Има едно древно и красиво място на планетата, което пленява

...
Има едно древно и красиво място на планетата, което пленява
Коментари Харесай

Една вълнуваща разходка до Анурадхапур в Шри Ланка – мистериозният „портал“ към Вселената

Има едно антично и красиво място на планетата, което пленява мозъците на учени по целия свят с изумителните си легенди, богатата си просвета и тайнственост. Името му е Анурадхапур – свещеният град на Шри Ланка, прочут като мистериозния „ портал “ към Вселената.

"Раджарата " (Земя на царете), както още го назовават локалните, е обект на ЮНЕСКО за международно завещание и първото царство на острова, основано през 377 година прочие н. е.
Анурадхапура е една от античните столици на Шри Ланка - страна в Южна Азия, известна със своите добре непокътнати руини на античната сингалска цивилизация. Градът е бил център на будизма в продължение на доста епохи. Намира се на 205 км северно от сегашната столица Коломбо в Северната централна провинция, на брега на историческата река Малвату.

Днес той е едно от най-посещаваните места в страната, привличащо предани поклонници от цялата страна към античните будистки храмове, и туристи от целия свят.

Този заветен град обаче приковава вниманието към себе си с нещо доста повече от руини и превъзходни монументи от антични времена. Тук, в Ранмасу Уяна (парк "Златната рибка "), античен градски парк, заобиколен от три будистки храма, има нещо доста любопитно и завладяващо – плитко изсечена върху ниска канара диаграма, за която се твърди, че е карта за отключване на тайните на Вселената.

Un antiguo lugar en Sri Lanka acoge una roca con un ancestral grabado de aproximadamente 1.8 metros de diámetro. Llamado Sakwala Chakraya, las opiniones sobre su utilidad son diversas: desde un mapa cosmográfico antiguo o un portal estelar.
— Exploración OVNI (@exploracionovni)

Нарича се Саквала Чакрая (което в превод значи „ Вселенски цикъл “ на синхалски език). Предната фасада се вижда единствено от равнището на земята. Всъщност четири седалки са изваяни в плоска скална повърхнина против диаграмата, които обезпечават идеалната зона за наблюдаване. Именно тази карта и седалките, които също са с тайнствен генезис, озадачават историци, археолози и учени повече от век.

Интересното е, че в нито един исторически извор не се загатва нищо за картата. „ Ранмасу Уяна е бил употребен за нескончаем интервал от историята “, споделя професор Радж Сомадева, старши професор по археология в Университета на Келания, Шри Ланка. „ Втората огромна фаза на развиване наподобява е почнала през 7-и век н.е. През този интервал към по-ранното оформление на парка са добавени няколко нови здания. Диаграмата може да е дело на този интервал, само че е невероятно да се знае, тъй като съществуването и функционалността ѝ не се загатват в никакви исторически мемоари, които са били подробно съхранявани от будистки монаси ", добавя той.

Въпреки оскъдната информация за диаграмата и нейното предопределение, иконографията е несъвместима с други резби от интервала на Анурадхапура (3-10 век сл. Хр.). Центърът на въпросното изображение е формиран от седем кръга, разграничени от успоредни отвесни и хоризонтални линии. Правоъгълните отделения съдържат дребни кръстосани кръгове. Виждат се и фигури, наподобяващи на чадъри, лъкове, стрели, хвърчило, вълнообразни линии, цилиндрични форми, риби, костенурки и морски кончета.
В съпоставяне с други резби от същия интервал – като Сандакада Пахана, която изобразява лози, лебеди и лотос – всички типични за будистката иконография, диаграмата в Анурадхапура не е на религиозна тема, което означа, че е мъчно да се изясни за какво е тук. Това прави мястото още по-странно и будещо любознанието на откривателите.



Първият учен, който удостоверява археологическото значение на диаграмата, е Хари Чарлз Първис Бел, английски държавен чиновник, назначен за първи комисар по археология на Цейлон (предишното име на Шри Ланка). Според него картата изобразява „ остаряла космографска карта, илюстрираща с най-наивна елементарност будистките показа за Вселената “.

Туристи означават паралели сред графиката в Анурадхапура и сходни места в други страни, за които някои считат, че са звездни портали – антични врати, през които хората могат да влязат в друго измерение на Вселената. Тяхната доктрина гласи, че диаграмата съдържа секретния код за отключване на портала.

Привържениците на теориите на конспирациите означават, че звездната врата на Анурадхапура има съвсем идентични форми и знаци с тези, открити в Абу Гораб в Египет и Ла Пуерта де Хаю Марка в Перу. Най-поразителното подобие, по техни наблюдения, е близостта ѝ до водата. Близкият контейнер Тиса Уева, издигнат през 300 година прочие н. е., е бил употребен като безапелационно доказателство, защото и Абу Гураб, и Ла Пуерта де Хаю Марка също са издигнати покрай вода, което съгласно теорията за звездните врати разрешава на извънземни същества да обработват злато от земната вода.

Тази доктрина е в допълнение подхранвана от близостта на диаграмата до планината Данигала, известна още като планината на извънземните в близкия заветен град Полонарува. Данигала, която се намира надълбоко в джунглата и е известна измежду туристите, има неповторима кръгла форма и напълно плосък връх. Това кара редица консуматори на интернет да заключат, че в предишното тя е била употребена за площадка за кацане на НЛО.

Според Шри Абейвиккрама, локален екскурзовод, „ жителите в региона имат вяра, че планината притегля повече падащи звезди, гръмотевици и светкавици над нея, в сравнение с където и да било другаде “.



Професор Радж Сомадева обаче счита, че по-разумното умозаключение е, че диаграмата е ранна карта на света, както е препоръчано от Бел.

Интересна и много по-различна е гледната точка, която предлага Шерин Алмендра, старши учител по ландшафтен дизайн в Университета на Моратува, Шри Ланка. „ Мисля, че диаграмата на Сакуала Чакрая е проект за комплициран план, сходен на големите ступи, които се строяха по това време “, споделя тя. "Склонна съм да имам вяра, че това е проект за Сигирия. "

Сигирия е една от най-известните антични забележителности на Шри Ланка, скална цитадела от 5-ти век пр.н.е., цялостна с течаща вода, зеленени градини и голям брой жилищни пространства. Намира се единствено на половин час път от Анурадхапура. „ Като се има поради, че трите седалки, издълбани пред диаграмата, наподобяват леко обърнати една към друга, това ме кара да мисля, че това е било място за полемика – офис на античен проектант да вземем за пример “, споделя тя. „ Ако седалките бяха издигнати с религиозна цел - като медитация, те биха били в права линия. "

„ Определено може би е имало практическа изгода от тази диаграма, само че е голямо предизвикателство да разберем каква е била тя, когато не можем да я датираме вярно “, отбелязва проф. Сомадева.

И въпреки произходът и предназначението на хипотетичната звездна врата на Шри Ланка да е към момента забулена в тайнственост, новопридобитият паметен статут обаче най-сетне ѝ донесе заслуженото публично внимание.

А въпросът дали в действителност е дело на извънземна цивилизация, към този момент остава мистерия.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР