Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк:

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк:
Коментари Харесай

Д-р Христо Илиев, AG Capital: Пълноценната реализация изисква да пътуваш, да събираш добри впечатления и примери и да се връщаш, за да ги приложиш в България

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк: Задължението на един родител е да образова и възпита децата си, решенията къде да живеят и работят е тяхно право

Компаниите, които застават зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ", и тяхната мотивация да го създадат
12 фев 2018
Ираван Хира, Hewlett Packard Enterprise: В днешно време светът е по-малък от всеки път

Компаниите, които застават зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ", и тяхната мотивация да го създадат
5 фев 2018 Д-р Христо Илиев е основен изпълнителен шеф на AG Capital - водеща група, профилирана в вложения и услуги в бранша на недвижимите парцели. Част от холдинга са: BLD - строително-инвестиционна компания за жилищни проекти; " Полиграфия офис център " - 28 000 кв.м висококачествени офис площи в центъра на София; " Фортън " – консултантски услуги за бизнес парцели, сътрудник на международния водач Cushman & Wakefiеld; организациите за недвижими парцели " Aдрес " и " Имотека " - с най-голямо национално покритие и повече от 900 професионални чиновници, Unique Estates – профилирана организация за първокласни парцели, извънреден сътрудник на Luxury Portfolio за България, и други.AG Capital е една от фирмите, заставащи зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ".

Какво предизвика вашата компания и вас в частност да се включите в плана на PWC " Твоите 25 аргументи да избереш България "?
В AG Capital тази година също означаваме 25-ата годишнина на първата и най-познатата наша компания - " Адрес ". В този смисъл ние също имаме мотив за честваме и да отбележим годишнината ни. За мен всяка взаимна самодейност на бизнеса в България заслужава поддръжка и е в вярната посока.

Защо смятате, че планът на PwC е значим?
Стандартният отговор е " тъй като среща съумелите с амбициозните – т.е. сегашните с бъдещите бизнес водачи ". Но съгласно мен този план е доста по-голям, тъй като сплотява хора с друга история, само че с обща цел – да работим България да става едно все по-добро място за живеене и работа. Този план слага въпроса, който очевидно остава на назад във времето – по какъв начин възпитаваме и приготвяме идващото потомство. Тази упоритост на доста родители непременно да изпратят децата си да учат в чужбина, без нужното внимание към желанията и гениите им, за положително ли е? България е част от света и чужбина е част от България. Живеем в свят, в който установяването на избрана локация не е вечно. Всички сме мобилни, пътуваме, придобиваме опит и усещания.
Какви са най-ценните качества, които би трябвало да имат чиновниците във вашата компания?
В AG Capital сме дребен екип, заради холдинговата ни конструкция за нас е от извънредно значение какви качества имат чиновниците в обособените компании. За мен е доста значимо сътрудниците ни да са амбициозни, подготвени да поддържат високо движение на работа, да се съпоставят единствено с най-хубавите освен в България и в това време да реализират добър личностен баланс. Вероятно тези описания звучат невъзможни за осъществяване, само че опитът ми демонстрира, че хора, които не са щастливи и задоволени в персонален проект, по-трудно са сполучливи в работата си.

Какъв смятате, че ще е най-ценният опит, който студентите, които аплайват за стаж, биха могли да натрупат в компанията ви?
Да станеш, въпреки и за малко, част от действителния бизнес, да усетиш персонално темпото на имотния пазар – смятам, че ще е най-интересно и потребно за стажантите, които ще посрещнем. Особено за тези, които имат ползи към нашия бизнес бранш. При нас те ще открият другарска и професионална среда, в която всички въпроси и отзиви са добре пристигнали. Очакваме от младежите и техния пресен взор и забавни оферти.

Какви компликации срещате при набирането/задържането на личен състав във вашата промишленост?
Нашият бизнес е повтаряем. Има интервали, когато пазарът е деен. Тогава привличането и задържането на опитни експерти е много по-трудно, изкушенията за тях са доста. В условия на рецесия фирмите показват своята резистентност. За 25 години групата ни натрупа задоволително опит, с цел да сме постоянни, без значение от другите етапи на пазара. Затова огромна част от сътрудниците са с нескончаем стаж – над 5, 10 и повече години. Всъщност в актуалния свят огромното предизвикателство е да се притеглят експерти от други промишлености, което ни слага в среда на интернационална конкуренция.

Приблизително какъв брой от чиновниците ви са учили/ работили/живели в чужбина и са избрали да се върнат и да се развиват в България?
Радвам се, че стават от ден на ден. Голяма част от мениджърския екип на групата ни има сериозен опит в чужбина. Не укривам, че има образци на сътрудници, които след насъбран опит при нас не престават кариерата си в други страни. За мен самият България е част от света и чужбина е част от България. Живеем в свят, в който установяването на избрана локация не е вечно. Всички сме мобилни, пътуваме, придобиваме опит и усещания.

Какво липсва на младежите, с цел да остават в България?
Моят съвет към младите е да ценят родното и да имат упоритост за света. Забелязвам, че малко на брой от днешните студенти осъзнават, че е мъчно да получат работа и бърза реализация по специалността си както в България, по този начин и в чужбина. Когато се сблъскат с действителността, са разочаровани. На младежа му липсва самообладание - той желае да получи високо качество на живот незабавно, тук и в този момент.

Как смятате, че те могат да бъдат подтиквани да се развиват тук? Как вашата компания работи в тази посока?
За да се развиват тук, е належащо да променим неналичието на действителна професионална ориентировка. Често младежите учат и приключват специалности, които или нямат никакво бъдеще, или не са директно свързани с гениите им. Това е изискване за поява на незадоволеност да реализират това, за което мечтаят. Факт е, че има голяма бездна сред специалностите, от които има потребност бизнесът, и това, което днешните студенти избират като сфери на обучение. За мен най-важно е да се потърсят решения за качествена професионална ориентировка. Тогава няма да са нужни специфични тласъци. Процесът ще е натурален и двете страни ще бъдат по-удовлетворени. В нашите компании – Forton, Unique Estates, BLD, има обичаи в стажантските акции. В " Имотека " и " Адрес " посрещаме и децата на нашите чиновници, с цел да се допрян до действителния бизнес. Всички тези стъпки са в посока да се доближи до по-малко разминаване сред упования и реалност.
На младежа му липсва самообладание - той желае да получи високо качество на живот незабавно, тук и в този момент.
Бихте ли посъветвали децата си да останат и да се развиват тук?
Имам трима синове – всички са учили в чужбина за избран интервал. За мен пълноценната реализация изисква да пътуваш, да събираш положителни усещания и образци, да се връщаш, с цел да ги приложиш тук в България. Радвам се, че най-големият ми наследник, откакто приключи, към този момент се върна в България и стартира бизнес с негови сътрудници от университета.

Кои са вашите аргументи вие да сте останали и да се развивате в България?
Когато преди 25 години сътворих " Адрес ", виждах капацитет в бизнеса с парцели в България. Тогава не съм и мечтал за мащаба, който AG Capital има през днешния ден. Сега виждам съществени благоприятни условия за развиване на бизнеса ни и в цяла Източна Европа. Има доста български компании с сполучлив бизнес от България в чужбина. Те са добър образец за всички. През последните години отстранявам доста време да убедя вложители от международен мащаб да вложат парите си в България. Радвам се, че напъните дават резултат и няколко огромни покупко-продажби към този момент са факт.

За акцията

" PwC България ", водеща консултантска компания и шеф с над 168-годишна история, започва акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България " в поддръжка на младите и амбициозни студенти. По мотив 25 години от основаването й " PwC България " дружно с водещи компании сътрудници ще поддържа 25 български студенти със стипендии по 6000 лева, стажове в влиятелни компании и менторство. В състезанието могат да вземат участие български студенти от 18 до 24 години, учащи се у нас или в чужбина. Победителите ще бъдат определени от без значение жури.

За да аплайват, студентите би трябвало да изпратят есе на тематика " Моите 25 аргументи да избера България " до 10 февруари 2018 година на www.pwc.bg/25reasons.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР