„Има една неоспорима истина – с тестове, без тестове, с

...
„Има една неоспорима истина – с тестове, без тестове, с
Коментари Харесай

В болниците продължават да подценяват заплахата

Има една неоспорима истина – с проби, без проби, с бързи, без бързи – има написани правила. И те се съблюдават в отделенията, които работят с Covid-19. Но останалите сътрудниците подценяват опасността.”

Това разгласи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на постоянния брифинг в Министерския съвет във връзка новозаразения с ковид доктор от софийската болница „ Иван Рилски”, който не е от поделение, в което се лекува Covid-19. В момента от РЗИ вършат инспекция в болничното заведение.

С новия случай общият брой на инфектираните медицински лица за последното денонощие са 12 души.

Ситуацията у нас през последните 24 часа: 66 са новите случаи с ковид и това не е инцидентно , акцентира ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски.

От новозаразените 29 са настанени в болница. С тях общият брой на инфектираните у нас става 1081. Правят усещане три случая: две девойки в Плевен - на 2 и 9 години, и един човек от дом за възрастни хора в Орешак (в дома има 20 жители и сега текат проучвания).

Общият брой на намиращите се в болница е 262-ма души (от тях 37 в интензивни отделения). През последното денонощие има 16 нови случая на излекувани, по този начин общият им брой става 190 души. Починалите са общо 50 души, от тях трима през последното денонощие.

След като приключи със статистика от България, ген. Мутафчийски продължи и с данните на някои други страни, като означи, че това е политическо говорене , във връзка с което има огромен възторг, само че несподелян от здравната общественост. Въпреки това той регистрира обстановката с Covid-19 през последното денонощие в обособените страни:

Германия – 2195 нови случая, 229 смъртни;

Съединените щати – 30 000 нови случая и 2341 нови смъртни;

Франция – 1827 нови случая, 504 нови починали;

Италия – 3370 нови случая и 437 починали;

Белгия – 933 нови случая и 264 нови смъртни;

Русия - над 5000 нови случая;

Обединеното кралство – 4450 нови случая и 763-ма умряли.

И в района :

Румъния – 468 нови случая, 26 умряли, общата численост е близо 10 000, от тях 524 – смъртни;

Турция - близо 100 000 нови случая;

Гърция – 2408 нови случая, 121 нови починали;

Сърбия – 224 нови случая, от тях 4 смъртни, общо над 7000 инфектирани души;

Северна Македония – 28 нови случая, 1 умрял, общо - 1253-ма души, от тях 56 умряли.

След като приключи със статистиката, ген. Мутафчийски означи, че идната седмица предстоят събития, които биха могли да дадат отражение – значими мюсюлмански религиозни празници .

Главното мюфтийство е издало заповед да се затворят храмовете и молитвите да се излъчват по интернет. Традиционните събирания да се правят в най-тесен кръг, като храната да се раздава единствено пакетирана и на извънредно нуждаещи се.

Националният действен щаб предлага Министерството на външните работи и Министерството на здравеопазването да вземат ограничения да се лимитират пътуванията от Турция, защото прилежащата страна се намира в извънредно тежко положение.

Междувременно стана ясно, че през днешния ден предстоят да се създадат 700 теста във „ Факултета”. Във „ Филиповци” са били направени 300 PCR-теста, като от тях „ несъмнено има положителни” , акцентира шефът на Столичната районна здравна ревизия доктор Данчо Пенчев.

На заложени въпроси по повод тестванията ген. Мутафчийски акцентира, че след видеоконферентна връзка с южнокорейски сътрудници, производители на проби, категорично е било упоменато, че бързите проби могат да бъдат пробвани единствено за изследване, а не за разкриване на болестта .

Стана ясно, че сега в Българска академия на науките два екипа работят по лекарствена терапия против ковид и за създаване на ваксина , само че те са на доста начален етап.

По отношение на концепцията да се употребява кръвна плазма от към този момент преболедували пациенти през вчерашния ден е имало специфична среща, на която измежду участниците са били основният държавен контрольор, Изпълнителната организация по медикаментите, Националния център по трансфузионна хематология. Станало е ясно обаче, че, с цел да може методът да се тества, са нужни сред 2500 – 5000 кръводарители , преболедували ковид, а при изписани 70 души сега, това няма по какъв начин да стане.

За следващ път се повтори изписаните на домашно лекуване да не се самолекуват с хидроксихлорохин и с азитромицин, защото те оказват въздействие върху проводната система на сърцето, от време на време със странични нежелани резултати, които могат да доведат до неочаквана гибел. Затова всички пациенти в България, които са на сходно лекуване, са на всекидневен кардиологичен мониторинг, обърна внимание ген. Мутафчийски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР