Илюстрация Търгът за тол системата най-сетне пое в по-конкретна посока,

...
Илюстрация Търгът за тол системата най-сетне пое в по-конкретна посока,
Коментари Харесай

ТОЛ-кова много чакане

Илюстрация
Търгът за тол системата най-накрая пое в по-конкретна посока, откакто повече от година беше обжалван. Тепърва обаче предстоят да се изяснят обсегът на системата, както и какъв брой ще са таксите за тежкотоварните коли.

Търгът за тол системата най-накрая пое в по-конкретна посока, откакто повече от година беше обжалван. Тепърва обаче предстоят да се изяснят обсегът на системата, както и какъв брой ще са таксите за тежкотоварните коли.

Автор: Капитал

Подалите предложения компании най-сетне бяха оповестени след година и половина закъснение на търга за 200 млн. лева
16 авг 2017
От изявления на Бойко Борисов и Министерство на регионалното развитие излиза, че основаването на системата за 200 млн. лева може и да не бъде обещано на частна компания
14 авг 2017
Това е втората оповестена стъпка в борбата за въвеждането на системата за таксуване
20 юли 2017
Не стана ясно всички обжалвали компании ли засяга районният министър в заканата си или съответна
19 юли 2017
16 август, стая 702 в постройката на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). Близо 30 души, седем камери и най-малко 5-6 фотообектива са се събрали да документират развръзката на една от най-дълго чаканите публични поръчки у нас - за създаване на тол-системата. Само помислете за времето, което лиши - търгът на стойност 200 млн. лева беше разгласен през април 2016 година Оферти за него бяха събрани едвам през май тази година поради многочислени обжалвания пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС). Списъкът с претендентите пък стана прочут чак в този момент, година и четири месеца по-късно.

Това очакване изнерви властта дотолкоз, че в последния месец министър-председателят Бойко Борисов няколко пъти заплаши, че страната ще поеме построяването на системата в свои ръце. Досега беше ясно единствено, че страната ще я оперира. Ако още в понеделник, 14 август, няма придвижване по поръчката, ще се наемем да изградим системата, разгласи Борисов. Както обаче излиза наяве, това е по-скоро блъф за продължение на поръчката, в сравнение с действителна опция на този стадий.

2018 година, само че не напълно

Кандидатите за построяването, въпреки и импровизирано доказани, още при подаването на офертите (виж карето). Неочакваният любимец тук стана консорциумът, в който влезе БТК. Тепърва би трябвало оценителната комисия (в която влизат представители от АПИ, Министерство на вътрешните работи, финансовото и районното и министерство, ДАНС, организацията по електронно ръководство и шестима външни експерти) да прегледа и оцени офертите, както и да избере реализатор. А по-късно не е изключено да завалят още веднъж тъжби, което е нормалният сюжет при огромните и скъпи търгове.

Крайният период, който държавното управление си слага за въвеждане на тол-системата, е краят на 2018 година Според Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на един от претендентите - " Сиела ", е допустимо държавното управление да съблюдава личния си период, въпреки и на ръба. В случай че комисията работи бързо (а това се случва рядко, сочи опитът с по-сложните търгове), решението за избор на реализатор бъде взето до октомври, бъде обжалвано и Комисия за защита на конкуренцията излезе с решение до три месеца (евентуално в поддръжка на възложителя), контракт може да бъде подписан някъде през февруари. Това е вид с доста " само че " -та, само че при него седемте месеца за планиране и създаване ще приключат през есента. Петър Бакърджиев от Института за правни проучвания и разбори счита, че обжалването би лишило към пет месеца, защото сега Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд са в отмора, а през тази есен ще би трябвало да наваксват с летните производства. Така даже през есента да има обжалвано решение на АПИ, произнасянето по него леко ще се отсрочи.

Тези ангажименти изключват непредвидимите фактори, като да вземем за пример митинги от страна на превозвачите или търга да бъде провален - както при този за тунел " Железница ", където изчезнаха част от офертите. Тепърва ще се обяснява и окончателният обсег на тол-системата за пътищата, както и какви ще са цените на таксите.

Държавата като строител....

Заради което евентуално Борисов наподобява толкоз припрян. Може ли обаче държавна компания да построи тол-системата без търг и да се вмести в периода? Въпросът получи отговор в сряда от транспортния министър Ивайло Московски. Пред публицисти той изясни, че в случай че се наложи, държавната " Автомагистрали " ще се нагърби с тази задача.

" Автомагистрали " е компанията, която дава отговор за поддържането на всички автомагистрали в страната. Тя има нещо като " абонамент " за тези поръчки, защото е постоянният печеливш в тях, до момента в който конкуренцията бива отстранена от търговете. Да се даде на компания, която има за активност поддържане на пътни платна и тунели и даже за това значително разчита на подизпълнители, да построи осведомителна система с бази данни също е обвързвано с провокации.

Най-просто казано, тол-системата е програмен продукт. Той ще съдържа заплащанията на тежкотоварните коли (леките са с винетки), които минават през част от пътната мрежа. Като част от системата би трябвало да бъде основана гъвкава осведомителната система за ръководство, която да съдържа в себе си подсистема за правене на отчети и информации. Трафикът на камионите ще се таксува посредством бордови устройства (GPS устройства) или посредством закупуване на маршрутен ваучър, който ще регистрира изминатото разстояние и вид пътища. Устройствата ще наблюдават тежкотоварните коли посредством спътник.

Освен това би трябвало да се изградят 100 контролни станции, които ще добавят построените към този момент 320. В момента те се употребяват само за следене на трафика, само че имат функционалност да засичат номера на транспортното средство. Снабдени с камери, скенери за габаритите и платформи за установяване на тежестта (част от тях), въпросните железни рамки по пътищата ще са главен детайл от правоприлагането и контрола върху новите пътни такси.

Набирането и сформирането на екип за такава задача не би било безпроблемно за " Автомагистрали ". Компанията има 236 чиновници, само че е противоречиво какъв брой от тях имат експертиза в IT и телекомуникационната сфера. Това значи, че ще би трябвало да наемат или да търсят външна помощ. Това са създали българските компании, които вземат участие в търга - или партнират с непознати компании с опит в тол-системите, или са наели непознати специалисти, които да им оказват помощ, както показа Любомир Минчев, притежател на " Телелинк ", преди време пред " Капитал ". " Със сигурност страната няма потенциал, само че е допустимо въпреки всичко. Ние участваме с маджарски сътрудници, по същия метод новосформирана държавна компания ще би трябвало да превъзложи съвсем всички действия на частни компании ", счита Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на " Сиела ".

Освен това, даже и да се употребяват услугите на държавна компания, Борисов още веднъж няма да избяга от клопката на поръчките. Освен в случай че не има стотици камери и компютри на склад, " Автомагистрали " ще би трябвало да разпорежда поръчки за доставки на нужната техника. Това значи същия ред, както и до момента.

Тоест на този стадий разновидността с държавна компания не е неосъществим, само че не наподобява нито по-лесен, нито по-бърз. Освен това при съществуването на съревнование, както е сега, заложената стойност от 200 млн. лева ще падне, защото ценовата оферта е критерият с най-голяма тежест - 70%. Така че държавното създаване евентуално няма да е и по-евтино.

...или като гамен

Взимайки поради всичко това, излиза, че Борисов и министър Николай Нанков не са били напълно съществени, когато приказват за създаване на системата от страната. Изказванията им наподобяват по-скоро на опит за заплашване на тези претенденти, които не са удовлетворени от бъдещото класиране на Комисия за защита на конкуренцията и решат да апелират.

Миналия месец да вземем за пример районният министър съобщи, че готви цивилен иск за пропуснати изгоди против тези компании, които неведнъж подават тъжби. Според калкулации на Световната банка, на които министърът се базира, приходите от тол-такси дневно биха били към 1.5 млн. лева Нанков не назова съответни имена, само че евентуално визираше сдруженията " Ерба 96 ", " Толлнет " и " Алтима България ", които до момента са обжалвали по три пъти поръчката.

Това също е странна опасност. Правото да се апелира е конституционно и съгласно Петър Бакърджиев сходен иск от страна на районното министерство не би могъл да издържи в съда. " Ако жалбите бяха напълно неоснователни, Комисия за защита на конкуренцията нямаше да образува производства ", изяснява той. Досега Комисия за защита на конкуренцията е отхвърляла всички тъжби по въпросната поръчка, които са най-малко 10. Предстои да забележим дали новата опасност на Борисов ще сработи.

КАРЕ:Кои са участниците Обединение " БГ Път " - включва българската " Контракс ", която си партнира с унгарците от I-Cell, снабдител на унгарската тол-система.
Консорциум " Капш график солюшънс " - тук влизат българското, полското, италианското и испанското поделение на австрийската компания Kapsch.
" Толлнет " - чешкото сдружение е построило софтуера за тол-системата в Словакия. То беше измежду постоянните жалбоподатели против търга.
" Сиела Норма " - компанията на Веселин Тодоров подаде сама оферта, макар че първичните планове са били да взе участие в обединяване с унгарската " Ерба 96 ", която е построила електронната винетка в Унгария, и T Systems. Краткият период е попречил това да се случи, само че евентуално те ще си партнират под друга форма.
Обединение " Телетол " ДЗЗД - тук влизат следената от Спас Русен БТК, производителят на GPS устройства " Иком " и " Нованор ". Последната е с шеф някогашната тв водеща и певица Лилана – Лиляна Деянова (която в жълтите медии постоянно е представяна като другарка на Васил Божков). Мажоритарен притежател е " Интелинор ", измежду чиито съдружници още веднъж е Деянова.
Консорциум " Тол България " - тук влизат също единствено български сдружения: " Телелинк " на Любомир Минчев, " Сирма солюшънс " и " Сиенсис ". " Телелинк " е учредена от Спас Русев и Минчев, като по-късно вторият откупи каузи на Русев. В телеком бранша се приказва за непосредственост на компанията с Делян Пеевски, като официална връзка няма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР