Има хранителни продукти, за които много специалисти допускат, че причиняват

...
Има хранителни продукти, за които много специалисти допускат, че причиняват
Коментари Харесай

Ако страдате от мигрена, внимавайте с тези храни и напитки!

Има хранителни артикули, за които доста експерти позволяват, че предизвикват главоболие и мигрена. Начинът на живот също играе роля – гладуването, незадоволителният банкет на вода и нередовното хранене от време на време предизвикват мигренозно неразположение.

Невролози като лекар Томас Бърк от Нюйоркския университет и съветската специалистка от Москва лекар Татяна Вон изброяват няколко съществени продукта, които провокират мигрена. Оказва се, че не съществуват съответни храни или питиета, които да обвиним като универсални нейни причинители – просто те са разнообразни за всеки обособен случай.

Такъв извършител, да вземем за пример, може да бъде кофеинът. Проучване от 2016 година открива, че внезапният отвод от кафето, както и прекаляването с него, е в положение да провокира мигрена.

Някои пациенти отхвърлят алкохола, с цел да избегнат главоболие. Това държание е напълно рационално - към една трета от случаите на мигрена са провокирани точно от алкохол. А най-често срещаният извършител на мигрена е аленото вино. Изследванията не са открили дали сулфитите, танините или някакви други естествени субстанции във виното са повода. 

Най-разпространеният извършител на мигрена, обаче, се оказа натриевият моноглутамат, който е сол на глутаминовата киселина. Той се употребява необятно, да вземем за пример, в китайската кухня за укрепване на усетите на ястията.

Мигренозното главоболие в обособени случаи е допустимо да се аргументи и от ястие на шоколад. В същото време, обаче, при някои пациенти, в противен случай, болката може да отстъпи тъкмо с помощта на шоколада.

Лекарите специало обръщат внимание на саламите и изобщо на готовите месни артикули. Нитратите и нитритите, добавяни за възстановяване на усета, също може да причинят мигрена.

Солените храни са в положение да провокират мощно главоболие. Солта в тях повишава кръвното налягане, което води до мигрена.

Добре е да се отнасяме внимателно към необятно публикувания подсладител аспартам, включван в доста артикули на сладкарската индустрия.

Отлежало сирене и други храни, съдържащи тирамин, би трябвало да провокират заострено внимание по отношение на мигрената.

Тираминът е естествено вещество в някои артикули. Ролята му за появяването на главоболие е противоречива, само че лекарите въпреки всичко предлагат отбягване на храни, съдържащи тирамин, при лекуване на главоболие. Тойт се образува при разграждането на избрани протеини по време на процеса на стареене на храните. Колкото по-стар е подуктът, богат на протеини, толкоз повече тирамин съдържа. Специално наличието му в сиренето варира в необятни граници според от процеса на приготяне, ферментацията, възрастта и даже типа на употребяваните бактерии. Смята се, че следните типове сирена съдържат остатък от тирамин:

- синьо (плесенясало) сирене;

- чедър;

- бри;

- горгонзола (пикантно италианско сирене);

- фета;

- пармезан;

- моцарела.

Особено значимо е за хората, приемащи антидепресанти - инхибитори на моноаминоксидазата, да заобикалят храни, богати на тирамин, като алено вино и още някои алкохолни питиета, отлежало сирене и месни пушени артикули, тъй като те са в положение доста да покачат кръвното налягане.

Подобрители на храната. Консервантите, оцветителите, ароматизаторите и други добавки в някои храни е допустимо да причинят главоболие (например нитратите, които уголемяват мозъчните кръвоносни съдове).

Студена храна. Понякога потреблението на студени храни може да аргументи главоболие - най-много, в случай че сте прегрели от извършения или в горещо време. Болката поражда в региона на челото, трае от няколко секунди до няколко минути и доближава кулминационна точка след 25-60 секунди. Приблизително 90% от хората с мигрена настояват, че техните пристъпи са свързани с потреблението на сладолед или други студени храни.

Наблюденията още демонстрират, че следните храни може да причинят главоболие и мигрена:
Имате ли тези признаци? Вероятно страдате от мигрена
Мигрената е много срещана причина за мощно главоболие. Милини хора по света страдат от това заболяване. А съгласно някои статистики женит...
Прочети повече
- зърнени храни, ядки;

- пица, картофен чипс;

- пилешки дробчета и други карантии;

- пушена и сушена риба;

- бял самун, тестени храни (понички, сладкиши, кифлички, бисквити и сладкиши);

- някои плодове (банани, цитрусови, сини сливи, киви, малини, ананас);
Създайте лична диета против мигрената
Много изследвания през днешния ден сочат, че част от храните могат да окажат въздействие на честотата и интензивността на главоболието. Например, леден...
Прочети повече
- сушени плодове (фурми, смокини, стафиди);

- подготвени сухи супи и бульони на месна основа;

- млечни артикули като кисело мляко, заквасена сметана и други

Как да разпознаем главоболие, породено от хранителни артикули? Признаците се появяват 20-25 минути след хранене. Те включват:

- възприятие за стесняване в гърдите;

- чувство за прилепяне или прилепяне на главата;
Мигрената и тежкото главоболие са приети като причиняващи неработоспособност в Италия
Италианският сенат утвърди законопроект, който класифицира мигрената и тежкото главоболие като болести, които предизвикват неработоспособност...
Прочети повече
- възприятие за парене във врата и раменете;

- виене на свят;

- болежка в челото или слепоочията;

- руменина по лицето;

- дискомфорт в корема.

При съществуването на някой от тези признаци не прибягвайте към самолечение, а незабавно се обадете на доктор или непосредствено на „ Спешна помощ “.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР