Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване ПрофилМилена Стойчева е предприемач, изпълнителен

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване ПрофилМилена Стойчева е предприемач, изпълнителен
Коментари Харесай

Милена Стойчева: Моделът, при който учителят дава цялото познание с един учебник, отдавна е остарял

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Профил
Милена Стойчева е бизнесмен, изпълнителен шеф на Джуниър Ачийвмънт България. Тя е и гостуващ професор по нововъведения и предприемачество към Европейския институт за нововъведения и технологии. Милена е дейна в областта на образованието, задачата й е да промотира изгодите от предприемаческото обучение измежду обществото, да поддържа младежите да развиват гениите си и сами да градят своето бъдеще. Има повече от 20 години опит в интернационалните организации и компании. Била е ръководител на Глобалния съвет на страните - членки на международната организация на Джуниър Aчийвмънт (JA Worldwide) и старши специалист на тематика висше обучение към Джуниър Ачийвмънт Европа.
Излизат ли децата задоволително добре готови от учебно заведение за актуалния живот?

- Естествено, че не. Но това е метафизичен диалог, тъй като с цел да излизат учениците от учебно заведение като цяло готови за живота, има роля и учебното заведение, имат роля и фамилията и средата, в която порастват. Като цяло страната. Така че всички те би трябвало да се стремят да се развиват, да бъдат по-актуални, обърнати към света и същински да слушат децата и да мислят с интереса на децата.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Все отново от позиция на просветителния развой по какъв начин наподобяват нещата? Какво би трябвало да се направи?

- От позиция на учебно заведение това, което съгласно нас е належащо да се направи, са няколко неща. Единият от факторите е обвързван с това, което учат децата в учебно заведение.

Всичко, което в учебно заведение сега се учи и методът, по който е проведен просветителният развой, е ориентирано и се базира на предишното. Преди всичко се учи история като идея, а това, от което имаме потребност в този момент, с цел да могат да бъдат съответни децата, е да учат по какъв начин да основават бъдещето, по какъв начин да го построяват. Това обаче няма да се случи, в случай че прилагаме същия метод и методика, насочен към заучаване на обстоятелства, към това да се осмислят неща, които са към този момент направени.

В момента в който технологиите се развиват толкоз бързо, че предопределят на нас, хората, да знаем по какъв начин да работим към този момент в три разнообразни среди, образованието по някакъв метод би трябвало да може да гради умения за всички тях. Като споделям три разнообразни среди, имам поради, че имаме материална действителност, имаме цифрова (виртуална) действителност и една друга, наша духовна действителност. Образованието би трябвало да ни приготвя за тях.

Каузата на Джуниър Ачийвмънт е предприемачеството и е обвързвана тъкмо с това – насочване и базиране на мисленето на самодейна основа, сериозно, оценявайки средата. Затова считаме за толкоз значимо предприемаческото мислене, само че също и развиването на умения, свързани с това да се оправят младежите в материалната среда, която работи на пазарен механизъм. Важна е и цифровата среда, там основна е компетентността за програмиране, за познаване на програмните езици, с цел да може дейно да управляваме тази среда и да поддържаме връзка в нея.

Как да бъде насочено образованието към актуалната среда?

- То има потребност да работи с концепцията, че има интердисциплинарност на предметите и на науките и че няма заковани познания, които учителят може да " излее " в мозъка на учениците. Подходът за учене, в който един човек преди е подавал познанията, е от времето на индустриалната гражданска война, когато образованието е трябвало да приготвя хората да влязат в процеса на труда, който изисква асимилиране до съвършенство на избран вид ясни умения. В предишното това е вършело доста добра работа, само че ние от дълго време към този момент (последните 30 години) виждаме, че този метод не може да работи, тъй като сега ние не знаем какви ще бъдат типовете работа и действия след пет години. Ако в действителност одобряваме това съществено, по какъв начин тогава е допустимо да считаме, че ще може с едни образователни стратегии и проекти, които доста изчерпателно коментират какво би трябвало да бъде покрито и по какви учебници и пособия това да се случи, ще може да сме съответни на потребностите даже и следващата година?

Така че следва да се дадат рамките, в които да се учи дисциплинарно, само че в това време да се отвори програмата за области на познанието, които са нови, разнообразни - какво е изкуствен интелект, какво е блокчейн, какво е биотехнология, какво е роботика. Тези неща ще доминират в всекидневието на децата ни в бъдеще и те би трябвало да знаят правилото на това по какъв начин това работи и по какъв начин може да бъде направено то.

Защо това да не може да бъде направено с сегашния учебен модел?

- Защото моделът, при който учителят дава цялото знание с един учебник, към този момент от дълго време е стар. Затова ролята на учителя в образованието би трябвало да се промени, освен това напълно. Той би трябвало да бъде по-скоро наставник, ментор, фасилитатор на процеса. Той би трябвало да е подготвен към в допълнение рационализиране, себепознание.
В образователния развой би трябвало да се заложи доста интензивно работата на планова основа, тъй като там влизат другите умения и знания на едно място сложно, а учителят да сплотява този развой и насочва, тъй като има повече опит, повече психическа подготовка да работи с групите.

Също по този начин е доста значимо учебното заведение интензивно да работи в тясно съдействие с бизнеса от позиция на практикуването на това, към което се стремим да развием като умения, като знания. Все отново бизнесът дава отправната точка за това какво работи и какво не работи, какво действително се потвърждава като знание и има отношение към ученето на детето.

Споменахте ролята на бизнеса. В тази връзка какво мислите за дуално образование. Според вас работещ ли е този модел?

- Дуалното образование - от една страна, е хубаво, само че въпреки това, е към този момент остаряла форма. Тя не е доста съответна за България, тъй като с цел да може дуалното образование да се случи, то би трябвало да има задоволително хора от бизнеса, които да са подготвени да бъдат отсрещната, приемащата страна за тъкмо този тип процеси, действия и специалности, които желаят. Това е един модел, който е изработен в Германия в края на Втората международна война и тогава е бил сполучлив и работещ. Ние обаче не би трябвало да копираме всичко, тъй като то работи някъде. Трябва да мислим малко по-творчески и по-адекватно и, както споделих, в действителност да ориентираме образованието, тъй че да стъпи на някакви научни основи - природонаучните области би трябвало да се учат, би трябвало да се учат езици, би трябвало да се учат цифрови компетентности, само че би трябвало да има свързващи предмети, би трябвало да има метод, който да сплотява тези познания и да ги слага в едно. Затова отново се връщам на тематиката за предприемачеството - за какво тя е настояща, за какво всички приказват в този момент за нея. Но това не е повторение на тясното схващане за предприемачеството, а схващане за метода. Защото в предприемаческата активност би трябвало да имаш гения, да си разкрил мощната си страна, това, което те вълнува, на основата на което да градиш. Трябва да имаш бизнес умения, би трябвало да си еластичен и адаптивен и да търсиш партньорство, тъй като без партньорство не можеш. Нещата не са толкоз комплицирани, колкото се опитваме да ги изкараме. Проблемът съгласно мен е, че всеки натиска в региона, която може би счита, че е най-важна. А образованието не би трябвало да се трансформира в поле, в което се мерят ползите на другите експерти, на другите области, които сега са избили. То би трябвало да обезпечава холистичен метод към тези въпроси и също в него би трябвало да има ясна грижа за това какво ще се случи с този човек, какви са му ползите и по какъв начин ще се усеща, откакто приключи.

Една от стратегиите на Джуниър Ачийвмънт е ориентирана към учителите - " Предприемчиви учители ". Каква е нейната цел?

- С тази стратегия ние желаеме да помогнем на нашите учители да се почувстват по-свободни, тъй като в случай че те не са свободни в това, което вършат, и не са осъзнали, че те сами са си бизнесмените, ще се усещат застрашени. Това, което се опитваме да създадем, е да оказваме помощ на учителите през нещата, които използваме за преподаване за учениците, те да ги изпитат самите, да минат през сходен вид способ на учене, с цел да придобият убеденост, да се почувстват сигурни.

Иновативно и съвременно обучение. Как да обобщим?

- Образованието, което е основано на ученето за бъдещето и в бъдещето, а освен върху проучването на историята. Иновативното и съвременно обучение включва развиването на умения с предприемаческо мислене, цифрова подготвеност и развиване на гения на всяко дете. За " Джуниър Ачийвмънт "

Сто. Толкова години навършва през 2019 година организацията с идеална цел Junior Achievement, чиято активност е фокусирана в региона на икономическото обучение измежду децата и младежите. За времето на своето битие организацията се е разраснала до 123 представителства в целия свят, едно от които тук, в България. Основана през 1997 година JA България има над 20 просветителни курса и бизнес стратегии и годишно доближава до 30 хиляди възпитаници и студенти в цяла страна. Мисията на организацията е да дава новаторско и съвременно обучение от най-ранна възраст до университета. Портфолиото от просветителни артикули и услуги на JA включва стратегии в три тематични области - предприемачество, финансова просветеност и умения за работа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР