Има хубава изненада за родителите тази година. Тя е свързана

...
Има хубава изненада за родителите тази година. Тя е свързана
Коментари Харесай

Родителите с три деца могат да спестят 1350 лв. от данъци

Има хубава изненада за родителите тази година. Тя е обвързвана с извънредно огромните данъчни облекчения за деца.  На 1 декември бе открита акцията за подаване на заявления за прилагане на отстъпката. 

Досега преференцията беше скромна - 20 лева отстъпка от налога върху приходите за едно дете, 40 лева - за две и 60 лева.- за три и повече деца. За 2021 година обаче сумите са в пъти по-големи - родителят може да понижи налога върху приходите си съответно с 450, 900 или 1350 лева Многократно увеличена е и данъчната отстъпка за дете с увреждане - 900 лв.

Родителите могат да употребяват най-бързо данъчните отстъпки ,

в случай че ги изискат от работодателя до края на декември. Така те ще бъдат преведени с декемврийските заплати, които в множеството случаи се изплащат през януари. " Този спомагателен разход на работодателя ще му бъде приспаднат от налозите, които ще внася през идващите месеци ", обясниха от Национална агенция за приходите. 

От приходната организация признават, че не могат да принуждават компаниите да изплащат данъчните отстъпки за деца и да чакат прихващания, още повече че сумите са извънредно огромни. Затова от Национална агенция за приходите чакат доста предприятия да насочат чиновниците си да желаят облекчението, когато подават годишната данъчна декларация за приходите от 2021 г.  (тази акция ще стартира след Нова година, а крайният срок  за подаване на декларациите е 30 април). 

Данъчното облекчение за дете може да се употребява единствено от родители, които са съзнателни данъкоплатци и нямат

никакви отговорности към бюджета

За задачата Национална агенция за приходите поучава всеки кандидатстващ да ревизира данъчния си статус с ПИК в специалната е-услуга на уеб страницата на приходната организация и тогава да попълни в декларацията към работодателя, че няма задължения.  Данъчните акцентират, че в случай че някой е излъгал, че има " чисто досие ", ще се наложи да върне употребеното облекчение и ще бъде санкциониран. 

 

За  дете с увреждане се употребяват две облекчения - общоприетото от 450 лева, плюс спомагателни 900 лева За задачата единият родител би трябвало да подаде две разнообразни заявления пред работадателя си - общоприетата за данъчно облекчение за дете и декларацията за прилагане на облекчението за увреждане. Така общата отстъпка става 1350 лева Към вторият тип декларация би трябвало да се приложат ТЕЛК решенията. Те не се изискват, в случай че облекчението се желае посредством годишната данъчна декларация, която се подава в Национална агенция за приходите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР