Илюстрация Увеличаване Смаляване От 10 до 13 септември в Истанбул

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване От 10 до 13 септември в Истанбул
Коментари Харесай

Седмият континент в Истанбул

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
От 10 до 13 септември в Истанбул ще се съберат актьори, публицисти и колекционери, поканени на тридневното, затворено за друга аудитория, авансово разглеждане на 16-ото Биенале на модерно изкуство в града. Традиционно, на всеки две години, Истанбул се трансформира в привлекателна точка за артистичния свят.

Тазгодишното издание, за чийто куратор беше поканен френският академик, критик и сегашен шеф на Музея на актуалното изкуство в Монпелие Никола Бурио, е с забавна и провокативна тематика, директно обвързвана с един от най-големите проблеми на човечеството – климатичната рецесия и замърсяването на международния океан. " Седмият континент, каквато е формалната тематика на биеналето, е археология на нашето време, на един изгубил центъра си свят ", сподели Бурио на срещата си с медиите в Истанбул. Той разясни, че селекцията актьори демонстрира наклонността в актуалното изкуство, директно отражение на световните промени в международен мащаб – " архипелаг от разлики, който се люшка надалеч от постоянните континенти и солидни идентичности ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Никола Бурио, кураторът на тазгодишното биенале

Увеличаване

Никола Бурио, кураторът на тазгодишното биенале

Смаляване

57 актьори от 26 страни ще вземат участие в тазгодишното издание на биеналето, което се открива публично на 14 септември и продължава до 10 ноември, в в началото оповестените три местоположения в Истанбул – историческото пристанище на града, музеят " Пера " и някои определени сектори от остров Буюкада, който се намира на малко повече от час с транспортен съд път от Истанбул. Преди броени дни обаче от пресофиса на биеналето оповестиха, че заради закъснение във възстановителните работи на остарялото пристанище в града тази локация няма да бъде разполагаем на биеналето и напълно скоро ще бъде оповестена нова.

От екипа на куратора Бурио разясниха, че смяната в последния миг е следващото доказателство, че в природата, както и в изкуството, всичко се трансформира и смяната е най-постоянното нещо. " Всъщност промените в климата, подбудени от смяната или пък неналичието на смяна в отношението ни към природата, е повода да приказваме за Седмия континент, който е тематика на тазгодишното биенале.

Новата геоложка ера, наречена антропоцен, която се характеризира с директното въздействие на индивида и неговите дейности върху планетата и образуването на гигантска маса от отпадък, която учените назовават Седмият континент – територия от 3.4 милиона квадратни километра, формирана от 7 милиона тона плуваща във водите на Тихия океан пластмаса. И всичко това е дело на хората ", напомни кураторът Никола Бурио. Тазгодишното издание на биеналето в Истанбул ще изследва точно този нов континент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР