Илюстрация Марша П. Джонсън - живот и смърт Увеличаване Марша

...
Илюстрация Марша П. Джонсън - живот и смърт Увеличаване Марша
Коментари Харесай

Прайдът отива на кино

Илюстрация
" Марша П. Джонсън - живот и гибел "

Увеличаване

" Марша П. Джонсън - живот и гибел "

Смаляване
Още по тематиката
Добър ден, дъга

За приемането, потребността да се (раз)криеш и диктата на " какво ще кажат хората "
1 юни 2018 Събитието Sofia Pride ще бъде придружено от кино стратегия за седма година. Между 2 и 8 юни в някои софийски кина ще бъдат показани общо 14 интернационалните заглавия на ЛГБТИ тематика.

" Очакваме даже повече хора от нормално да посетят прожекциите тъкмо тъй като не става въпрос за известни филми или заглавия, които може да се намерят по торенти ", споделя режисьорката и актриса Слава Дойчева, селектор на програмата. Като режисьор плановете й включват късометражния " Оловно сърце " и работа като помощник по " Безбог ". Последната й поява на екран като актриса беше във кино лентата " Асансьор за пациенти " на Иглика Трифонова.

В рамките на " София прайд филм фест " премиера ще има " Брак " - късометражен филм, на който Дойчева е режисьор и играе в основната роля. Проектът, отличен от " София филм фест ", е плод на тригодишна работа. " Радвам се, че премиерата му е навръх този фестивал, защото той е юридически най-много за средата и хората тук. " " Брак " ще открие фестивала на 2 юни в Дом на киното дружно с още един пай филм – документалният " Преображение " на Стефан Ганов, който споделя за живота сред Германия и България и намирането на общ език със фамилията.

Слава Дойчева

Сред филмите, които ще бъдат показани на " София прайд филм фест ", е и румънският " Войници " (4 юни, 20:30 ч., " Дом на киното " ). Преминалата през фестивалите в Торонто и Сан Себастиан драма ще ни придвижи в най-бедния квартал на Букурещ, а историята е автобиографична за артиста в основна роля Адриан Шиоп. Прожекцията ще бъде предшествана от " Човекът с презервативите ", който единствено в 12 минути ще опише за СПИН епидемията в Ирландия в средата на 80-те години на ХХ век.

Ирландия, настояща в новините около референдума за анулация на възбраната на абортите в страната, е показана и посредством образната поема " Аз съм Роджър Кейсмънт " (5 юни, 20:30), отдадена на една от авторитетните фигури на ирландското освободително придвижване. Същата вечер публиката ще се запознае и с историята на Марша П. Джонсън - водач на транс придвижването през 80-те и началото на 90-те години. Марша, чийто живот минава през голям брой нещастия и обрати, намира гибелта си през 1992 година при неизяснени условия. През последните години името й става все по-известно – по-рано тази година New York Times я включи в плана си Overlooked, в който изданието прави биографии на умряли персони, които не са били почетени от него по време на гибелта им.

Илюстрация
" Войници "

Увеличаване

" Войници "

Смаляване

Някои от филмите надникват още по-дълбоко в фамилната тема - " Общи приказки " (6 юни, 20:30 ч. " Одеон " ) на тайванската режисьорка Ху-Чен Хуанг, която изследва живота на хомосексуалната си майка.

Акцент на тазгодишното издание е и първото осъществяване на PridexPower Pitching Lab, платформа за основаване на филми на ЛГБТИ тема. Между 4 и 8 юни режисьори от Гърция, Македония, Румъния, Турция, Сърбия, Унгария и България ще работят по сюжетите си под менторството на Ралица Петрова и Весела Казакова (сърежисьор на документалните " Чичо Тони, Тримата простаци и Държавна сигурност " и " Звярът е още жив " ). " Като изключим няколко сходни плана в Съединени американски щати, това се случва за първи път изобщо в Европа ", споделя Слава, шеф на програмата. Тя вижда в концепцията " опция за посяване на семена " – и като вложение в бъдещи качествени филми, и като насърчаване на по-оригинални и характерни истории от района.

Входът за всички прожекции е свободен. Филмовият фестивал ще стартира с празненство на 2 юни в Swimming Pool, където сега е изложена новата работа на актуалния актьор Мартин Пенев. Повече за събитията на sofiapridefilmfest.com и facebook.com/SofiaPrideFilmFest.В културната стратегия на " София прайд " са включени и изложбите Peeping Toms and Jerries, проучване на cruising културата от Павел Найденов в the fridge (до 10 юни) и " Светлина от вътрешната страна " на фотографката Даниеле Виласана в Червената къща (до 8 юни). До същата дата може да посети и Balkan Pride в Дом на културата " Средец " - фотографска документална галерия, която исторически и хронологично наблюдава прайд шествията на Балканите.

В рамките на програмата на Sofia Pride Arts премиера ще има вербатим спектакъла " На масата " (3 юни, Червената къща). В бар Kanaal хореографът Красен Кръстев ще показа спектакъла GGGang (6 юни, след 21 ч.) На 7 юни във " Фабрика 126 " Иво Димчев ще направи концерт в поддръжка на хората, живеещи с HIV, на идващия ден на сцената е Християн Бакалов с пърформанса Pure Pride на Християн Бакалов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР