Има инфлация и в политиката - инфлация на думи, очаквания

...
Има инфлация и в политиката - инфлация на думи, очаквания
Коментари Харесай

Доц. Боряна Димитрова: Гръмко заявеният нов управленски подход се посреща със скептицизъм от хората

Има инфлация и в политиката - инфлация на думи, упования и задължения
„ Управлението се намира на кръстопът - нормално държавните управления първоначално се радват на бурна социална поддръжка и забележителен интервал на приемливост, само че виждаме съкратен небосвод. Ако на едната страна на кръстопътя са политическите запаси, то на другата стоят рисковете, които могат да предопределят доста по-бърз публичен процес на настроенията “. 

Това сподели пред БНР доцент Боряна Димитрова от „ Алфа рисърч " по отношение на проучване на обществено-политическите настройки през февруари, направено със средства на организацията.

Тя акцентира, че има инфлация в стопанската система, само че има и в политиката – „ инфлация на думи, упования и задължения “:

„ Когато в политиката има инфлация - обедняват ръководещите, тъй като този развой подкопава най-ценния им запас - доверието и поддръжката. Гръмко декларираният нов управнически метод се посреща със песимизъм от хората. Не повече от 40% имат вяра, че не се облагодетелстват близки до властта лица и кръгове.

Дали в ръководството влязоха способени хора? Към това също има забележителен скепсис – поръчки има, само че действително решение на поредицата рецесии има подозрения.

Друго значимо - постепенно започващи промени с спорни изявления. Външнополитически рецесии с спорни сигнали от страна на ръководещите и с спорно публично мнение също има. Червени линии следим сред симпатизантите на ръководещите партии кои дейности на държавното управление поддържат и кои не “, сподели социологът.

В предаването „ Неделя 150 “ доцентът добави: „ Когато става дума за рецензии от най-високи нива на страната, би трябвало да виждаме и политически тактики. В държанието на президента можем да разчетем две тактики - едната цели да преинтерпретира неговата обществена роля, а другата - раздалечаване сред него и изпълнителната власт ".

По думите ѝ хората са харесали поръчките, с които държавното управление е пристигнало на власт, само че „ да заявиш, към момента не значи да убедиш “: „ Един от главните критерии, по който публичното мнение ще съди в идващите месеци е дали декларираните подготвеност, осведоменост, предпочитание на един нов и млад екип ще се покрият с убедителността и с познанията, с които ще могат да се разпознават рецесии и минимизират вреди. Не бива да се подхожда с лековата самонадеяност, каквато виждаме. Защото рецесиите са доста по-трудни, в сравнение с метода, по който бяха дефинирани “.

Тя акцентира, че в такава сложна обстановка е належащо ново ниво на взаимоотношение сред ръководещи и съпротива по значими национални и стратегически проблеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР