Има белези физически, има и белези от любов. Вторите не

...
Има белези физически, има и белези от любов. Вторите не
Коментари Харесай

Белегът Пастернак

Има белези физически, има и белези от обич. Вторите не зарастват в никакъв случай. Борис Пастернак стартира да изрязва в мен обич по необикновен метод – един от дребното случаи, в които киното изпревари литературата, за мен беше „ Доктор Живаго “. По това време се намирах в чужбина, а от екрана ме гледаха дълбоките очи на Омар Шариф и струеше изящната деликатност на Джули Кристи. Сякаш основани един за различен, като че ли играеха тях самите, в оня комплициран, раздорен и пенест свят, където огънят се биеше с ледовете на зимата, с цел да ме убеди, че крайностите са хубостта на живота. После пристигна книгата. Влезе в живота ми, с цел да доизрисува любовта и да издълбае вечно белега Пастернак. 

Той има две законни съпруги, само че не посвещава нито една трогателна лирична поема на някоя от тях. Той написа за любовта към онази, която в никакъв случай не е била негова законна спътница. Той написа за Лара от скандалния „ Доктор Живаго “. Неговата Лара... В живота нейното име е Олга Ивинская и тя минава през всички кръгове на пъкъла, само че не се отхвърля от обичания си.

Съдбовната среща на поета и редакторката

Когато се срещат за първи път, Борис Леонидович е към този момент прочут стихотворец, а Олга Всеволодовна е младши редактор в списание „ Нов свят “ („ Новый мир “). Той е на 56, тя – едвам на 34. Срещата им се състои през 1946 година. Поетът отива в редакцията, те стартират диалог, той дава обещание да ù даде книгите си и на идващия ден ù изпраща пакет с пет тома. Оттогава стартират да се виждат съвсем всеки ден. Първите им срещи са съвсем целомъдрени, просто се разхождат из Москва.

Олга е доста привлекателна жена: не прекомерно висока, с хармонична фигура, с големи очи, златиста коса и благозвучен глас. Неговата Лара... И мъжете, несъмнено, по никакъв начин не я подминават. От първия си брак тя има щерка – Ирина, а от втория – наследник, Дмитрий. Но когато среща Пастернак, тя към този момент два пъти е станала вдовица.

Олга обожава стиховете на Пастернак, знае ги наизуст, още като ученичка върви на литературните вечери с присъединяване на поета. Но чак по-късно схваща, че Борис я притегля и като мъж. По време на срещата им пред паметника на Пушкин Пастернак ù споделя: „ Искам да си приказваме на „ ти “, тъй като „ Вие “ към този момент е неистина “. Същата вечер той ù се обажда и признава: „ Обичам те и в този момент това е целият ми живот “.

Борис Пастернак и двете му фамилии

Пастернак обаче е женен от 10 години за Зинаида Николаевна Нойхаус, която лишава от приятеля си – музиканта Хайнрих Нойхаус. Бракът им наподобява благополучен, те имат наследник Леонид. През април 1947 година Борис прави опит да се раздели с Олга, което изяснява с възприятието си за дълг към фамилията. Но още на идващия ден той още веднъж я търси.



На процедура Пастернак живее двойнствен живот. Когато отива при Олга, тя нормално го посреща в наследник копринен халат. Той се трансформира в самобитен знак на тяхната обич и влиза в „ Доктор Живаго “.

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР