Има данни и за умишлени палежи и те са за,

...
Има данни и за умишлени палежи и те са за,
Коментари Харесай

Александър Дунчев: С пълна прозрачност имаме за цел да възстановим доверието към горската система

„ Има данни и за умишлени палежи и те са за, имахме сигнал за там, обвързван със сеч на дърветата след пожара, постоянно те са обгорели напълно малко, само че след напън върху чиновници се написа, че цялото насаждение за 100 % отрязване “, разяснява пред БНР шефът на Изпълнителната организация по горите Александър Дунчев тревожната обстановка с зародилите голям брой пожари на горски територии в страната.

„ В момента има пожари в Хасково, Благоевградско, Родопите, Кюстендил, на Стара планина има също нови пожари. Част от тях са породени от светкавици, само че това са един-два случая, останалите са от човешка немарливост и както споделих, умишлени . А гората се възвръща ужасно постепенно и от ден на ден ще страда от пожари, би трябвало да се борим с всяко дърво, законната сеч ще ни стори ария спрямо горските пожари и нарушаванията “, сподели още в „ Преди всички “ Дунчев.

Директорът на Изпълнителната организация по горите Александър Дунчев уточни още, че след два месеца и половина са изпълнили на съвсем 90 на 100 проектът, който са си сложили с екипа при встъпване в служба.

„ Вече имаме публична цифрова карта на всички гори , с тези в земеделските земи, тези на ловните дружинки, това към този момент е обществено.

Създадохме взаимно с  Гората.БГ приложение за подаване на сигнали от жители за нарушавания в горите . Имаме към този момент над 50 сигнала, като 25 от тях са тествани, също и на терен – незаконенни сечи, сметища, каравани, а в Софийско установихме и много сериозна скица за дърва за огрев за локалните хора, като се оказа, че тази дървесина не стига до тях, а отиват в една от най-големите компании за прерабтка на дървесина в Пазарджишко, заобикаляйки тръжни процедури. А цената на тази дървесина е доста ниска “, това заяви за БНР Дунчев.

Приложението се споделя

" Така към този момент работи гражданският надзор и води до резултати и по този начин за два месеца без политически чистки, само че благодарение на хората установихме голям брой действителни проблеми.

Това е нашият метод – посредством цялостна бистрота , подателите им се пази анонимността, в случай че те желаят. Но всички сигнали и кой е направил от чиновници инспекциите са обществени, отговорът и входящият номер на ИАГ също са обществени и всеки може да търси отговорност. Така се знае всичко. Освен това – обществени са и имената за пръв път на уеб страницата на ИАГ, /а  скоро и на РИАГ/  на техните чиновници “, разясни още Дунчев.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР