Илюстрация Увеличаване Автор: Shutterstock Смаляване Документ Писмо до ДКК :-

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Shutterstock Смаляване Документ Писмо до ДКК :-
Коментари Харесай

Цялото Борисово войнство срещу "Дунарит"

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Shutterstock Смаляване
Документ
Писмо до ДКК

:
- След Пеевски държавната машина се зае с преодоляването на частния оръжеен цех.
- Операцията стана и с нелогичното присъединяване на КТБ, чиито синдици оспорват купения дълг на " Дунарит ".
- Втората национализация на военно сдружение от държавно управление на ГЕРБ може и да не се случи. Но Пеевски обезпечено печели пари или активи.Извънредна обстановка. Така икономическият министър Емил Караниколов оправда неочаквания ентусиазъм за одържавяване на военния цех " Дунарит ". Той по всякакъв начин бяга от думата национализация, само че дейностите на подчинената му " Държавна консолидационна компания " (ДКК) мъчно могат да се опишат по различен метод. Няма никакви индикации притежателите (независимо кои, защото има правосъдни спорове) на русенското дружество да желаят да го продават. А военният бранш сега бумти и сдружението, част от тогавашната корпоративна империя на притежателя на КТБ Цветан Василев, е в чудесно финансово здраве, както признава и самият Караниколов, което не постанова потребност от избавяне.

Така единствената извънредност в обстановката се вкарва от самата страна. Лицензът за произвеждане на " Дунарит " е застрашен, защото шефовете му са с обвинявания от прокуратурата, главно за това, че са канализирали средства от компанията към също по този начин обвинения банкер. А те не могат да бъдат заменени поради въпросните правосъдни разногласия, посредством които е блокирано прехвърлянето на контрола над компанията в ръцете на съперника й " Емко ". Караниколов споделя, че има уверения от Министерство на вътрешните работи (в чийто двор е това решение), че такива дейности няма да се подхващат поради огромната значимост на " Дунарит " за целия военно-промишлен комплекс и че е говорено с управлението да назначи пълномощник и по този начин да отпадне казусът. Така че очевидно и по тази линия няма чак такава заплаха.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Все отново страната вижда съображение да влезе в борбите за преодоляване на завода, като изкупи най-голямото му обвързване по комплицирана верига цесии, стигнали най-после до самата КТБ (виж графиката). За задачата ДКК заплаща 47 млн. лева, против които се надява да се впише като заложен заемодател на предприятието, то да не си заплаща, да го разгласи за обмен и да го купи - нещо, което към този момент повече от година опитваше да направи обвързвана с депутата Делян Пеевски офшорка като предходен притежател на въпросното взимане от " Дунарит ".

Или в резюме: правосъдната борбата за " Дунарит ", която до момента Пеевски водеше, вървеше към погром и беше поета от държавната машина с всичките й лостове в ръцете на премиера Бойко Борисов. Този проект обаче се сблъсква с отпор - два дни след блиц интервенцията на ДКК " Дунарит " отвръща с погасяване на цялото обвързване от 47 млн. лева, с иск за прекъсване на вписването на ДКК като заложен заемодател и с извършване на съвета да се назначи пълномощник. С което претенциите на страната към собствеността би трябвало да отпаднат, а също и лицензионните несгоди на завода, в случай че уверенията на Караниколов важат.

Една добре координирана акция

Още по тематиката
Държавата влезе в комплицирана скица по преодоляване на " Дунарит "

Компания към икономическото министерство през няколко медиатора купува за 47 млн. лева вземането, посредством което Пеевски опитваше да блокира договорката с " Емко "
28 авг 2017
Цялото Пеевско войнство против " Дунарит "

Докато възможностите на депутата да се пребори с " Емко " за русенския цех отслабват в съда, против двете оръжейни компании стартира офанзива през прокуратурата
18 авг 2017
Последната битка за " Дунарит "

Битката на " Емко " против Делян Пеевски за русенския оръжеен цех към този момент зависи единствено от едно дело
14 юли 2017
Държавата дефинитивно става притежател на " Авионамс "

Съдебният спор завърши и до края на седмицата акциите ще бъдат трансферирани
24 яну 2017
Съдебно-промишлен комплекс

Докато страната пробва да национализира " Авионамс ", тя и синдиците на банката не се борят за надалеч по-големия " Дунарит "
18 ное 2016
Сделката за " Дунарит " още веднъж е блокирана по искане на компания на Пеевски

Конкурентът " Емко " към този момент е внесъл 15 млн. лева за нарастване на капитала. Но кредиторът офшорка го спря през съда
25 авг 2016
Оръжейното обединяване сред " Емко " и " Дунарит " към този момент е допустимо

Новата Комисия за защита на конкуренцията смени позицията си и русенският цех на Цветан Василев може да бъде платен от съперника Емилиян Гебрев
18 авг 2016 Операцията по изкупуване на вземането от ДКК беше поднесена от Караниколов, само че очевидно тя се употребява с поддръжка от по-високо, тъй като включва и институции отвън неговия надзор. От показаните документи излиза наяве, че единствено в границите на часове на 25 август синдиците на КТБ купуват вземането от последния му притежател - " Дипи ", и го продават на държавната компания. Двете дейности са утвърдени от контролиращия ги по закон Фонд за гарантиране на влоговете посредством едно и също решение от 23 август. А уведомленията до " Дунарит " за двете цесии са изпратени от еднакъв нотариус посредством еднакъв прокурист (адв. Матей Матев) с три минути разлика. Така че очевидно решението е координирано най-малко с финансовия министър, който неофициално управлява фонда, чийто ръководител другояче директно се избира от държавното управление, заместникът му - от Българска народна банка.

Самото присъединяване на КТБ е проблематично по най-малко няколко линии, за които синдиците не дадоха отговор на изпратените от " Капитал " въпроси. Първата е, че банката купува взимане, по което самата тя е страна и оспорва в правосъдни каузи. Оригинално то е резултат от подписана цесия сред Едоардо Миролио и " Дунарит ", вследствие на която заводът е погасил свои заеми от КТБ посредством прихващане - нещо, което синдиците оспорват като недействителна договорка. По информация на " Капитал " договорът сред Миролио и " Дунарит " е бил точно под изискване, че прихващането остане годно, тъй че има заплаха истинската договорка дружно с всички цесии след нея да останат без покритие. На второ място, проблематично е и заплащането по договорката - синдиците са се договорили да платят на " Дипи " номиналната цесионна цена (близо 47 млн. лева.) само че в активи, които са предлагани от тях на търгове, само че не са продадени. Те обаче ще бъдат в допълнение уговаряни и няма никаква информация какви ще бъдат, като само е конкретизирано, че ще са по първичната цена, на която са предлагани на търг.

А най-после изобщо не е ясно и по какъв начин синдиците на КТБ са знаели, че " Дипи " е притежател на вземането. По документи сдружението на Добрин Иванов, нашумял към упоритостите на друга негова компания за градежи на Иракли, е купило дълга за 22 млн. евро от предходния му притежател - свързаната с Пеевски Viafot, на 5 юли. Въпреки че в контракта написа, че Viafot би трябвало да уведоми длъжника до 10 дни, това се случва едвам на 25 август редом с новата цесия - тъй че до тогава само Viafot и " Дипи " са знаели за договорката посред им.

Ролята на " Дипи " очевидно е на медиатор, който да скъса директната връзка и да няма непосредствено заплащане към офшорката на Пеевски. Само за месец и половина на хартия компанията на Иванов, която другояче за 2016 година има едвам 15 хиляди лева оборот, инкасира към 2 млн. евро облага. Освен това в контракта й с Viafot е записано, че цената може да се заплати и с " равностойно по мярка взимане и/или имущество - недвижими парцели, движими движимости или дялови участия в други сдружения ". Така действително може да се окаже, че активите, с които КТБ ще заплати, просто ще преминат през " Дипи " към Viafot и по този метод Пеевски да се снабди с надзор над още 15% от " Техномаркет ", винарната " Телиш " и други Ефектът от такава интервенция би бил, че едни 47 млн. лева от ДКК ще отидат в масата на несъстоятелността на КТБ и оттова в огромната си част в последна сметка ще отидат във фонда за гарантиране на влоговете, а едни активи на тази стойност ще отидат към Пеевски.

Гответе се за нова борба

Въпреки че всеобщо изявлението на министъра беше предадено в медиите като " страната купува " Дунарит ", в действителност ДКК няма бърз механизъм, по който да влезе във притежание. Първата стъпка е да бъде вписана като заложен заемодател - нещо, което е обжалвано и надлежно следват най-малко месеци каузи. А и " Дунарит " разгласява писмо и платежни нареждания и писмо до ДКК, че е изплатил над 50 млн. лева главница и лихви, тъй че основанието за регистриране на залог изцяло отпада. Дни откакто курсът към одържавяване беше разгласен, Караниколов съобщи пред bTV, че ДКК към този момент е придобила изискуеми вземания към завода за общо 67 млн. лева, тъй че очевидно има и още 20 млн. лева друго взимане. Какво е то обаче няма никаква изясненост. Ръководството на " Дунарит " към този момент е декларирало за регистриране пълномощник - Петър Петров, който след обвиняванията на шефовете беше препоръчан за изпълнителен шеф, само че смяната беше блокирана от КОНПИ. Ако това решение мине, то по логиката на Караниколов и основанието за лишаване на лиценза би отпаднало, а с него и аргумента за изключителната обстановка

Във всеки случай без
залог върху предприятието страната не може да повтори метода, по който ДКК овладя " Авионамс ". То също като " Дунарит " беше дъщерно сдружение на свързаната с Василев " Хедж инвестмънт България " и акциите бяха продадени от частен правосъден реализатор поради задължения към КТБ. Сега обаче, в случай че страната желае да стигне до такава степен, ще би трябвало да прекара " Дунарит " през неплатежоспособност. А това по никакъв начин няма да наподобява като по този начин прокламираното избавяне.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР