Илюстрация Увеличаване Смаляване Христо Урумов е собственик и управител на

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Христо Урумов е собственик и управител на
Коментари Харесай

Христо Урумов: Иновациите са ключови, ако искаш да си лидер на пазара

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Христо Урумов е притежател и шеф на групата STAMH – водач на пазара на стелажни системи, складово съоръжение и повсеместен инженеринг на хранилища. Професионалният му път стартира като архитект в развойния център на " Балканкар ", където последователно стига до позицията заместник-главен шеф. От 1994 година до 2000 година дава отговор за два огромни плана, свързани с усвояването и производството в България на гама американски строителни машини Dynahoe и на гама електрокари и мотокари на CLARK, създавани под името SPARKY. Завършил е " Автомобили, трактори и кари " в Техническия университет – София, със златен орден.

Компанията на Христо Урумов е основана в края на предишния век като " Сторакт БГ ". През 2015 година групата трансформира името си на STAMH. Досега тя е осъществила над 1800 плана на складови системи в България, Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Румъния, Италия, Австрия, Русия, Полша, Белгия и Унгария. В STAMH работят над 140 души, а оборотът ѝ през тази година ще надвиши 25 млн. лв..

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Дружеството предлага на българския пазар едни от най-модерите решения за складово предпазване, които са лесни за потребление и водят до усъвършенстване на разноските.
Към момента в STAMH завършва план за внедряване на облачното решение за изцяло ръководство на бизнеса – NetSuite. Интеграторът на това решение е Balkan Services. NetSuite разрешава анализиране на данните от складовите площи и наличия, обобщава разнообразни самостоятелно заложени данни и генерирането на самостоятелно заложени аналитични информации.

Управлявате една от най-технологичните компании в областта на складовите системи , кои са основните решения, които внедрихте през годините във компанията? Какви технологии употребявате в своя бизнес и по какъв метод те могат да трансформират промишлеността като цяло? Как софтуерно се промени бизнесът ви в последните 10 години?
- Бъдещето на складовата логистика се крие в автоматизацията и оптимизацията на процесите в складовете. За да можем да предложим усъвършенствано решение, отговарящо на потребностите на клиента, ние разчитаме на нашия инженерингов екип. Той се състои от 25 души и следва да се усилва. Предлагаме личен програмен продукт за складови решения, който е еластичен и с благоприятни условия за лесна акомодация и интеграция с други системи. Клиентите ни главно са задгранични вложители, които одобряват автоматизацията на складовите решения и консолидираното на складов програмен продукт за неотменна част от построяването на склада.

Днес притежаването на система за ръководство на бизнеса не е иновация, а нужда. Пазарът на бизнес програмен продукт се движи по своя отъпкан път и бележи растеж всяка година. Мисля, че всички компании, които могат да си разрешат сходно решение, са подхванали стъпки за въвеждането им съгласно мащаба на бизнеса и опциите. Ние започнахме да мислим в тази посока още от основаването на компанията, само че тогава липсваха задоволително положителни решения. През годините сме работили с разнообразни ERP системи. На някакъв стадий всяка от тях се провали в това да отговори на потребностите ни. Затова и започнахме да търсим най-хубавото решение на пазара. Мисля, че го намерихме в лицето на NetSuite.

Какво във вашата бизнес сфера постанова внедряването на ERP система?
- Преди всичко мащабът. Във всеки един бизнес, когато достигнеш несъмнено равнище на продажби, ти би трябвало " да хванеш влака " на автоматизацията на процесите – не можеш да управляваш огромен бизнес с молив и писалка. Всяка компания, която пораства, стига до миг, в който има потребност от ERP система. Сред преимуществата на един подобен програмен продукт e и фактът, че клиентите те виждат като сериозен и зает сътрудник. Те виждат, че влагаш средства в развиването на компанията посредством инвестиция, която ще се възвърне след години. Така печелиш доверието им и те желаят да работят с теб.

Предимствата, които обезпечава една ERP система, са доста – тя обезпечава експедитивност при всички посоки на нашата работа - при взаимоотношението с снабдители и клиенти, във връзка с скоростта на обработка на поръчки, при извеждането на информации.

П ред какви провокации се изправя мениджърът по отношение на дигитализацията - пазарът предлага голямо количество нови технологии, изключително в областта на логистиката ? Смятате ли, че въвеждането на нови технологии към този момент не е единствено ИТ тактика, а тактика за бъдещето на бизнеса?
- През последните 10-15 години при огромните компании се появи една нова служба – шеф за нововъведенията. Той е тъкмо толкоз значим колкото финансовият шеф, индивидът, отговарящ за производството и другите останали управителни фрагменти в една компания. Иновациите са основни за развиването на всеки един бизнес – в случай че такива няма, компанията е обречена на неуспех. Още първоначално, когато започнах да строя STAMH, си споделих, че би трябвало да имам доста мощен инженерингов отдел, който да движи компанията в нова посока. Тогава, както и до през днешния ден, съм уверен, че нововъведенията са това, което е трансформирало компанията в водач на пазара и ще й разрешат да остане подобен.

През 2008 година създадохме STAMH-Solutions – компания, която се занимава единствено с внедряване на програмен продукт за ръководство на складовете и около нея започнахме да развиваме и други новаторски решения. Това се случи, тъй като искахме да предложим и добавена стойност към това, което вършим.

Какво наложи потребността от нова ERP система? Какви са преимуществата на Oracle NetSuite пред други снабдители на ERP решения , за какво избрахте него ?
- През годините сме употребявали и други софтуери за ръководство на бизнеса, само че с течение на годините и растежа на компанията те не съумяха да отговорят на потребностите ни. През 2017 година усетихме нуждата от внедряването на ново решение. Проучихме това, което се предлага на пазара, и избрахме да се доверим на водача в сегмента на облачните ERP системи – Oracle.

Сред главните преимущества на NetSuite пред други снабдители на сходни решения е методът, по който е проектирана тази система – тя е създадена, с цел да бъде употребена само в облака. Компанията, която интегрира NetSuite за STAMH – Balkan Services, ни предложи освен програмен продукт, само че и изпитани търговски практики. Това беше от значително значение за нас, тъй като софтуерът самичък по себе си не ни е задоволителен. През годините съм имал опит с няколко екипа, които са внедрявали програмен продукт при нас и съм стигнал до извода, че даже да си купиш най-хубавия програмен продукт на пазара, в случай че няма кой да го внедри качествено, нищо не става. Бих споделил, че Balkan Services има доста добър екип за внедряване, който знае какво и по какъв начин да направи, а това е от основно значение за сполучливата реализация на такива планове.

Ние търсехме решение, което дейно да провежда процесите в компанията ни, и програмен продукт, който да ги обхване напълно. Ключово за нас беше да изберем EPR система, създадена въз основата на положителни практики, основаващи се на дълготраен опит. Затова и странични фактори, като цена, бяха от второстепенно значение. Очакваме внедряването на NetSuite да бъде финализирано в идващите два месеца.

Какви са изгодите за вашия бизнес от внедряването на NetSuite ?
- NetSuite предлага набор от решения за всички съществени бизнес процеси на едно място - ERP, CRM, репортинг и други, като дава опция за ръководство на основните бизнес интервенции в организацията. Отделните модули автоматизират разнообразни аспекти от активността на компанията. Чрез тази автоматизация, която дава огромни благоприятни условия за надзор на работата, се минимизират грешките в процесите, което в същото време понижава разноските. Освен това решението е интуитивно и елементарно за потребление – за достъп до NetSuite ни е нужна само интернет връзка. Така имаме достъп до платформата от всяка точка на света, а подвижността е от значително значение при интернационален бизнес като нашия.

Какви бяха провокации при внедряването на NetSuite ?
- CRM модулът на системата покрива целия търговски развой на компанията, в който вземат участие комерсиалните и инженеринговите екипи и се характеризира с прекосяване през доста стадии. ERP модулът на софтуера обгръща целия развой на компанията от поръчка до заплащане. В тази връзка най-голямото предизвикателство беше да приемем обстоятелството, че ще работим със програмен продукт, по-различен от този, с който сме привикнали.

Организациите интегрират от ден на ден и повече облачните услуги в бизнеса си. Валидна ли е тази наклонност и за складовата логистика?
- Бъдещето е в облака, без значение за коя промишленост приказваме. Съхранението на информация в облака подсигурява по-голяма сигурност за данните и дава опция за бърз, безграничен достъп до информацията на компанията от всяка точка на света. Сигурността във връзка с кражба на информация също се минимизира значително. Чрез потреблението на облачно решение за ръководство на бизнеса можем да се концентрираме напълно върху главната си активност, без да имаме странични задължения, свързани с поддръжката на хардуер.

П ри кои бизнес процеси системите за ръководство на бизнеса не са навлезли задоволително?
- Мисля, че в България сме доста положителни в това да си купим ERP и да го внедрим. Но към момента изоставаме както в автоматизацията, по този начин и в опитите да разнообразим работния развой. Много по-лесно е да се внедри една ERP система, в сравнение с да се автоматизира развой, в който са намесени хора. За мен това са огромните трендове, които фирмите би трябвало да вземат под внимание. В противоположен случай рискуват да изгубят продуктивност и да са неконкурентоспособни.

Станаха ли фирмите по-последователни в планирането на нововъведенията? Преди се наблюдаваше кампанийност и неявяване на ясно изразена тактика?
- Това още не е преодоляно. И през днешния ден някои компании не могат да преценяват в каква посока да поемат – коя технология е вярната или печелившата. В момента въпросът не е дали ще внедрят технологии, а кои тъкмо. Ние се ориентираме в това море от информация като следваме стъпките на водачите на пазара в международен мащаб – считаме, че това е формулата за триумф.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР