Илюстрация Увеличаване Автор: Petr Krejci Смаляване Вероятно не бихте възразили

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Petr Krejci Смаляване Вероятно не бихте възразили
Коментари Харесай

Гъби за смет

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Petr Krejci Смаляване
Вероятно не бихте възразили да имате в дома си мебели, които са леки, здрави, приятни на досег и миришат на чай, а когато остареят, се компостират.

Водени таман от тази концепция, английският дизайнер и занаятчия на ръчно направени мебели Себастиан Кокс и българката Нинела Иванова, с докторска степен по дизайн от лондонския университет " Кингстън ", се посвещават на опити в търсенето на възобновими и нетоксични други възможности и две години по-късно резултатът е налице – материал, на пипане мек като велур, само че със здравината на солидна дървесина, който може да бъде " отгледан " в мечтаната форма.

Колекцията Mycelium + Timber се състои от столове и лампи. Тя беше показана с огромен триумф предходната есен по време на Лондонския фестивал на дизайна.

Всеки от предметите в сбирката е основан посредством съчетание на дървесна гъба с боклуци от дървесина от върба и лешник от личната гора на Кокс. Те се " отглеждат ", като частите дървесина се нарязват на тънки ленти, които се сплитат в съответните форми и към тях се прибавят дървесните гъби, които ги употребяват за храна.

За да се получат избраните форми, спорите от гъбите се разбъркват с хранителна примес, която включва дървени стърготини и захарна тръстика. Фунгите употребяват питателните субстанции от сместа и развиват мицел, който се разраства към формите и свързва дървесните частици. Така се образуват леки, необикновено здрави и изцяло компостиращи се артикули, а повърхността им е материя с текстура, сходна на велур. След като формите са към този момент компактно запълнени, гъбата се изсушава и по този метод се стопира растежът ѝ. Целият развой лишава единствено към две седмици.

" Винаги съм имал фикция да открия нов тип MDF и нови способи за свързване на дървесните нишки в листове или извити форми, в идеалния случай без лепило ", споделя Кокс. Той има магистърска степен по резистентен дизайн от Университета в Линкълн и е прочут с истинските си кухни и мебелите от сертифицирана дървесина от дъб, явен, бук и лешник. Кокс има четири акра гори, в които се отглежда дървесината за авторските му предмети и от дълго време има упоритост да откри естествена опция на лепилата, употребявани в дървените произведения и другите композитни материали от дърво.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Petr Krejci Смаляване

Такова естествено лепило се оказват дървесните гъби. Освен че имат кадифена повърхнина, те могат да се свързват и да се отглеждат в избрана форма. Идеята за това го осенява инцидентно - един ден, разхождайки се в гората си, Себастиан Кокс видял два клона от лешникови дървета, които като че ли се били сраснали. " Когато ги разделих, разбрах, че това, което ги държи дружно, са дървесните гъби ", споделя Кокс. И незабавно взема решение да види по какъв начин може да включи този материал в личните си мебели.

Обръща се към Британското микологично сдружение, а те го свързват с Нинела Иванова, която в продължение на седем години е изследвала мицелите като част от докторантурата си в университета " Кингстън ". (Преди години тя изнесе в София лекция с фокус върху новите разработки в технологиите, изкуството, дизайна, текстила и модата, въодушевени от бактерии, гъби и плесени - бел.ред.)

Двамата стартират да опитват, с цел да схванат тъкмо кой тип гъби е най-подходящ и с какъв вид дървесина. Стигат до заключението, че Fomes fomentarius най-добре се свързва с дървесните боклуци, които другояче биха изхвърлили.

" Тези два материала имат естествена връзка в гората, тъй че искахме да забележим по какъв начин можем да използваме това и да въведем получения нов материал в домовете на хората ", споделя Нинела.
Тя счита, че ниските индустриални разноски и минималният труд (мебелите безусловно порастват сами) значат, че е допустимо производството елементарно да се усили. Потребителите би трябвало единствено да свикнат с концепцията. Кокс предизвестява, че мебелите от дървесни гъби ухаят леко на чай, само че намира, че не са по-странни от тези, направени от кожа или пчелен восък.

Двамата дизайнери възнамеряват в близко бъдеще да пуснат цялостна сбирка мебели и артикули за дома от този екологичен и резистентен материал.

http://www.sebastiancox.co.uk
http://www.ninelaivanova.co.uk
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР