илюстрация: ПетелТри досъдебни производства, свързани с престъпления с културно-исторически ценности,

...
илюстрация: ПетелТри досъдебни производства, свързани с престъпления с културно-исторически ценности,
Коментари Харесай

Удариха иманяри в три села в Силистренско, прокуратурата ръководи операцията

илюстрация: " Петел "

Три досъдебни производства, свързани с закононарушения с културно-исторически полезности, управлява Окръжната прокуратура в Силистра. Производствата са били формирани след извършена полицейска интервенция на Граничното полицейско ръководство „ Пандора 3 “ на територията на три села в Силистренска област – Брадварци, Търновци и Воден. Това оповестиха от Апелативната прокуратура във Варна. 

На 26 октомври тази година при претършуване в къща в село Брадварци са открити металдетектор, пет монети, пръстен и два железни предмета със древен тип с патина от времето върху тях. В същия дом чиновници на Граничното полицейско ръководство намират и четири боеприпаса, за които притежателят им няма позволение за предпазване. За противозаконното държане на боеприпасите е формирано друго произвеждане.

На 29 октомври в село Търновци в частен дом са открити самоделен и заводски металдетектор, 73 монети с друга форма и древен тип, 2 пръстена и фибула, които по положението си наподобяват на културно-исторически полезности.

От къща в село Водно  са открити и конфискувани също два металдетектора със слушалки, апарат за разкриване на метал, 21 монети от друг метал и форма, фибула, четири старинни върха на стрели, керамична лула, както и 24 железни предмета с друга форма и величина.

Досъдебните производства се водят за правене, държане и укриване на предмети и оръдия, за които се знае, че са предопределени за търсене, предпазване или преместване на археологически обекти. По закон всеки, който открие културна полезност и в продължение на 7 дни не заяви на властта, се санкционира с отнемане от независимост до 3 години или с санкция от 500 до 3000 лв..

Окръжната прокуратура в Силистра е назначила експертизи по откритите на трите адреса културно-исторически полезности. Предстои да бъдат привлечени като обвинени три лица.

Действията по следствието не престават.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР