Илюстрация От първото издание на фестивала Увеличаване От първото издание

...
Илюстрация От първото издание на фестивала Увеличаване От първото издание
Коментари Харесай

Два дни яли, пили и се веселили

Илюстрация
От първото издание на фестивала

Увеличаване

От първото издание на фестивала

Автор: Анелия Николова Смаляване
Някога пазарът е бил обществената мрежа на града – с по-бърз ъпдейт даже от фейсбук. На Женския пазар в София хората са срещали да си разменят вести, само че и да се срещнат с нови кулинарни трендове, които пътуващи търговци са донасяли - съществува от 1878 година Баба ми още си пази детска количка, която нейната баба й е купила точно оттова, както и издание на " Клетниците ", тъй като в миналото на пазара е имало и сергии с книги. Разбира се, центърът е бил храната – " идваха с каруци от разнообразни краища на България и изпъстряха пазара с носиите си – каруците, цялостни с дини, череши и всевъзможни зеленчуци и подправки. Още помня албанския бозаджия Топос – неговата резлива боза беше най-хубава, и сладките на турците ", спомня си баба ми Рика. Там е била срещата на другите култури: евреи, арменци, турци, албанци, българи – всички съседи на сладка раздумка към пекарната на пазара.

На 9 и 10 юни Женският пазар ще се трансформира още веднъж в центъра на градската и улична гурме просвета с помощта на " Бакхус ". На " Бакхус StrЕАТ Fest " ще вземат участие над 70 изложители, измежду които и етнически кухни от целия свят: тайландска (Royal Thai), японска (Hamachi-ni), френска (L`Instant Boutique & Catering), италианска (Da Bono focacceria pizzeria), съвременна българска кухня (ресторант " Космос " ), турска (Turquoise), корейска (ресторант " Корея " ), средиземноморска кухня Mediterraneo) и други

От Chuky’s ще подготвят бразилското кафе от фермата " Датера ", по тази причина ви предлагаме да дойдете още преди да сте се разсънили. След кафето идват и предложенията за закуска - кроасаните със сьомга на " Братя хлебари " и хлябът със сок от цвекло или фугас със зелени маслини и провансалски подправки на " Хляб и soul ".

За да си отдъхнете и съберете сили за нови кулинарни прекарвания, уредниците са отделили няколко къта, измежду които и детски. А на какво тъкмо да се спрете за обяд при изобилието от вкусни неща? " Аз ще опитвам от всичко, елате гладни и пробвайте разнообразни неща ", поучава Джиджи Лагадинова, моторът зад събитието и основната редакторка на " Бакхус ". За феновете на бургери и месо - на ваше разположение ще са Street Chefs, които ще подготвят бургери с три типа месо по желание, хотдогът е от дебютантите Rolling Dogs, които отвориха единствено преди две седмици.

Вегетарианците не са подценени: дребна част от предложенията са тараторът " Щастливото прасе " - пасиран с копър свеж кориандър, джинджифил, мента и орехи, и отново от същия ресторант - пататник с диви гъби, карамелизиран лук и овче сирене и доста други.

За веганите StrЕАТ Fest ще е не по-малко забавен - гурме от ядки под формата на сирене, био, веган, пробиотично от Cheese The Queen и кашувала на Delishu - ферментирал веган пробиотичен ръчно направен деликатес от кашу, веган десерти и доста други.

За феновете на лютюто от Chilli Hills Farm има спортно надяждане с люти чушки. Те ще показват за пръв път на фестивала пикантен сос с най-лютата чушка в света " Каролина Рипър " с черна черница и портокал и два типа сладко от люти чушки, едва люто от чушка " Кайен " и люто от чушка алено хабанеро.

" Селекцията на участниците беше продължителна и сложна, само че това са места, артикули и храни, които сме ревизирали и в които имаме вяра. Смятаме, че изкарвайки тези заведения за хранене на улицата, те ще могат да доближат до доста повече хора и да показват по-интересен артикул, защото особено се готвят за феста ", споделя Джиджи Лагадинова. Според нея това, което ядат хората на улицата, е най-точният индикатор за равнището на кулинарна просвета и грамотност в една страна.

Освен заведенията за хранене е планувана обособена зона " Производители " с изложители с висококачествени сезонни, месни и опаковани артикули. Сред участниците са " Майстори Месари ", Food Folie, Go4Raw, Rosey’s mark, " Разядко " и други В бар зоната ще се оферират летни коктейли с джин и други разнородни напитки от One More Bar и Bulleit.

В зона " Вино " ще се дегустират и продават виновността на Асоциацията на самостоятелните лозаро-винари БАНЛВ, като техни представители със независими щандове ще бъдат " Вила Мелник ", " Братанови ", " Иво Върбанов " и Rossidi. Предвидена е зона за крафт бири. Каnaal и Crafter ще показват подбрани от тях пивоварни. Hills Beer и " Витошко Лале " ще продават от личното си произвеждане.

Тази година площта на " Бакхус StrЕАТ Fest " е два пъти по-голяма и оживлението ще продължи цели два дни, с цел да могат доста повече хора да се включат и да опитат всичко на фестивала. Организаторите са създали всичко допустимо да няма опашки като предходната година, когато пристигнаха над 7000 души.

Входовете на тазгодишното ревю са пет – " за още по-бързо влизане може да си купите билети онлайн и да ги разпечатате от bilet.bg. Няма да има специфична фестивална валута като предходната година, което значи, че не би трябвало да има и опашки и в допълнение очакване, тъй като няма да има потребност да се обменят пари ", споделя Джиджи Лагадинова.

Доказано е, че музиката, която слушаме по време на хранене, има въздействие върху усета и цялостното прекарване: на 9 юни фестивала ще открият музикантите от Angel’s Gipsy Orchestra под управлението нa основателя на оркестър " Карандила " Ангел Тичалиев. Нa 10 юни, за настроението ще се погрижи особено образуван суинг септет отпред с Вили Стоянов - тромбон. След 17:00 часа е времето на диджеите, поради които коктейлите сигурно ще са някак си по-разхлаждащи и летни.

Входът за един човек за " Бакхус StrЕАТ Fest " за един ден е 5 лева, а за двата - 8. Деца до 7 години влизат гратис с компаньон. Семейство с 2 деца над 7 години за 1 ден - 15 лева, семейство с 2 деца над 7 години за 2 дни - 20 лева Билети на преференциални пакетни цени за двата дни се продават онлайн от billet.bg и обезпечават достъп от особено предопределен вход от ул. " Цар Симеон "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР