Илюстрация о. Скай, част от Шотландия Увеличаване о. Скай, част

...
Илюстрация о. Скай, част от Шотландия Увеличаване о. Скай, част
Коментари Харесай

Ако някой срещне някой

Илюстрация
о. Скай, част от Шотландия

Увеличаване

о. Скай, част от Шотландия

Автор: Антони Георгиев Смаляване
Още по тематиката
На живо от задната врата на Европа

" Граница " на Капка Касабова е книга с документални разкази за региона на Странджа, Тракия и Родопите, където се пресичат бежански истории и балкански пристрастености
24 мар 2017
20 въпроса: Антони Георгиев
12 дек 2014 Антони Георгиев е дълготраен публицист и фотограф. Живял е в Копенхаген, Лондон, Прага, Мюнхен. Автор на няколко исторически, фотографски и пътешественически книги. Главен редактор на съществуващото от повече от десетилетие издание Vagabond, единственото списание на британски език в България.Писателката Капка Касабова живее в северната част на Шотландия, а преди този момент в Нова Зеландия. Тя е създател на " Граница " (книга с документални разкази за региона на Странджа, Тракия и Родопите, оповестена през 2017 г.), която в края на предходната година беше оповестена за книга на годината от шотландските литературни награди Saltire.
Журналистът, фотограф и публицист Антони Георгиев посещава за пръв път Шотландия, през 1990 година, до момента в който работи за BBC - Лондон. Връща се чак през 2016 година " Повторно се влюбих. " Резултатът от това влюбване е изложбата " Горният път: Фотография от Шотландия " в галерията на " София прес ".

Георгиев намира за привлекателно това, че Шотландия по едно и също време известна и незнайна страна. " Известна е, тъй като няма човек по света, който да не е чувал за сър Уолтър Скот, за Робърт Бърнс, за Адам Смит, за Шотландския войник и за Trainspotting. И, несъмнено, за уискито. В същото време няма човек отвън Шотландия, който да може да произнесе вярно имената на селата Ecclefechan или Milngavie. "

Нейната история също е доста забавна. " В Шотландия за разлика от България през вековете е имало същински апетит. Всеки път откривам нови неща, свързани както с трагичната история, по този начин и с не по-малко трагичния пейзаж. При последното си пътешестване по западните острови стопирах в едно селце от XIX век, в което хората са живеели в землянки от торф. "

Какви са препоръките на Георгиев да сме повече пътешественици и по-малко туристи? " В началото на 90-те години гледах кино лентата " Чай в пустинята " на Бернардо Бертолучи. Цитирам по памет, само че там той споделя през героинята на Дебра Уингър: " Разликата сред туристите и пътешествениците е, че туристите стартират да мислят по какъв начин да се върнат вкъщи сега, в който дойдат някъде, а пътешествениците въобще не знаят дали ще се върнат. "

Новите действителности раждат и нова категория пътуващи. " Сега в модерните времена на нискобюджетни самолетни компании, има и трети тип - тези, които отиват някъде за няколко часа единствено с цел да могат да отметнат дестинацията на картата на света. Ако не отделим малко време, нищо няма да разберем. "

По мотив изложбата Антони Георгиев е поканил писателката Капка Касабова, която живее в Шотландия от години (и печели тамошните литературни награди - бел.ред.) да напише есе. Тя разказва района като " свят на тръни и мъгла, жилави треви и обрулени хълмове, ронещи се крепости и оръфани от времето каменни къщи без прозорци, на потоци и езера и океански води, които пълнят, изпразват и още веднъж напълват земята. И накъдето да погледнеш – стоманеносивото небе, каквото няма на европейския континент. Колкото пò на север отиваме, толкоз по-ясно усещаме, че Шотландия не е в Европа, не е на континента – тя е някъде в края на Европа, само че и първоначално. "

Илюстрация
о. Мъл

Увеличаване

о. Мъл

Автор: Антони Георгиев Смаляване

" Горният път: Фотография от Шотландия " в " София прес " продължава до 21 януари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР