Има автомобили, които са се превърнали в легенди и тяхното

...
Има автомобили, които са се превърнали в легенди и тяхното
Коментари Харесай

Класическият Defender възкръсна

Има коли, които са се трансформирали в митове и тяхното прекъсване от произвеждане не се приема от почитателите. Такъв е Land Rover Defender, чието последно потомство към този момент има напълно разнообразни структура и жанр по отношение на оригинала. И това накара английската компания Ineos да възроди истинския автомобил, само че под друга марка.

Всъдеходът ще се споделя Ineos Grenadier и към този момент беше показан и пред българска аудитория на особено събитие в София, оповестява Automdia.bg. Всъщност показани бяха предсерийни мостри, а серийно произвеждане ще стартира напълно скоро в някогашния цех на Smart във Франция.

Британският всъдеход ще се предлага и на българския пазар, като негов дистрибутор ще бъде вносителят на Mercedes-Benz у нас - " Силвър остарял ". Все още няма публична информация за цената на автомобила, само че се чака, че тя ще стартира от към €60 000 (поне на толкоз е оценен на пазарите в Европа). Но първите поръчки от български клиенти към този момент са факт.

Идеята за възраждането на Ineos Grenadier е на притежателя на едноименния химически конгломерат сър Джим Ратклиф. Милиардерът е измежду най-големите почитатели на истинския Land Rover Defender, чието произвеждане бе прекъснато през 2016 година Ратклиф даже опита да закупи правата за производството на класиката, само че получи отвод от компанията Jaguar Land Rover. Затова реши да започва собствен независим план за основаване на правоприемник на именития модел.

Всъдеходът е създаден от подразделението Ineos Automotive, на което са партнирали водещи компании в автомобилната промишленост, измежду които Magna Steyr, Brembo, BMW, ZF, Recaro, Carraro и други Grenadier е конструиран на рама, като има цели мостове и непрекъснато 4х4 задвижване с мудни предавки, блокаж на централния и задния диференциал, а пътният луфт е 264 мм.

За задвижването на всъдехода ще се грижат два 3,0-литрови мотора на BMW - бензинов и дизелов. В първия случай мощността е 285 к.с. и въртящ миг 450 Nm, до момента в който при дизеловата версия тези индикатори са 249 к.с. и 550 Nm. Тягата се предава към колелата през 8-степенен автоматик ZF, който е пренастроен да се сработва с механичната раздатка, лична разработка на английската компания.

Новият високопроходим модел ще се предлага в два стила на съоръжение - Station Wagon (с три първични нива) и Utility. В първия случай машината ще е с 5 места, като общоприетоо е с хомологация N1, а във втория може да бъде поръчана и като лекотоварна версия с 2 места. Очаква се следващата година на пазара да излезе и версия пикап с двойна кабина, която ще е малко по-дълга от общоприетия всъдеход.

Засега британците не плануват електрическа версия, защото нейното създаване е много комплицирано в техническо отношение, а и към момента Grenadier не се е утвърдил на пазара. Производителят обаче гледа самоуверено към бъдещето на автоиндустрията и ще предложи по-компактен SUV с напълно електрическо задвижване, което обаче също ще разполага с впечатляващи всъдеходни качества.

Лично притежателят на Ineos анонсира появяването на подобен автомобил, като не разкри доста детайлности за новия план. Той въпреки всичко подсказа, че електрическият SUV ще бъде построен на по-малка и по-различна платформа от тази на " възкръсналия Defender ". Моделът ще се сглобява в същия цех във Франция, където се създава Grenadier и където от следващата година ще започва сглобяването на пикап версия на модела.

От Ineos акцентират, че автомобилът на акумулатори ще резервира функционалността и офроуд опциите на по-големия всъдеход, само че също така ще е подобаващ и за по-конвенционална приложимост. И до момента в който за електрическия Ineos ще би трябвало да изчакаме още няколко години, то компанията планува още преди края на тази година да бъде подготвена с първообраз на Grenadier, задвижван от водородни горивни кафези. В този план британците си партнират с Hyundai.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР