Има ли колективен имунитет срещу новия коронавирус, причиняващ болестта COVID-19

...
Има ли колективен имунитет срещу новия коронавирус, причиняващ болестта COVID-19
Коментари Харесай

Сърбия почва изследване за колективен имунитет, има прогнози кога епидемията там свършва

Има ли групов имунитет против новия ковид, причиняващ заболяването COVID-19 в Сърбия или не - това ще би трябвало да бъде открито с огромно проучване. То ще бъде извършено от Медицинския факултет в Белград, написа в. " 24 часа ", като се базира на сръбското издание " Курир ".
За задачата на проучването ще бъдат тествани 17 000 тествани сърби, от 7000 инцидентно подбрани семейства - за антитела. Така ще бъде нарисувана картина на болестта, само че изследването евентуално ще продължи най-малко 2 месеца, в случай че не и цяло лято.
Днес, 5 май, стартира пилотно изследване върху извадка от 1000 души, заяви епидемиологът Дария Кисич Тепавчевич. Според нея е допустимо да има втора вълна на разпространяване на ковид, само че тя не чака да бъде от мащаба на първата вълна. " Идеално би било да се реализира групов имунитет колкото може по-безболезнено - прекарана зараза от най-малко 60 % от популацията. Докато не достигнем това считам, че вирусът ще остане измежду нас ", сподели тя.
Според математически модел за края на епидемията в Сърбия, денят, в който в страната няма да има нито един нов случай, е 26 май, написа също " Курир ". Професор Петър Кочович, който направи изчислението, изясни, че в случай че се резервира наклонността от последните десетина дни, епидемията би трябвало да свърши до 26 май. Очаква се броят на инфектираните да понижава, с наклонността да падне до нула, счита той.
Професор Жарко Ранкович, инфекционист и член на Кризисния щаб за битка с разпространяването на ковид, отхвърли пред " Курир " опцията точният завършек на епидемията да може да се планува с математически модели. Той посочи, че вирусът е жив и всичко зависи от държанието на хората и от това до каква степен съблюдават ограниченията за отбрана. Според него, най-слабото звено е стартирането на градския превоз, защото е доста мъчно да се контролира броят на пасажерите, които ще влязат в един рейс.
Епидемиологът Предраг Кон на собствен ред означи, че вирусът последователно изчезва, само че предизвести, че и в идващия интервал би трябвало да се съблюдават ограниченията за физическо разграничаване, миене на ръцете и всички останали ограничения, предложени от специалистите. Той добави, че въз основа на сегашната обстановка " може да се зарадваме, само че не трябва да се отпускаме ".
В Сърбия има 9557 случая, от които 1574 оздравели и 197 смъртни. Новите случаи за 4 май са 93, т.е. понижение с 9 случая на дневна база. Смъртните случаи за денонощието са 4, колкото и на 3 май. Белград разгласи, че изключителното състояние ще падне на 7 май.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 5 май "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР