Илюстрация Увеличаване Смаляване Марк Мейсън - Тънкото изкуство да не

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Марк Мейсън - Тънкото изкуство да не
Коментари Харесай

Книга: Марк Мейсън - "Тънкото изкуство да не ти пука"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Марк Мейсън - " Тънкото изкуство да не ти пука "
Издателство " Хермес "
Цена: 14.95 лева

Изхвърлен от Metallica тъкмо преди да запишат първия си албум, китаристът Дейв Мъстейн в никакъв случай не превъзмогва възприятието си за неуспех. Дори когато преуспява с новата си група Megadeth, той споделя в едно изявление от 2003 година, че не се счита за сполучлив музикант – това, че са продали над 25 милиона копия от албума, не му стига – Metallica са продали 180 милиона.

Проблемът съгласно Марк Менсън, създателят на " Тънкото изкуство да не ти пука ", е в критериите за оценяване, които сами си слагаме. " Въпреки че от едно извънредно преживяване е основал нещо позитивно като Megadeth, Мъстейн е избрал за собствен витално определящ аршин да се съпоставя с някогашната си група и това го разяжда десетилетия наред ", написа Менсън. Това е единствено една от увлекателните истории, с които създателят илюстрира препоръките си. Но заглавието подвежда – изкуството не е в това да не ви пука за нищо, а да ви пука единствено за значимите неща.

Освен неверните критерии за оценка в живота Марк Менсън отделя огромна част от книгата, с цел да ни убеди, че би трябвало да се съмняваме повече в личната си рационална преценка. Теза, която психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман потвърждава с дълги години проучвания, оповестени през 2011 година в книгата Thinking Fast And Slow.

В този подтекст Менсън не споделя нещо доста ново, само че го прави по запаметяващ се метод и с показателни истории. Той е прочут блогър със стотици хиляди почитатели, обичащ да споделя биографични данни, което способства наблюденията му да не звучат подправено – споделя да вземем за пример по какъв начин като младеж преодолява гибелта на най-хубавия си другар, по какъв начин се измъква от депресията и обикаля целия свят, само че схваща, че по този начин не взема решение проблемите си.

С изключение на няколко слаби пасажи първоначално, които звучат опростено и с леко дразнещо фамилиарничене с читателя, останалата част от " Тънкото изкуство да не ти пука " е занимателно и ненапълно потребно четиво. Полезно може да бъде, в случай че повярваме, че не е нужно да се фокусираме толкоз върху желанието да сме специфични или изключителни с нещо.

Според създателя актуалните медии и обществени мрежи постановат " робия на изключителността ". " Този поток от екстремална информация ни кара да мислим, че изключителността е новото обикновено нещо ", написа Менсън. Посланието му е да приемем своята незначителност, с цел да бъдем щастливи. Или с други думи – не всеки може да бъде Моцарт, множеството хора са Салиери и това е естествено.

Преводът на Огнян Алтънчев е добър и не скапва удоволствието от книгата, която в своя оригинал на британски език е най-четената нехудожествена книга в Amazon за 2017 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР