Има градове, които са си извоювали правото да бъдат столици

...
Има градове, които са си извоювали правото да бъдат столици
Коментари Харесай

Абуджа е най-бързо развиващият се град в Африка

Има градове, които са си извоювали правото да бъдат столици на своите страни, само че има и други, които са били особено построение, с цел да бъдат основният град.

Град Абуджа е прочут като един от дребното, строени, с цел да бъдат столици в Африка, както и че е един от най-богатите градове в цяла Африка.

Абуджа (на британски: Abuja) е столицата на Нигерия. Намира се във Федералната столична територия. Тя е на към 480 км североизточно от Лагос. Градът е издигнат по авансово направен проект на обраслите с трева хълмове Чукуку по план на японския проектант Кензо Танге. Климатът е по-хладен и не по този начин мокър като в Лагос. Известен е като най-добре издигнатият град в Африка. Абуджа е разграничена на две зони. В централната част се намират държавните здания. Другата зона предлага жилищни здания, магазини и редица улеснения на хората, които живеят там.

В централната част на Абуджа има комплекс от държавни здания, както и Международен конферентен център, Централна банка, Радио къща, Здравен център, най-голямата джамия в града. Жилищните квартали са застроени главно с едноетажни сгради; постройка бързо разширяваща се от центъра към периферията.

Абуджа бе издигнат през осемдесетте години на ХХ век, с цел да замести Лагос като столица на Нигерия през 1991 година. Това решение е взето най-вече поради по-централното си местонахождение и с цел да облекчи тапите. Сега Абуджа е измежду най-бързо растящите градове в Африка.

Абуджа е учредена през 1828 година от Абу Джа, брат на владетеля на страната Зария на народността хауса - народ, обитаващ северната част на Нигерия и югоизточен Нигер. Представители на този етнос могат да се намерят и в други африкански страни - Бенин, Буркина Фасо, Камерун, Гана, Чад, Того и Судан. Предполага се, че народите Хауса са били известни още на Херодот, който ги назовава с името „ атаранти “. По-голямата част от тази етническа група изповядва исляма. Малцина принадлежат към обичайните африкански вярвания, а единствено някои от тях са покръстени.

През 1976 година нигерийското държавно управление взема решение столицата да бъде преместена в различен град, защото големият крайбрежен Лагос към този момент е прекомерно претъпкан и нефункционален, с неприятни условия за живот, като градът е характерен образец за псевдоурбанизация. Днес Лагос е най-големият град в Нигерия. Населението му е над 16 милиона души, само че точният брой не може да бъде открит. Градът е втори по население в Африка след Кайро.

Абуджа е определен поради това, че е ситуиран в централната част на страната. Тази област е относително едва развита и етнически неутрална. Избирайки място за новата столица, президентът на Нигерия Муртала Мохамед се стреми да сътвори град, в който никоя етническа, обществена или религиозна група няма да господства. Необходими са над 10 години за построяването му, като още през този интервал првлича доста хора. Официално столицата е преместена на 12 декември 1991 година след приключването на първите три стадия на строителството, в това число прехвърлянето на основни държавни институции. Властите в Нигерия са изразходвали към 4.8 милиарда $ за първите три стадия. Последният, девети, стадий би трябвало да бъде приключен до 2020 година.

Днес Абуджа е седалище на организацията Икономическа общественост на западноафриканските страни, в която вземат участие 16 страни от западната част на Африка. В града се намира районен център на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК).

Агломерацията на град Абуджа има население от към 2 940 000 поданици. След като градът публично става столица на Нигерия, той бързо се подрежда измежду четирите съществени финансови центрове на страната с високо равнище на икономическа интензивност. Архитектурата на Абуджа варира доста. Повечето от постройките са с съвременна архитектура, която го прави нов и съвременен град. Столицата има доста покрайнини. Правят се проекти за строене на небостъргачи към целия град, в това число на Хилядолетната кула, която ще доближава височина 170 метра.

Градът се обслужва от интернационалното летище Nnamdi Azikiwe. То е кръстено на първия президент на Нигерия. Разполага с интернационалните и вътрешни терминали.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР