Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване По-силни и по-креативни, отколкото

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване По-силни и по-креативни, отколкото
Коментари Харесай

Трима за всички

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
" По-силни и по-креативни, в сравнение с изобщо са предполагали, че могат да бъдат, и постоянно в търсене на решения на проблемите – това са имигрантите и бежанците, с които съм работила през последните двадесет години в Съединени американски щати. Идват в страната с вяра и дават най-хубавото от себе си – посредством тях виждам на какви геройства е кадърен човек, когато е в тежка обстановка, и това е вдъхновяващо – напълно друго е от отрицателните истории, които чувате за тях по медиите. "

Думите са на Шерил Уинарик, юрист по миграционно право от Вашингтон. Тя, Юри Хоровиц – специалист по туризма и фотограф, и артистката Бетани Халбрейх са в София на път към Монголия с плана си Art of Migration. Тази вечер ще се срещнат с българи в Гьоте- институт, с цел да обсъдят за какво едни хора са наричани бежанци, а други - туристи, и какво кара хората да мигрират. Човечността ни ще бъде събудена наред с творчеството, тъй като Бетани Халбрейх разстила бялото платно, на което всички дружно да творим.

Според тримата американци рационалните доводи и обичайните средства са се провалили в доближаването на локалните общности и мигрантите и доказателство за това са новите популистки държавни управления из Европа и политиката на американския президент Доналд Тръмп. Спасението, считат те, е в изкуството, диалозите, шерването. Затова през всички страни, през които преминат, провеждат събития, в които провокират хората да изразят страховете си, да ги разпознават посредством изкуство.

" В моя дълготраен опит до момента се сблъсквам с една и съща опозиция от страна на локалните хора – те считат, че новодошлите са опасност за идентичността им, само че когато ги запитвам каква тъкмо е идентичността им, те не могат да я дефинират и най-после се оказва, че колкото и да са разнообразни на пръв взор, хората имат доста общо ", споделя наблюденията си Шерил Винарик. По време на ръководството си президентът Барак Обама вкарва по този начин нареченото DACA - Deferred Action for Childhood Arrivals, с което позволява на деца на мигранти, които са били доведени от родителите си в страната, да получат краткотраен статут на престояване, който им позволява и да работят, когато навършат разрешената възраст - " на процедура от краткотраен този статус се трансформира за доста от тях в непрекъснат ", споделя Уинарик.

Решението обгръща всички, които сега на оповестяването на DACA през 2012 година са на възраст до 30 години – това са над 100 и осемдесет хиляди души – някои още деца, други към този момент са израснали в Съединени американски щати и са получили са обучение. Президентът Доналд Тръмп разгласи, че няма да възобнови DACA и доста от тези хора ще бъдат депортирани. " Една от клиентките ми – Саманта Рамирез, е доведена в Съединени американски щати от родителите си, когато е била на седем години, учи тук, получава статут за престояване с помощта на DACA през 2012 година Говори съвършено британски език и даже печели съревнование по правопис – става най-хубавата в щата Аризона. Впоследствие построява бизнес за връзки с обществеността и цифрови медии, има добра известност и огромни клиенти като университета " Джон Хопкинс ", става шеф на локални американци, омъжва се и ражда сина си в Съединени американски щати. В момента, на 32.-годишна възраст, Саманта Рамирез е застрашена от депортиране, тя изхранва цялото си семейство и нищо не помни от Мексико, да не приказваме, че синът й не е стъпвал там ", споделя Шерил Винарик.

Много от американците не са съгласни с политиката на президента Тръмп и показват гражданската си позиция с митинги. " Всъщност поради голямото количество недоволни хора във Вашингтон се разви цялостен нов сегмент бизнес – туризъм към митингите. В столицата идват хиляди хора от цяла Америка, с цел да стачкуват. Те би трябвало да отседнат някъде, да се хранят и придвижват из града, което подвигна цените на нощувките, дори отвори нови работни места ", изяснява Юрий Хоровиц. Той има опит в обществените планове и устойчивия туризъм, работил е за Световната банка, Корпуса на мира, фондацията " Клинтън " и други

Юрий, Бетани и Шерил считат, че има още един положителен резултат от другояче нездравословната съгласно тях политика на Доналд Тръмп и той е, че доста повече хора стават дейни – включват се с цивилен позиции, заемат се да трансформират общностите си, обръщат доста повече внимание на проблемите на бежанците и миграцията, в сравнение с преди.

Бетани споделя, че самата тя постоянно се е интересувала от разнообразни култури, тъй като нейното семейство е смесено и с родителите й постоянно са ходили на вечеря в разнообразни етнически заведения за хранене в Бъфало. " С времето осъзнах, че очевидно нашето семейство, което обича мексиканска, арабска, еврейска, китайска и други кухни, не е като фамилиите на приятелите и съучениците ми и че те надалеч не са толкоз отворени и благосклонни към разликата. " Сега това е променено – цяла Америка се интересува.

Шерил, Юрий и Бетани се срещат по време на програмата TED Residency и откриват, че общият им интерес към миграцията може да бъде трансфорат в план. Средства набират от всички, които имат вяра, че с изкуство и диалози може да бъдат преборени подправените вести и всеобщата неуравновесеност, която предизвика хората да изпитват постоянно несъизмерим боязън към мигрантите и бежанците.

Идеята за пътешестване с автомобил от Германия до Монголия се ражда още преди 10 години. Оттогава насам всяко лято няколко " тима " потеглят от Германия наложително с тематика - благотворителна идея, която поддържат. Колата, с която пътуват Бетани, Юрий и Шерил, е също толкоз цветна, колкото и планът им Art of Migration. Преди София към този момент бяха организирали диспути върху миграционните проблеми в Германия, Чехия, Хърватия, Босна и Македония. Следващите спирки – Турция, Грузия и най-после Монголия.

Пътешествието им може да следите в инстаграм и фейсбук профилите на плана, както и на страницата им www.artofmigration.com.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР