Илюстрация Увеличаване Смаляване :- Медалите на български ученици в международни

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване :- Медалите на български ученици в международни
Коментари Харесай

Мисия математика

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

:
- Медалите на български възпитаници в интернационалните олимпиади не могат да компенсират действителната картина в образованието по математика и естествени науки.

- Децата, които не влизат в дребния брой елитни учебни заведения и гимназии, не са по-глупави, само че системата е по този начин конструирана, че да не търси същинския им капацитет.

- Отношението към предмета се образува освен от учителите, само че и от родителските настройки. Част от тематиката Яката математика
Причините не са в децата

Пътища към математиката евентуално са толкоз, колкото са учителите, за които задачата е учениците да схванат нейните правила и връзката им с живота

Попитахме двама родители

Според проф. Марк Саул най-честата неточност е да споделят, че не са били положителни по математика
Още по тематиката
Образователното министерство ще се опита да се оправи с недостига на учители

Над 24 хиляди от общо към 90 хиляди педагози са в предпенсионна възраст
30 авг 2017
Как учебното заведение да отговори на смяната

Образованието има потребност от нова цел и актуален метод, с цел да бъде потребно на днешните възпитаници
16 май 2017
Колко високо скачат учениците с JUMP Math

Четвъртокласниците, които се образоват по канадската система за преподаване на математика, демонстрират по-добри резултати от връстниците си
5 май 2017

Септември е месец котва за припомняне на проблемите на българското обучение и неговата многострадална промяна. И тази година, както и в предходните по това време, от учителския профсъюз оповестиха, че шефовете на учебни заведения търсят учители по математика, информатика и непознати езици. И с всяка година броят на недостигащите преподаватели пораства.

А доста преди първия образователен ден родителите на първокласници - наясно, че не могат да разчитат на обезпечено качество, са провели самоотвержени борби за посочени като влиятелни учебни заведения. Други с цената на скъпи частни уроци са взели участие в конкуренцията за влиятелни гимназии. И нерядко висшата самоцел за добра оценка на приемния изпит се реализира с насила, отдалечаваща децата от същинските блага на образованието, което ще им е належащо за бъдещето.

Престижност или промяна

България има положителни обичаи в работата с деца с изявен гений в математиката и естествените науки, които постоянно печелят медали от интернационалните олимпиади. Но техните достижения не могат да компенсират действителната картина, която безпристрастните интернационалните проучвания разкриват. В това за уменията по математика и естествени науки TIMSS българските четвъртокласници се показват относително добре - със междинен резултат малко над междинния за проучването в 49 страни. На това ниво проблясва и значим аспект - оправят се по-добре с обичайните задания за цифри и геометрични фигури, само че се затрудняват с тези, съдържащи данни и изискващи разчитане на графики и таблици. А пет години по късно, като деветокласници, в проучванията PISA резултатите им спадат внезапно надолу - до обезпокоително висок дял на функционална неначетеност. Целта на интернационалния тест на Организацията за икономическо съдействие и развиване е да покаже доколко учебното заведение дейно приготвя младежите за действителния живот и за добра професионална кариера.

Децата, които не влизат в дребния брой елитни учебни заведения и гимназии, не са по-глупави, само че системата е по този начин конструирана, че не търси същинския им капацитет. В края на просветителната верига по-голяма част от миналите стадиите й се снабдяват и с университетска тапия, само че малко на брой действително са наясно с призванието си - да работят това, в което биха били най-хубави и за себе си, и за обществото.

Някой ден и България може да направи промяна като финландската - съпътствала икономическата, под мотото " Или се учим, с цел да сме подготвени за живота, или, с цел да сме подготвени за изпити. Ние избираме първото ". Финландските деветокласници оглавяват класацията на PISA за Европейски Съюз, в случай че там " влиятелни " учебни заведения съвсем няма, всички вървят в кварталното, без значение обществения статус на родителите им, тъй като идентичното качество е обезпечено. С един не толкоз комплициран принцип - на учителите с изключение на почтено заплащане е дадена цялостна свобода/отговорност по какъв начин да преподават образователния материал, а на учениците - да развиват уменията си в сферите, които ги вълнуват.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
" Задачата с четирите буболечки е един от двата въпроса, които задавам, без значение от позицията, за която хората аплайват. Тъй като тези, които интервюирам, постоянно са в сферата STEM, тази задача има смисъл - дава ми преимуществото да разпознавам качествата на претендента бързо. Опитвам се да го направя занимателно и неведнъж им споделям, че не ми пука за верните отговори. "

доктор Кем Уунсал, софтуерен инженер в Силициевата котловина, в блога на " Ню Йорк таймс " Задачата

Четири буболечки в четирите краища на квадрат 15х15 см стартират да се гонят, като първата гони втората, втората - третата, третата - четвъртата, и четвъртата - първата. Всички се движат със скорост 1 см в секунда. Ще се срещнат ли, след какъв брой време и къде?

* Отговорът ще намерите в края ня текста Качество през креативност

Ако Световната банка предизвестява, че софтуерното развиване може да усили неравенството, засягайки и междинната класа, тазгодишен отчет на Световния стопански конгрес доближава тази вероятност с прогнозата, че Четвъртата индустриална гражданска война ще трансформира трудовия пазар още през идващите пет години и ще докара до загуба на над 5 милиона работни места. Като " противоотрова " специалистите предлагат разширение на специалностите, свързани с просвета, технологии, инженерство и математика (STEM). Докладът извежда като най-важни умения, които ще изисква това към този момент близко бъдеще, комплексното решение на проблеми, сериозното мислене, способността за разбор, креативния метод, постигани главно с инструментариума на математиката.

" Мерките за количествено обучение нямат значение, без да се поправят и с качество. Папагалското учене и запаметяване бързо губят стойност в ера, която от ден на ден разчита на компютри и роботи. Креативността би трябвало да бъде неразделна част от всеки индикатор за човешкия капитал. Всъщност творчеството отделя хората от роботите през днешния ден - това е ключът, който отключва силата на образованието ", уточни в публикация за " Капитал " от юли Kaй Л. Чен от Innovation & Policy Initiative на водещото бизнес учебно заведение INSEAD.

100 точки повече в PISA = 1.74 по-висок напредък

" С развиването на технологиите бих споделил, че ще ни би трябвало повече математика, и то по-различна. И това към този момент се случва. Математиката е на върха на нашите рационални качества. Ако работиш със съвкупности и правиш разлики или оценки - всичко, обвързвано с извод, ти правиш математика, без значение какъв е предметът на тези занимания. В същото време чудесното нещо за нея е, че е доста, доста евтина. Не е като да правиш някаква тежка инвестиция. Трябват ти компютри и хора, които схващат, само че тук има значение и публичната поддръжка ", сподели при гостуването си преди време в София и проф. Марк Саул, притежател на Президентската премията на Съединени американски щати за най-хубав преподавател по математика и дълготраен шеф на Research Science Institute (RSI) към Масачузетския софтуерен университет (MIT).

Според икономиста от " Индъстри уоч " Лъчезар Богданов една от аргументите у нас да няма повече кандидат-студенти за специалностите от региона на STEM (science, technology, engineering and mathematics) е точно дребният брой възпитаници, които са проявявали интерес да развият малко над междинните умения по математика. " Има доста емпирични проучвания, които демонстрират значима връзка сред измеримите познания на учениците по математика и науките и икономическия напредък - едно от тях да вземем за пример извежда, че 100 точки по-висок резултат на дадена страна в тестванията на PISA водят до 1.74 по-висок стопански напредък ", уточни Богданов.

Ако чакаме единствено на страната да вникне в тези послания, рискът си остава доста висок. А публичната поддръжка би трябвало да премине през преборването на устойчиви легенди като тези, че положителните умения по математика са единствено въпрос на гений, че тя е нещо, което се учи, с цел да се не помни, или че е суха и скучна. Всъщност отношението към математиката е посочено за един от главните фактори, определящи достиженията на учениците. И то се образува освен от метода на учителите, само че и от родителските настройки.

В България пораства броят на преподавателите, които се насочват към по-иновативни и ефикасни способи за образование - въпреки към момента като самостоятелен, а не систематичен ангажимент. Но не по-малко значимо е и родителите да се ангажират с търсенето на конкурентните преимущества, които образованието може да даде в XXI век. По-голямото търсене неизбежно ще докара и до по-голямо предложение. А някой ден може би и до действителна промяна.

Илюстрация
Последната ранглиста PISA оглавиха деветокласниците от Сингапур. Това е образно показване на задачите, които си слага Училището по просвета и технологии (SST) от плана " Училища на бъдещето ", ориентирано към развиване на умения в региона на STEМ.

Увеличаване

Последната ранглиста PISA оглавиха деветокласниците от Сингапур. Това е образно показване на задачите, които си слага Училището по просвета и технологии (SST) от плана " Училища на бъдещето ", ориентирано към развиване на умения в региона на STEМ.

Смаляване
* Отговор на задачата с буболечките

Ако съединим с прави поредните положения на буболечките, ще видим, че те са постоянно във върховете на квадрат с намаляваща дължина на страната.

Страната на този квадрат клони към нула със скоростта на придвижването на костенурките.

Логаритмичната серпантина се среща и в природата - да вземем за пример в черупката на морския охлюв наутилус. Използва се и когато се отразява повишаването на влог с закрепена комплицирана рента.

на фотографията: Разрез на черупката на наутилус, показващ оформянето на логаритмична спирала
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР