Има една категория забележителности, наречени задължителни. В Китай те са

...
Има една категория забележителности, наречени задължителни. В Китай те са
Коментари Харесай

Стъкленият Мост над Големия Каньон в Джандзядзие

Има една категория забележителности, наречени „ наложителни ”. В Китай те са доста, и тези, които ме познават, знаят, че описът ми за поднебесната империя е меко казано голям. Но през днешния ден няма да загатвам класиките. Ще потеглим към място, което в действителност се намира под облаците и в случай че се протегнеш ще ги докоснеш. Това е Джандзядзие. Знам, че звучи мъчно за изговаряне от нас, по тази причина, когато се учех да го изговарям го пишех на срички – Джан-Дзя-Дзие. Така става по-лесно. Още повече, че зад латинското му изписване Zhangjiajie мъчно ще откриете неговото име. Също по този начин знам, че откакто прочетете тези редове, насладите се на фотосите и затаите мирис с видеото, ще пожелаете непременно да видите това завладяващо кътче.



Стъкленият Мост на Джандзядзие – предизвикването, което ни очакваше

Всъщност то се състои от три изключителни естествени забележителности, които с помощта на модерните технологии са превърнати в спиращи дъха развлечения. Поемайки в тази посока, би трябвало да знаете някой неща. Джандзядзие се намира в централен Китай. Може да отидете до там било то от Шанхай, Сиан или Чонцин, даже и от Пекин. Това става или със аероплан, или със скоростни влакове, които са напряко фантастични – като скорост, улеснение, непорочност и комфорт. Аз, с моите 193 сантиметра, се натъкмявам съвършено в седалките на икономичната класа. Другото, което е добре да знаете е, че би трябвало да си отделите три дни – единият за Стъкления Мост над Големия Каньон, вторият за спиращите сърцето пътеки на планината ТиенМън/Tianmen и на третия да изкачите каменните игли на Улинюен/Wulingyuan, въодушевили Джеймс Камерън да сътвори планините Алелуя в шлагера му „ Аватар ”. И в случай че се страхувате да не объркате нещо, то тогава просто намирате най-хубавия китайски туроператор, който ще се погрижи за разходката ви в облаците – ChinaHighlights . Тази седмица ще вървим по Стъкления Мост над Големия Каньон.



Тук несъмнено ни чакаха доста другари:)

Пристигайки с влака, ние непосредствено отидохме в хотела, хвърлихме куфарите и напълнихме раниците. Тъй като знаехме, че ни чака огромно вървене, ние залагахме на първенците в тази област. Раниците на Samsonite са неповторимо леки, обемни и комфортни. Напълнихме ги с бутилки вода, аварийни акумулатори за фото апаратите, снаксове и … се оказа, че не знаем къде е автогарата. Трябваше да разберем по какъв начин да стигнем до нея. В Китай връзката с локалните хора напълно не е мъчно мероприятие. Вярно е, че съм живял две години там и се разбирам погрешно –ляво, само че с цел да сте оптимално спокойни е добре да си заредите офлайн преводача на Гугъл с китайски. Така няма да зависите от мрежата. От друга страна има китайски приложения, които разрешават на китайците да приказват на телефоните си и преводачът изписва много добър британски превод на това, което ви споделят. Така всичко става доста по-лесно. А нашият благ хазаин даже ни начерта карта.



Картата, начертана от домакина ни за автогарата и картата на Каньона



Все още не знаехме, какъв брой атрактивно ще се придвижим до задачата ни

Самото пътешестване с маршрутката до Стъкления Мост си беше атракция, само че съм уверен, че ние с моята брачна половинка Мария, също бяхме атракция за всички в микробуса. Оказа се, че единствено ние сме туристите, а всички останали в него си пътуват от село до село – те и зелето, което трябваше да продават. Всички ни се радваха, както и ние на тях. Нещо значимо - с този градски рейс платихме няколко юана и си спестихме услугите на такситата, които ни желаеха по 200 юана, което е 25-30 евро, с цел да свършат същата работа. Разбира се има доста способи да си спестите всички тези интервенции и формалности. Туристическите компании в Китай като ChinaHighlights разполагат с съвършени експерти и организация. Свързвате се с тях и всичко към този момент е в техните ръце. Ще ви отведат до най-красивите места на страната.



Като Ето там горе, на височина 300 метра би трябвало да стъпиш на едно стъкълце …



Първоначално усмивката те извинява да не стъпваш на стъклото

В последна сметка се достигнахме Стъкления Мост на Джандзядзие и онемяхме пред него. Но, с цел да стъпим на него трябваше да създадем някой неща. Задължително оставихме раниците и тежките предмети на дрешника. Също по този начин ни накараха да сложим на краката си специфични платнени калцуни, с цел да не драскаме стъклото и да не удряме по него с железни токчета. След това заплатихме близо 300 юана / 40 евро входна такса за моста и каньона, и поехме напред с притихнал мирис.



След първичната нерешителност всеки става като малко дете



Първоначално всички стъпват на метала, тъй като под краката ти няма нищо

Първите крачки върху стъклото ви карат да се чувствате доста неловко. Височината, на която увисвате е сред 300 и 360 метра. Ако това не ви приказва нищо, ето едно съпоставяне –Айфеловата кула е висока 300. Мостът е построен от 120 стъклени плочи, състоящи се от 3 обособени пласта с обща дебелина 5 сантиметра. Аз знаех всичко това, само че пулсът ми стартира да работи като добре смазана шевна машина. Всъщност мостът съставлява железна структура с сложени в нея стъклени панели. Дълъг е 430 метра, необятен – 6 метра и се държи на четири големи колони. И защото сърцето ми не спираше да бие като бясно, се сетих, че мостът е планиран да устоя по 800 души по едно и също време. Сметнах, че с моите 100 и повече кг тежа, колкото двама китайци. Това означаваше че би трябвало да има най-много още 798 души на моста, само че се отхвърлих да ги броя … май бях не запомнил очилата си в хотела.



Веднъж преодолели страха, разбирате, че сте родени да летите



Видео-разходка по Стъкления Мост на Джандзядзие ТУК

След първичния боязън, изпадате в друго, също токова рисково, положение – на еуфория. Всъщност то е по-скоро неуместно, тъй като стартирате да си вършиме фотоси и селфита във всевъзможни безумни пози. Най-забавно е естествено да лежиш или напряко да се въргаляш по стъклото, да се правиш на самоуверен и всички да ти имат вяра, че в действителност си подобен. След като си пропътувал половината свят за няколко порции адреналин и ти започваш да се държиш като останалите, освен това правиш нелепостите с усмивка на уста. Още античните са споделили „ В Рим прави като римляните ”. И с цел да бъдете в действителност част от всички, моята рекомендация е да заложите на локална туристическа компания, която да бъде ваш лидер в сърцето на Китай – ChinaHighlights .



Спускането през каньона в сърцето на планината стопира и забързва дъха ви



Гигантски стълби с бетонни колони водят напряко надолу в бездната

Оказа се, че храброст ще ние нужна и пътя обратно. Другата огромна атракция след Стъкления Мост това е Големия Каньон на Джандзядзие. Преминаването през планината в дълбоките няколко стотин метра пукнатини е тестване за издръжливостта на краката и духа ви. Тесните бетонни стълби се спускат цяла безкрайност надолу. Когато погледнете пред себе си, безусловно виждате по какъв начин тесния процеп в планината се свива там някъде долу, на стотици метри пред теб. Вие слизате, слизате, слизате и краят все по този начин е надалеч и незабележим. За благополучие има площадки за отмора, където грижливи надписи ви приканят да си поемете мирис и да се насладите на чудото на Големия Каньон.



Да се спуснем в сърцето на Големия Каньон на Джандзядзие ТУК



Когато се обърнеш и видиш в далечината къде си бил, се чувстваш като птица



Мостчета и водопади те карат да вярваш, че се намираш в приказка

И когато огромното слизане през сърцето на планината завърши, вие получавате още по-голяма премия. Тя ще ви накара да забравите умората и страха от височината. Вие безусловно попадате в царството на водата. Това е разходка по дървена пътека над красива река, минавате около буйни водопади, пресичате бамбукови горички пронизани от дребни потоци. И най-после цялата тази, спираща дъха, сага приключва с разходка с корабче в изумрудените води в най-ниската част на каньона.



След като си ходил по облаците, за какво да не вървиш и по водата?



Заслужена отмора след километрите по въздух, вода и земя.



Следващата седмица оставаме в Джандзядзие. Ще изкачим парка Улинюен/Wulingyuan с цел да срещнем планината трансформирала се в музата на Джеймс Камерън за кино лентата „ Аватар ”. Ще се возим на Драконовия асансьор, за който се твърди, че е най-високия в света. Ще се срещнем с локалните маймунки и ще вържем алена лента с благопожелание, както повеляват локалните традиции.



Автор: Велин Пасков

Правата върху фотосите са на Мария и Велин Паскови.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР