Има голямо търсене заради ограничените места за паркиранеНай-много са сделките

...
Има голямо търсене заради ограничените места за паркиранеНай-много са сделките
Коментари Харесай

Гаражите в София от 5 000 до 25 000 евро

Има огромно търсене поради лимитираните места за паркиране


Най-много са покупко-продажбите в „ Манастирски ливади ”


Притежаването на гараж в някои квартали на София може да донесе съществени приходи на притежателя му. Повечето вложители наблюдават деликатно пазара на жилищата, само че дефицитът тук-там за паркиране в избрани региони на столицата прави гаражите все по-атрактивни.

Средната цена на гаражите през 2018 година възлиза на 660 евро/кв.м., а междинната им величина е 22 квадрата, сочат данни на организация за недвижими парцели. Така излиза, че купувачите в София дават приблизително по към 14 500 евро, с цел да имат къде да паркират колата си.

Цените на гаражите обаче се движат в доста необятни граници, даже когато става дума за покупко-продажби в един и същи столичен квартал. Така да вземем за пример най-евтината продажба на организацията за последните две години за подобен обект в квартал „Младост“ е на стойност 5500 евро, а най-скъпата е за съвсем четири по-голяма сума – 20 хиляди евро. Според данните на компанията цените най-често се движат сред 10 хиляди и 20 хиляди евро, като покупко-продажби под и над тях са по-скоро необичайност. Но гараж в един от най-престижните столични региони „Изгрев“ е продаден от организацията за 25 800 евро, колкото коства двустаен апартамент в Перник.

За разлика от цените на жилищата, при гаражите новото строителство е по-евтино от остарялото. „Гаражите в новите кооперации са доста по-евтини от някои от старите панелни блокове, защото съотношението сред броя на жилищата и гаражните кафези е доста по-различено“, показват от организацията. От там допълват, че сега настоящите правила задължават вложителите да плануват 10% повече паркоместа по отношение на броя на жилищата. В редица квартали обаче новото строителство е мощно лимитирано, което води до повишаване на цените на съществуващите гаражи в старите кооперации. „Зоните за платено паркиране в централните елементи на града предизвикат засиления интерес на купувачите. В тези региони обаче предлагането е още по-ограничено. Дори клиентите да са склонни да платят повече, това не подсигурява, че ще се снабдят с стремежи имот“, разясняват от компанията.

През 2018 година най-вече покупко-продажби с гаражи/паркоместа са подписани в столичния квартал „ Манастирски ливади ” като доста покупки има и в „ Кръстова вада ”, демонстрират данните на организацията. Една от аргументите за това е точно по-голямото предложение поради новото строителство в тези региони и надлежно по-балансираните цени.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР