Има голяма вероятност от стагфлация. Вероятно за края на 2021

...
Има голяма вероятност от стагфлация. Вероятно за края на 2021
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Изправени сме пред замръзнала икономика

" Има огромна възможност от стагфлация . Вероятно за края на 2021 година ще отчетем напредък от към 4,5%, като 90% от този напредък се дължи на взети заеми и инфлация. Нисък е процентът на действителния БВП. Изправени сме пред една замръзнала стопанска система . Нашата стопанска система изостава доста. Ако не се съобразим с комбинацията от слаб напредък, от висока инфлация, от огромни дефицити, от възходящи пропорции на дълга, от неналичието на ефикасни структурни промени, основаното във втората половина на предходната година значително макроикономическо неравновесие ще продължи да пораства ". 

Това разяснява пред БНР проф. Димитър Иванов, макроикономист. Той уточни, че през зимата чака композиция от продължаващи обществени здравни проблеми, загуба на приходи, проблеми с производството и с доставките , " а това ще ни тласне още по-далече от опцията за възобновяване на растежа ": 

" Домакинските спестявания ще понижават, инфлацията ще изяжда растежа на заплати и пенсии, потреблението на семействата ще продължи да спада на годишна основа съвсем с към 10%, секторът на услугите остава сериозен проблем и ще се усложни. Бавното ни възобновяване ще значи огромен хистерезис резултат за стопанската система ни . Агресивният политически подтик за декарбонизация на стопанската система ще докара до липса на вложения за естествените горива, преди да имаме задоволително доставяне с нови енергийни източници. Тази динамичност ще генерира още по-високи енергийни цени. Фискалният ни потенциал ще би трябвало да играе много по-значима роля в стабилизирането на нашата макроикономика . На вратата ни чука нуждата от дълбоки стопански корекции. Бизнесът ще има комплицирана година, тъй като ще би трябвало да пилотира през разнообразни затруднения. На хоризонта влизат и доста геополитически събития ". 

В предаването " 12+3 " проф. Иванов добави, че има заплаха да се изпадне в рецесия на импотентност на политиката и на решенията

" Вярвам в компетентността и в добре обоснованата политика, съобразена с действителностите. Не съм уверен, че държавното управление върви по верния път. През  2022 година инфлацията ще бъде надалеч по-голям проблем от темпа на икономическия напредък . Липсва схващане, че този развой на инфлация е в резултат на деглобализацията. Глобализацията беше дезинфлационна. Но деглобализацията ще продължи дълго, може би 5-7-10 години. Този развой ще промени структурата на международната стопанска система. Затова не бих подкрепил с две ръце търсенето на решения и антиинфлационни ограничения по административен метод ". 

Макроикономистът предвижда и повишаване на лихвите по заемите и заемите, като " по-високите лихви ще редуцират сериозната ликвидност и голям брой дълговоразкрачени заемополучатели ще изпаднат във банкрути ". 

" Влизаме в една епоха на мощно инфлационна конюнктура ... Основният ингредиент на възможния триумф на държавното управление е концентрацията върху основни промени и детайли , които могат да запазят покупателната опция на хората, да стабилизират макроикономиката и растежа ни ". 

Интервюто с проф. Димитър Иванов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР