> ИлюстрацияОказа се, че по публикувани в медиите данни в

...
> ИлюстрацияОказа се, че по публикувани в медиите данни в
Коментари Харесай

Посочиха кои области в страната са били най-активни на Черния петък

> Илюстрация
" Оказа се, че по оповестени в медиите данни в последна сметка са изхарчени от българските консуматори в границите на тази акция към 250 млн. лева Ако вземем тези 45% от българите, които в авансово представително проучване бяха заявили, че ще си купят нещо от нея, вземем цифрата 410 лева, което беше посочено също в границите на това изследване като междинна сума, която са склонни да похарчат, само че пък след това вземем тези 250 млн. лева и ги разделим на половината от дейните български жители, ще забележим, че действителното число е към 80 лева на консуматор ", пресметна Маргаритов въз основа на данни от изследвания по поръчка на огромен електронен магазин и една от най-големите платформи за онлайн търговия у нас. Той разяснява, че тук се откроява разликата сред действителната и психическата покупателна дарба.

" Хората желаят да си купуват неща, които по-скоро са им потребни и подхождат прагматично, рационално, вършат си проекти, само че не всеки път тези проекти могат да бъдат осъществени ", добави разбора си той. И уточни вероятни аргументи за разминаването сред планувано преди акцията потребителско държание и действително случилото се по време на нея: хората не са разкрили търсеното от тях, понижението е било по-малко от предстоящото, появило се е нещо непланирано и така нататък

На въпрос на водещия Георги Коритаров дали понижението, някаква атракция или стремежът да се допрян да международна процедура е водещ аршин за потребителите да се включат в акцията Маргаритов уточни, че към 55% от присъединилите се интензивно в акцията " Черен петък " декларират, че ще пазарят нещо, което са възнамерявали и за чиято цена са следили известно време преди този момент. Според него тези хора са осведомени, добре готови и мъчно биха могли да бъдат заблудени от едно от най-често срещаните нарушавания по време на такива акции – изкуственото завишаване на цената преди началото на акцията или изтъкване на измислена цена за интервала преди понижението.

Маргаритов позволи, че е допустимо част от заявилите, че ще похарчат 400 лева на " Черния петък " да са чакали цяла година да си купят мечтаното на по-добра цена. В този ред на мисли той означи, че по-малките области, в това число тези с по-слабо икономическо развиване като Монтана и Разград, да вземем за пример, са измежду най-активно търсещите в Интернет понижения по време на " Черния петък ". Данните са извлечени от Гугъл Trends и са настоящи все още на приключването на акцията " Черен петък ".

Според ръководителя на КЗП потребителската просвета на българина се покачва, само че следва още път до изравняването ни с страните с по-дълги пазарни обичаи. Той цитира изследване на Европейската комисия, съгласно което 95% от жителите на Финландия декларират, че познават потребителските си права и ги упражняват. " При нас това число е 55%, само че в последните интервали този % е повишен. Преди пет години при сходен сондаж е било с към 10% по-ниско ", уточни Маргаритов. " Темата за потребителската отбрана стана разпознаваема най-много изключително през последните две-три години, когато ние по всякакъв начин се опитваме с друг вид начинания, с изключение на да реализираме активността си на надзорен орган, да осъществяваме редица осведомителни акции, които да кажат на нашите консуматори, че могат да се обръщат към институциите. Резултатът е, че трайно в последните три години жалбите и сигналите се усилват, като това не значи, че нелоялните търговски практики нарастват, защото в доста от случаите хората се обръщат към институцията и единствено за съвет по какъв начин да постъпят в съответна обстановка ", приключи Маргаритов.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР