Има ли напрежение между приоритетни сектори и каква е ролята

...
Има ли напрежение между приоритетни сектори и каква е ролята
Коментари Харесай

Създава ли Министерството на земеделието конфликт между животновъди и овощари

Има ли напрежение сред предпочитани браншове и каква е ролята на земеделското министерство в разгарянето му? Как и с какъв брой ке бъдат подпомагани животновъди и производители на плодове и зеленчуци в рецесията и работи ли предлаганата от ведомството скица за систематизиране на парите - в предаването „ Преди всички “ бяха предстванеи две отзиви. 

Продоволствената сигурност е жизненоважна за животновъдите, тъй като при неприятен сюжет и липса на годишна продукция 2022 те безусловно увисват , съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите.
Караколев разясни, че животновъдите чакат да схванат каква част от зърнения баланс, който страната ще подсигури, ще бъде за тях .

„ Все още нямаме никакви индикации, най-много за цена . В момента има зърно, обаче животновъдите нямат задоволително запас да могат да го покрият. “

Около 1 милион тона са нужни за подсигуряване на продоволствената сигурност за отглеждането на животни, посочи Симеон Караколев.

Ако би трябвало да се работи на пазарния принцип себестойност на продукцията по отношение на цената на зърното, в един миг сиренето може да стигне 30 лв. кг, което ще бъде удар и потрес , разяснява Караколев пред БНР.

 Снимка: БГНЕС Министерството на земеделието основава спор сред предпочитани браншове , насочи рецензии Николай Колев, ръководител на УС на Сдружението на дунавските овощари.

Той обърна внимание върху поскъпналите няколко пъти препарати за растителна отбрана и торове, както и върху разноските на ток, като уточни, че всичко това се отразява върху себестойността на продукцията.

„ Ние чакаме себестойността на декар овощно насаждение да е над 1000 лв. . “

За да може секторът да оцелее и даже най-малките да продължат съществуването си, е нужна помощ най-малко 150 лв. на декар спомагателни държавни средства , добави Колев.

„ Има доста дребни производители, които няма да могат да изкарат тази година. Те просто ще банкрутират или ще се откажат и секторът ще западне още повече “, предизвести той и добави, че по този начин ще ядем повече вносна стока.

След вчерашните митинги овощарите чакат реакция от земеделското министерство, а при липса на такава ще се насочат към София , стана ясно от думите на Николай Колев.

 Снимка: БГНЕС

„ Представете си, че има двама удавника и спасителите хвърлят един дребен пояс, който е за един човек . На този пояс не могат да стоят двамата удавника, рискуват да потънат и двамата. Съответно или поясът би трябвало да е по-голям, да може да поеме двамата, или би трябвало да има два пояса . Това сега се случва в селското ни стопанство – подмята ни се нещо, което е незадоволително “, заключи обстановката Симеон Караколев от Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите.

„ В случая потребностите приказват не за 50:50, не за 60:40 в интерес на животновъдите. За 70:30 в интерес на животновъдите “, съобщи той и прикани разпределението на средствата да бъде въз основа на разбори .

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР