„Има достатъчно причини за промяна в надзорния съвет на „Булгартрансгаз“

...
„Има достатъчно причини за промяна в надзорния съвет на „Булгартрансгаз“
Коментари Харесай

Александър Николов: Не е постъпило официално искане да плащаме доставките на природен газ в рубли

„ Има задоволително аргументи за смяна в надзорния съвет на „ Булгартрансгаз “ по моя персонална преценка “. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов пред Мария Цънцарова в предаването „ Защо, господин министър? “ по бТВ.

По думите му при градежа на газопровода „ Балкански поток “ „ има задоволително доста нередности и необясними обстоятелства. Които не могат да бъдат обяснени рационално. Съответно, когато нещо не може да бъде обяснено рационално. Означава, че има нещо откъм гърба. Това нещо откъм гърба най-често се назовава корупция “.

„ Това е, по този начин меко казано, " прелестно " минало и завещание по отношение на задлъжнялостта на една компания, която към момента не може да изплати един забавен план. Цената е платена - добра или неприятна - доста елементарно може да се съпостави с други инфраструктурни планове. Проблемът обаче остава и казусът е, че изплащането на тази инфраструктура зависи единствено от един единствен снабдител и той е „ Газпром “. Също по този начин гаранциите по изплащането, т.е. в случай че не тече природен газ по тръбата и в случай че не се съблюдават положителни връзки, също са издадени от компанията майка. Съответно методът на подписване на този контракт демонстрира до каква степен е спазен интереса на България “, сподели Николов.

Очакват се резултати от инспекции в „ Булгартрансгаз “

Енергийният министър разяснява и информацията, че член на борда на „ Булгартрансгаз “ е получил джип като подарък от компанията, построила газопровода. Става въпрос за брачна половинка на пиара на водача на ГЕРБ Севделина Арнаудова, която неотдавна беше задържана. Според него значим в тази ситуация е въпросът за какво му е бил изработен този подарък.

„ От известно време се получават обвинявания и спекулации по отношение на политическа метла и по този начин нататък. Лично аз няколко пъти споделих, че считам, че има задоволително рационални хора, когато са оставени да работят свободно, те може да работят добре. Фактът, че даже съответният човек, който цитирате, е в директорски орган на това сдружение, мисля, че ясно демонстрира дали е имало политическа метла или не. Но оттук насетне Българският енергиен холдинг разполага с задоволително висок експертен капацитет да извърши съответните инспекции и да вземе съответните решения, когато е належащо и след детайлна инспекция “, съобщи Николов.

Самият той не е подхванал нищо в този случай, тъй като „ мисля, че времето на единоначалието мина и се надявам да е по този начин “, а и той като министър не може да предприеме законово стъпки за промяна в управлението на „ Булгартрансгаз “, тъй като те са в прерогативите на БЕХ и се утвърждават от КЕВР.

„ Това, че нещо не е обществено все още, не значи, че не тече инспекция. Когато има резултат, ще разберете “, сподели Николов.

„ Електричеството за бизнеса в България е измежду най-евтините в Европейски Съюз “

„ Произведената електрическа енергия в България пораства с сензитивен ритъм. Ако приказваме за цените на електрическата енергия, в последна сметка, за бита цените остават непроменени, а за бизнеса са на едни от най-ниските равнища в Европейския съюз изключително след изплатените обезщетения “, безапелационен е Николов.

„ От сдруженията от Български енергиен холдинг и от цялата енергийна система и от държавния бюджет с решение на Министерски съвет в края на миналата година ще бъдат изплатени обезщетения в размер на над 4,100 милиарда лв.. Тоест с думи елементарни за 5 месеца - 4 милиарда. Това е 3% от брутния вътрешен артикул назад в стопанската система. Ако някой може да направи аналогично съпоставяне с която и да е страна членка в Европейския съюз, която е компенсирала бизнеса си, промишлеността, операторите, с цел да не покачват цените и по този начин нататък с 3% от брутния вътрешен артикул, дано каже по какъв начин са го създали “, сподели енергийният министър.

„ Няма съображение за смяна на цената на тока за бита “

„ Цената за бита остава контролирана и тя се взема решение от КЕВР. Съответно какво решение ще вземе КЕВР е безусловно право на регулатора. Но няма причина да се чака покачване на цената на тока за битовите консуматори в България все още “, сподели енергийният министър.

За цената на газа

Цената на природният газ „ зависи от динамичността на пазара. В рамките на пет дни цената се увеличи от 70 до 350 евро “. В момента има известна утешение на пазара, само че каква цена ще бъде препоръчана за утвърждение в КЕВР от 1 април, „ ще го заяви „ Булгаргаз “, когато пристигна съответният миг, тъй като всеки ден цените се трансформират “.

„ Цената на електрическата енергия и цената на природния газ в конкретика е директно подвластна от войната “, съобщи Николов и не изиска да направи прогноза за нея, с цел да не „ дава подвеждаща информация “.

Ще плащаме ли синьото гориво в рубли, както изиска Путин?

„ Подобно искане публично не е постъпвал нито в „ Булгаргаз “, нито в „ Булгартрансгаз “ все още, нито в Министерство на енергетиката, нито в Български енергиен холдинг “, сподели Николов.

„ Ако въпросът е дали при евентуален проблем има риск мениджмънт проект, който да реши този проблем, отговорът е „ да “ и постоянно ще се работи по подобен, когато президентът на Русия. Има сходно изявление. Съвсем разумно е да се търсят решения в тази посока “, съобщи Николов, само че означи, че това не значи, че страната ни ще заплаща с съветска валута за синьото гориво.

Ако Европейски Съюз вземе решение да не се заплаща газа с рубли, „ България е част от Европа, откакто се наложат избрани наказания и откакто е взето групово решение, естествено, че България ще съблюдава това групово решение “, сподели енергийният министър.

Ако Русия спре кранчето на природния газ, какво вършим?

„ Имаме съответни диалози с контрагенти, които са по полутечен газ. Продължават диалозите с всички вероятни контрагенти от Египет, от Либия, от Съединени американски щати и идната седмица имам две срещи по тази тематика с контрагенти, с които обсъждаме потенциали в Гърция в Турция за междусистемна съгласуваност “, сподели Николов.

Енергийният министър обаче означи, че това не са решения, които биха могли да влязат в действие от на следващия ден, в случай че спрат доставките от „ Газпром “.

„ Ако това бяха решения, които можеха да се случат от на следващия ден, Европа от дълго време щеше да е спряла доставките на съветски газ към Европа “, сподели Николов.

„ Ако газът от Русия спре на следващия ден, първото нещо, което ще се направи, ще се следят количествата, които са налични по други контракти. След това ще се усилят количествата на импортиран полутечен газ в България и ще се следи кои са основните и сериозни сдружения, които би трябвало да продължат да бъдат захранвани. В момента заради това че завършва отоплителният сезон, зависимостта на България природен газ ще падне фрапантно. Съответно има време, в което в допълнение да бъдат прегледани детайлите на съществуващите контракти “, сподели енергийният министър.

По думите му е можело към този момент да бъде повишен потенциала на хранилището в Чирен, само че чак в този момент се вършат действия за това.

Ще има ли нов контракт с Русия за газа или Европейски Съюз ще договаря за всички членки?

Според енергийния министър вицепремиерът Асен Василев е имал поради със своето изявление за контракта с „ Газпром “, че „ в тази конюнктура, т.е. по време на война “, не могат да се организират договаряния с Русия.

Дали Европа ще договаря от наше име, „ това е една от опциите и естествено, че когато приказваме за природен газ размерите са най основното нещо, което въздейства върху цената. Когато се договаря от името на целия Европейски съюз, надлежно, когато размера е доста по-голям и постигнатата цена ще е доста по-добра. Това зависи от решение на Европейския съюз “, счита Николов.

А що се отнася до цената, която ще заплащат страните членки и дали тя ще е идентична, „ това към момента следва да се разисква, само че съгласно мен следва да бъдат взети под внимание много специфики. Не би трябвало да се не помни, че България е с най-ниска покупателна дарба в целия Европейски съюз. Съответно при опция България да продължи да получава природен газ на много по-добра цена, мисля, че би трябвало да има право да се възползва от това нещо “, сподели Николов.

„ Когато се разискват сходни хрумвания, първото нещо, което направихме и България е основател на тези полемики е да се покаже инфраструктурата и опциите за диверсификация. Така че се надявам и мисля, че всички елементи ще бъдат взети под внимание “, сподели енергийният министър.

Проверка и за ПАВЕЦ „ Чаира “

Аварията в ПАВЕЦ „ Чаира “ не заплашва националната сигурност, само че в случай че централата е работела, цената на електричеството у нас е щяла да бъде по-ниска с няколко %, сподели енергийният министър.

Според него има доста въпроси към осъщественият ремонт на генератора на ПАВЕЦ „ Чаира “.

„ Първо, доста необичайно е определен подизпълнител. Второ, за какво не участва компания с най дълбока експертиза? Трето, равнището на експертиза на подизпълнителите. До ден сегашен проджект мениджърът на съответния голям ремонт, който се случва, не е в България, а във Виена “, разяснява Николов.

„ Съвсем инцидентно съответната компания, която има най-дълбока експертиза, защото когато построиш нещо, знаеш по какъв начин си го правил и надлежно може да извърши рехабилитация по най-професионалния метод, съответната компания, за жалост, не участва в тази процедура и остава въпросът за какво “, сподели енергийният министър.

„ Там има европейски средства, събира се информация и ще бъде решено къде да бъде предоставена “, съобщи Николов в отговор на въпроса дали ще сезира за случая Европейската прокуратура.

Енергийният министър се разгласи за градежа на нови реактори в АЕЦ „ Козлодуй “ вместо реализацията на АЕЦ „ Белене “.

Вижте целия диалог във видеото.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР