Има един проблем, който може да усложни и без това

...
Има един проблем, който може да усложни и без това
Коментари Харесай

Язовир Бели Искър не може да бъде използван изцяло за кризата в Перник

Има един проблем, който може да усложни така и така спешната обстановка с Перник - неприятното положение на стената на язовир " Бели Искър ". Заради това оборудването не може да бъде употребявано напълно. Предписанието е направено от Държавната организация за метрологичен и механически контрол. До постигане на сериозния му размер остават близо 15%, разгласи зам-министърът на районното развиване Николай Нанков, който успокои, че все още няма директна заплаха за популацията.

Язовир " Бели Искър ", към който се отклонява вода от язовир " Белмекен ", е измежду оборудванията в предаварийно положение, съгласно данните на Държавната организация по метрологичен и механически контрол. Затова и ведомството е написало наставление за незабавния ремонт на стената на язовира, като до тогава той не се цялостни напълно.
Николай Нанков, заместник-министър на районното развиване: Има 15% още свободен размер, който язовирът да одобри от водосбора на Белмекен, към 500 литра в секунда сега се одобряват в язовира, с цел да се доближи... не го назовавам сериозния, а размер от 70%, който по наставление е оптималният за безвредното експлоатиране на стената.
Според условията на държавната организация е обещано наставление оборудването да работи непрекъснато с 1 млн. кубични метра свободен размер. Общият размер на оборудването е към 14 млн. куб. метра. През язовир " Бели Искър " се обезпечава към 20% от водата за София.
Петя Аврамова, министър на районното развиване: Това равнище се следи от концесионера, от " Софийска вода ", тъй че бяха показани методите, по които се управлява цялата мрежа на София с механически средства, наблюдават се равнища, наблюдават се дебити, наблюдават се всички клонове на мрежата, какво в язовирите, тъй че това равнище не се надвишава.
От ведомството твърдят, че няма заплаха, макар нарастване размер поради Перник, да аварира стената на " Бели Искър ". Дружеството, което ще извърши ремонта в бъдеще на оборудването е държавната консолидационна компания, която е под юрисдикцията на Министерството на стопанската система. Проблеми със собствеността на " Бели Искър " обаче пречат оборудването да бъде отстранено. Оттам към този момент не виждат проблем с бъдещето натоварване на язовира.

Емил Караниколов, министър на стопанската система: Това не е нещо, което се прави за първи път, гледах информации за последните 10 или 15 години, към 450 милиона литра вода са преведени по този метод към " Бели Искър ".

В положително положение, съгласно данните на министерството на стопанската система, е и язовир " Белмекен ", откъдето ще пристигна водата за Перник. Експерти обаче виждат различен проблем със оборудването.
доцент доктор Христина Георгиева, шеф ССА - Директива за птиците „ НПЦ ": Ще има липса на поливна вода в района през летните месеци, когато това ще бъде належащо. И в този момент е моментът да се работи по казуса за запазване на наличната вода и нейното напредване по каналната мрежа.
Все още не е ясно и докога от " Белмекен " ще може да бъде отклонявана вода.
Още по тематиката Водната рецесия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР