Илюстрация За планираното голямо намаляване на емисиите на CO2 в

...
Илюстрация За планираното голямо намаляване на емисиите на CO2 в
Коментари Харесай

Пъзелът на енергийния преход

Илюстрация
За плануваното огромно понижаване на излъчванията на CO2 в Европа е нужно удвояване и даже утрояване на каузи на електричеството.

Увеличаване

За плануваното огромно понижаване на излъчванията на CO2 в Европа е нужно удвояване и даже утрояване на каузи на електричеството.

[Shutterstock] Смаляване
Кристиан Руби, генералният секретар на Eurelectric
Европа се пробва да понижи негативното влияние на изменението на климата, като си сложи цели за декарбонизация в разнообразни браншове на стопанската система. Амбицията е до 2030 година излъчванията на CO2 да бъдат понижени с 40% по отношение на 1990 година, само че новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен желае да вдигне летвата даже още по-високо. Нейното желание е излъчванията да бъдат понижени с 50-55% през 2030 година, а през 2050 година, или след единствено тридесет години, Европа да доближи така наречен климатичен неутралитет.
До 2045 година производството на ток би трябвало да се концентрира във възобновимите източници и нуклеарната сила .
Тази упоритост за декарбонизация доста ще преобрази живота и бизнеса. Едно от решенията, които могат да спомогнат за постигането на въглероден неутралитет на европейската стопанска система, е увеличението на каузи на електрическата енергия в крайното ползване на сила. За да се случи толкоз огромно понижаване на излъчванията CO2, е нужно удвояване и даже утрояване на каузи на електричеството. Това значи обилни вложения, четиридесет пъти повече електрически коли на пътя, всеобщо потребление на електрически термопомпи за отопление в цяла Европа и електрификация на разнообразни индустриални браншове.

Със сигурност в този развой всяка страна - членка на Европейски Съюз, би трябвало вярно да оцени националните си действителности, в това число вложенията, които към този момент са направени и които способстват за енергийната сигурност, като в същото време работи за постигането на задачите за запазване на околната среда. Освен това всяка страна членка следва да демонстрира интензивност в Европейски Съюз, когато тези тематики се разискват на съответните равнища. Факт е, че към този момент съществуват надеждни и по-ефективни други възможности за отопление на домовете, за подготвяне на храни и за зареждане на транспортните средства. Освен това през последните години разноските за тях доста понижиха. И с още по-масовото им потребление този тренд ще продължи до степен, в която няма да има смисъл да се влага в обичайни, замърсяващи активи. Точно по тази причина не е пресилено, в случай че се каже, че неутралната въглеродно електрическа енергия е виталната мощ на декарбонизираната европейска стопанска система.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как да реализираме верния преход?

Сега страните - членки на Европейски Съюз, имат доста разнороден енергиен микс и разнообразни насочни точки в енергийния преход. Затова няма единно решение, което може да се осъществя внезапно и да направи прехода за една нощ. Но с съответни средства и целенасочени политики бихме могли да създадем този преход допустимо най-гладък за всички. В началото на декември 2019 година да вземем за пример Европейска комисия разгласи желанието си да вкара механизъм за обективен преход в размер на 100 милиарда евро в Многогодишната финансова рамка за 2021 - 2027 година Въпреки че тази сума надвишава с 5 милиарда евро рекомендацията на Европейския парламент, тя към момента не е в сходство с действителните капиталови потребности. Европейските райони, които разчитат на въглища или на въглеродно интензивни браншове, се нуждаят от цялата ни поддръжка за намаляване на другите резултати на енергийния преход. Важно е да се подсигурява, че тези средства ще бъдат вярно ориентирани към областите, които се нуждаят най-вече от тях.

Голям дял от излъчванията на CO2 сега обаче е обвързван с производството на електрическата енергия, заради което и самият бранш би трябвало да претърпи промяна. Плановете са да бъде реализирана цялостна декарбонизация на електрическа енергия до 2045 година Дотогава производството на ток би трябвало да се концентрира във възобновимите източници и нуклеарната сила. Те биха могли да съставляват до 80% от микса на електрическа енергия, а останалата част да се покрие от въглеродно неутрални топлинни активи.

За да стигнем до такава степен, европейските фондове би трябвало да спомогнат за преквалифицирането на миньорите и трансформирането на въглищните райони, да подкрепят вложенията в чисти мощности, да дадат опция на новите технологии и инфраструктура. Финансирането от Европейски Съюз ще бъде от решаващо значение за превъзмогването на икономическите и обществените въздействия на прехода.

Въпрос на фрагменти

По пътя към въглеродния неутралитет електроенергийните компании ще се нуждаят от необятен набор от нови умения и квалифицирани служащи, с цел да ускорят внедряването на ВЕИ, да актуализират електроразпределителните мрежи, да цифровизират процесите и да ускорят електрификацията на превоза, жилищното строителство и промишлеността. Точно по тази причина на пазара на труда, който се развива с бързи темпове, би трябвало да се оправим с пропуските в уменията с целенасочени стратегии за образование.

В Европа разликата в уменията на хората е същински проблем и в случай че не се вземат ограничения, рискуваме да изпаднем в дефицит на стотици хиляди способени служащи още преди 2030 година Затова е от значително значение да се подсигурява развиването на насочени към бъдещето умения и квалификации, изисквани от енергийната система. В този подтекст от огромно значение ще бъде съществуването на съответна национална законодателна рамка, както и регулаторна поддръжка за напъните на бизнеса.

Промяната при хората

Постигането на нужната степен на електрификация зависи и от дейната ангажираност на семействата. Според последното изследване на Евробарометър 93% от европейците считат изменението на климата като действителен проблем, а 84% считат, че би трябвало да се даде повече обществена финансова поддръжка на чистите сили. Въпреки това жителите остават мощно сдържани към увеличение на персоналните си разноски и към построяването на нова инфраструктура. Време е да разбираем на потребителите, че електрификацията е решение, което ще направи енергийното доставяне в Европа по-ефективно, несъмнено и налично. Сега всяка седмица Европейски Съюз харчи повече от 5 милиарда евро за импорт на изкопаеми горива. България внася 100% от петролните си горива и над 90% от природния газ.

Тъй като разноските за технологии, основани на възобновими източници, не престават да понижават, замяната на изкопаеми горива с въглеродно неутрална електрическа енергия може да се схване и като забележителна облага посредством понижаване на разноските на потребителите. Освен това електрификацията икономисва сила, защото дава еквивалентни услуги с по-малко вложение на първична сила. Електрическите транспортни средства и електрическите термопомпи да вземем за пример са по-ефективни от техните горивни аналози, даже и когато се регистрират загубите от трансформацията на мощ.

Конкретно електрическите транспортни средства имат успеваемост на превръщане 80-90% от батерията до колелата спрямо 20-30% за мотори с вътрешно горене. Погледнато обективно, то разрешава на електрическите автомобили да изминат три до четири пъти по-голямо разстояние със същото количество сила. В отоплителния бранш пък термопомпите могат да загряват пространства или водата с високи коефициенти на работа - за всеки киловат употребявана електрическа енергия се генерира към 4 кВт топлота. Това ги прави 7 или даже 8 пъти по-ефективни от стандартните котли.

Данъчна конфигурация

Удвояването или даже утрояването на каузи на електрическата енергия в крайното потреблението на сила и цялостното декарбонизиране на индустриалния микс ще окажат забележителен напън върху бранша. Но ние сме решени да реализираме това дружно с индустриалните браншове, управляващите, жителите. Европейски Съюз би трябвало да внедри упоритостите за климата в нова перспективна индустриална тактика, която в същото време би трябвало да резервира конкурентоспособността ни. Тази тактика би трябвало да обвързва финансирането, нововъведенията, дигитализацията, електрификацията и декарбонизацията.

Не на последно място, политиците следва да приведат разпоредбите за данъчно облагане на силата и цените на електрическата енергия към задачите на Европейски Съюз в региона на климата. Настоящите системи за данъчно облагане не отразяват в цялостна степен отрицателните резултати на изкопаемите горива, което значи, че замърсяващите енергийни носители към момента мога да се доставят на по-ниски цени. Успоредно с това през последните 10 години налозите и таксите върху електрическата енергия се усилват приблизително с над 70% в Европа. Тези въпроси би трябвало да бъдат прегледани незабавно от водачите на Европейски Съюз. Европейската Зелена договорка би трябвало да предлага опция за обезпечаване на равнопоставеност сред енергийните превозвачи, отразявайки действителните им излъчвания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР