Има два основни фактора за вземане на решение за евентуална

...
Има два основни фактора за вземане на решение за евентуална
Коментари Харесай

Как да разберете дали акумулаторът ви ще изкара зимата

Има два съществени фактора за взимане на решение за възможна промяна на акумулатора преди началото на зимния сезон, когато той е най-сериозно претрупан. То са неговата възраст и фактически му положение. Прието е, че междинният експлоатационен живот на акумулаторите би трябвало да бъде минимум 24 месеца с пробег не повече от 90 000 км или 3000 работни часа.

За акумулатори с понижен разход на вода - най-малко 48 месеца, само че не повече от 100 000 км. Оказва се, че в случай че акумулаторът ви е на повече от 4 години, не би трябвало да му се доверявате. Факт е, че има доста образци, когато батерията е изкарвала даже два пъти по-дълго. Това обаче нормално се случва при коли, които са карани малко и рядко. Има специфични батерии - EFB и AGM, които устоят два пъти по-дълго от стандартните при сходни условия на работа, само че и цените им са съвсем двойно по-високи.

Най-простият знак за „ здравето " на акумулатора е увереното пускане на мотора. Ако светлините на арматурното табло не угасват и стартерът върти елементарно коляновия вал, батерията е наред. От време на време си коства да мерите напрежението на клемите на акумулатора, като това става елементарно с подобаващия апарат. Когато моторът работи, той би трябвало да демонстрира 14,0-14,4 V. Това значи, че генераторът и окабеляването работят вярно и батерията се зарежда обикновено.

След изключване на мотора напрежението на клемите би трябвало да се мери не по-рано от няколко часа. Ако е под 12,3 V, акумулаторът би трябвало да се презареди и измерването да се повтори след двучасова пауза. Ако тестерът демонстрира по-малко от 12,6 V, тогава батерията не поддържа заряд и би трябвало да закупите нова. Причините за незабавна промяна на акумулатора са дисторция на корпуса или пукнатини. Ако батерията се държи безупречно, можете да разчитате, че ще оцелее още една зима. И най-вероятно ще продължи до идната есен. В такива случаи не си коства да купувате аварийна, защото, в случай че тя се съхранява дълго време без да работи, тя губи работните си качества.

Ако акумулаторът към този момент е почнал да дава мотив за безпокойствие през есента, не би трябвало да отлагате покупката до декември. Основната причина е покачването на цените. Според проучване на самостоятелната компания за разбори Alto Consulting Group (ACG) междинните цени на батериите са се нараснали с 31,9% през 2022 година

Тази година очевидно наклонността ще се резервира и по тази причина до зимата цените ще скочат още. Освен това ще бъде отговорна не толкоз икономическата обстановка, а по-скоро баналното сезонно търсене. С настъпването на студеното време ще се появят всеобщи повреди на батерии и притежателите на коли ще се втурнат да вземат нови.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР