Илюстрация Увеличаване Смаляване Част от темата Как ГЕРБ и ДПС

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Част от темата Как ГЕРБ и ДПС
Коментари Харесай

Резултатите от изборите: Какво показват данните

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Част от тематиката Как ГЕРБ и Движение за права и свободи завладяват България
Кач парата, шор бозата*

Как ГЕРБ и Движение за права и свободи завоюваха ромските сърца в Монтанско
Статистиката рядко дава отговори сама по себе си, само че е чудесна основа, когато приказваме за огромни бази данни. " Капитал " прекара данните от европейските избори (от машинно четимия уебсайт на ЦИК) през статистически разбор, с цел да открие моделите и следите в тях, които да подсказват по какъв начин се управлява вотът. Няколко неща станаха незабавно забележими.

Изпъкнаха секции (особено такива в дребни обитаеми места), където съвсем всички гласоподаватели - над 90%, са употребявали преференция, което е рисков случай, както и противоположното - огромни секции, в които няма никакви или съвсем никакви преференции. Има три секции в страната, където всеки един от гласувалите е употребявал преференция - две от тях са села, а едната е в дребния град Кочериново. Това, несъмнено, незабавно притегля вниманието. Има обаче и доста (ще ги намерите онлайн) секции, където този дял е над 90%, и много от тях също са в дребни обитаеми места. На противоположния полюс са десетки секции, множеството в следени от Движение за права и свободи региони, където няма нито една преференция. Такава е да вземем за пример секцията в село Буковлък, Плевенско, в която при дали своят вот 636 души има 632 гласа за Движение за права и свободи без нито една преференция.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Само по себе си това не дава отговор на въпроса дали има следен или платен избор. Но несъмнено повдига съмнения, които по-късно посредством журналистически средства (виж репортажа) могат да бъдат потвърдени.

Най-видимите следи обаче могат да бъдат открити през метода на " общоприетото (средно квадратично) отклоняване ". На елементарен език, това е индикатор за статистическо " разпръскване ", с помощта на който може да се направи разбор на необикновените скупчвания на преференции за дадени претенденти на избрани места. То е относителна големина (няма универсални шпации, които да демонстрират малко или огромно разсейване), по тази причина решението беше да се подберат претендентите, чието разпръскване по отношение на останалите е най-високо - т.е. за които в дадени секции има извънредно висок дял преференции по отношение на междинното.

После бяха изолирани водачите на листи, при които въздействат странични фактори и които имат по този начин или другояче огромен размер преференции на национално равнище. След спомагателен обзор останаха няколко претенденти, които провокират най-голямо статистическо " подозрение " (можете да ги видите в таблицата). Освен претенденти обаче подозрение провокират и две общини. Едната е владяната от Движение за права и свободи Руен, в която има секции с 0% и 100% преференции, а втората е Симитли, която с голямо болшинство е гласувала за ГЕРБ, само че в която (уникално за страната) разнообразни претенденти от листата излизат с големи проценти напред в разнообразни секции. И двете приказват за " отчитане " на следен избор.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Последните в листата

Двамата в края в листите на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация - Илия Терзиев (последен) и Вергил Кацов (който е на 15-о място), са забавен случай. Те имат високо общоприетоо отклоняване - имат дребен брой секции с централизация на преференции, само че в някои от тях той надвишава 80%. Двете догатки тук са или за пазаруване тук-там, или за метод за " отчитане " на избор през преференции за последния в листата, тъй че той да не може да измести първите.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР