Илюстрация УикипедияТурските власти съобщиха, че страната е получила в петък

...
Илюстрация УикипедияТурските власти съобщиха, че страната е получила в петък
Коментари Харесай

Турция получи първата партида от части за руските системи С-400

Илюстрация Уикипедия

Турските управляващи оповестиха, че страната е получила в петък първата огромна партида от доставките на съветските противоракетни системи С-400, чиято покупка провокира вълна от неодобрение и закани за наказания от Съединени американски щати, написа Investor.bg.

``
реклама

Руски аероплан с елементи се е приземил във военновъздушна база край турската столица, оповестиха от военното управление в Анкара, представени от Bloomberg.

След съобщаването на новината турската лира поевтиня с до 0,8%, само че след това се стабилизира до равнище от 5,7099 лири за $, което съставлява растеж от 0,63%.

Вашингтон заплаши да накаже Анкара поради покупката, която съгласно американската администрация може да се окаже риск за защитата на НАТО, част от която е Турция. Според Съединени американски щати съветските противоракетни системи са проектирани за събаряне на самолети на Алианса и биха могли да събират основна информация за американските изтребители F-35, каквито Турция желае да закупи от Вашингтон.

В опит да разубеди Турция от покупката на С-400 американските управляващи обявиха предишния месец, че лимитират турското присъединяване в програмата F-35, в която турски производители дават отговор за производството на части от самолетите.

Според Анкара покупката на противоракетните системи от Русия е нужна, защото съдружниците в НАТО, в това число Съединени американски щати, не са съумели да отговорят на отбранителните потребности на Турция, изпълнявайки изискванията на държавното управление в страната.

В момента турските управляващи разчитат значително на химията сред президентите Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп, която да спомогне за намаляване на обстановката и попречване на по-строги наказания от страна на Вашингтон. По време на срещата на Г-20 в Япония в края на предишния месец Тръмп упрекна администрацията на своя предходник Барак Обама, която съгласно него е тласнала Анкара към съветското въоръжение, като е отказала да продаде американско въоръжение.

Отношенията сред страните с двете най-големи армии в НАТО се утежниха доста през последните месеци, като това се дължи най-много на противоположните им позиции във войната в Сирия. Докато американците поддържат кюрдските милиции в страната, то за Турция те са свързани с Кюрдската работническа партия, която Анкара дефинира като терористична. Също по този начин Анкара чака изгонването в страната на турския просветител Фетхулла Гюлен, който живее в самоналожено заточение в Съединени американски щати, и който е считан за уредник на опита за прелом против президента Реджеп Ердоган от 2016 година

Турция и Русия подписаха съглашение за покупката на противоракетните системи на 11 април 2017 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР