най-голямото издаване на мафията в историята и резултатът е неотложен. В рамките на седмици десетки членове на Камора са задържани.

Войната свърши. Съперниците им са унищожени, а за семейство Морело остава да затвърди мястото си като ръководещия незаконен профсъюз в Ню Йорк.

Войната сред Мафията и Камората е повратен миг в историята на проведената престъпност. След няколко години мафията ще се трансформира в най-значимата американска незаконна група – извънредно, само че сантиментално скрито общество с ясно изразена митология.

Семейство Морело в последна сметка ще се трансформира в една от именитите пет незаконни семейства на Ню Йорк и до през днешния ден една от най-значимите италиано-американски незаконни организации.

Лоялността, бързият и кървясъл темперамент на мафиотската война и колоритните прякори на хората в банди основават жива картина в съзнанието на елементарните жители. Така по-късно се появяват филми като „ The Godfather “ и „ Goodfellas “ и телевизионни сериали като „ The Sopranos “.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР