Има изследвания, които доказаха, че седмица след заразяване с COVID-19

...
Има изследвания, които доказаха, че седмица след заразяване с COVID-19
Коментари Харесай

Проф. Христова: Седмица след като се заразиш, вече не си опасен за околните |

" Има проучвания, които потвърдиха, че седмица след заразяване с COVID-19 към този момент няма обособяване на инфекциозна РНК, т. е. това, което може да позитивира теста, не е това, което може да ни болести, тъй като не е цялостен вирус, а са останки от неговата РНК. На тази база има рекомендации и в Съединени американски щати, и в Европа, че може да се скъси карантината ", изясни по Българска национална телевизия проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Тя още веднъж подчертава върху разликата между карантина и изолираност – карантината е за контактните лица, а изолацията - за заразените.

Директорът на НЦЗПБ аргументира с рекомендации от международните здравни центрове:

" Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати предложиха фрапантно събаряне на изолацията и карантината на 5 дни. Европейският център даде промеждутъчен вид с няколко подварианта: общоприетоо 10 дни за карантина, а при още по-голям натиск върху здравната система – 7 дни. При още по-голям напън върху здравната система – 5 дни. За имунизирани предложи от 2 до 4 дни и излизане от карантина при негативен PCR тест. По отношение на изолацията европейските препоръки са 10 дни, а при по-голям напън върху здравната система - 5 дни ", сподели тя.

Защо бустерът е преимущество?

При пълна имунизация с бустер доза има най-надеждна отбрана. Такива хора и да се заразят има най-малък късмет да придвижват болестта и няма потребност да седят 7 дни у дома. Ако обаче на 3-ия ден имат позитивен PCR тест, влизат в другата категория и се изолират за 10 дни, сподели проф. Христова.

Според нея даже вирусът да продължи да мутира, PCR пробата ще може да го " хване ", до момента в който антигенните проби са компромисен вид, по тази причина се употребяват най-вече за скрининг. Тя предложи при негативен бърз тест, само че с съществуване на признаци да се направи PCR.

По думите ѝ адаптирането на имунизациите към новите разновидности е уговорка в контракта с компаниите-производителки, само че сходна смяна изисква месеци, а Омикрон към този момент се популяризира в страната. Това, което може да се направи, с цел да се усили отбраната ни против него, е да се сложи бустерна доза, безапелационна бе Ива Христова.

" Пандемията ще отмине или когато всеобщо се имунизираме, или когато неимунизираните прекарват, което при Омикрон е доста евентуално, защото е мощно инфектиран вид. Няма хора в тежко положение с Омикрон, има няколко пациенти, които са в болница, защото имат съпътстващи болести ", изясни проф. Христова и добави, че сега здравните управляващи разискват дали да се вкара условие за носене на защитна маска с по-висок клас отбрана. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР