Има икономически и културни фактори за това младите хора да

...
Има икономически и културни фактори за това младите хора да
Коментари Харесай

Проф. Ивайло Дичев: Поколенческият разрив вече го няма, животът става все по-скъп

Има стопански и културни фактори за това младежите да напущат дома на родителите си все по-късно. Това сподели културният антрополог проф. Ивайло Дичев в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Той означи, че в някогашните социалистически страни не е имало пазар на жилища и е било доста мъчно човек да живее отвън родителското семейство. " Традицията тук е патриархална, това е форма на взаимност – бабите гледат децата, родителите оказват помощ с пари. Поколенческият раздор към този момент го няма и няма културен проблем млади и остарели да живеят взаимно, няма интервенция в персоналните неща на младежа “, изясни културният антрополог.  

Желанието младите да се откъснат от фамилията и да станат независими е натурален развой, уточни Ивайло Дичев. Животът в огромните градове обаче става все по-скъп, цените на жилищата и наемите се подвигат непрестанно и в някои случаи емиграцията е единственият вид те да стартират независим живот. " Младият човек просто не може да си разреши да наеме жилище и да живее на открито. Много постоянно става по този начин, че е по-лесно младежът да се откъсне от фамилията като емигрира от България, в сравнение с да отиде от Пазарджик в София, просто тъй като заплатата му няма да може да покрие един естествен наем. Това е един доста тежък проблем, освен у нас, а и на доста места по света, и съществено би трябвало да се обмисля “, изясни той. 

В скандинавските страни, където съгласно статистиката децата напущат дома на родителите си най-рано, през последните години също се подвига възрастта, означи културният антрополог.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР