Илюстрация Ако 10 или повече банки предлагат една услуга безплатно,

...
Илюстрация Ако 10 или повече банки предлагат една услуга безплатно,
Коментари Харесай

Новата дигитална епоха на платежния надзор

Илюстрация

Ако 10 или повече банки оферират една услуга гратис, тя ще се дава гратис от всички банки по платежната сметка за съществени интервенции

От 300 лева на 100 лева се понижава за тази целмаксималният размер на загубите, които клиентът понася при загубен или откраднат платежен инструмент

Условията предстоят да се трансформират през 2018 година заради влизането в действие на нова евродиректива

До 2020 година към една трета от транзакциите ще са цифрови

Все още статуквото на банките не е застрашено от конкуренцията на софтуерните компании
Банкерите имат смесени усеща към дигитализацията. От една страна, технологиите са другар и оказват помощ да се понижат административни разноски, да се усъвършенстват и по този начин да се реализира повече облага. От друга обаче, те основават напълно нови съперници, които отхапват част от бизнеса - дребни, нападателни и постоянно изцяло нерегулирани. Това най-силно се усеща при платежните услуги и разумно дигитализацията и повишаването на размерите на електронната търговия водят до развиване и на разпоредбите, при които да се оферират и употребяват опциите им.

Мащабите – като размери и териториално, и темповете, с които се случват заплащанията в интернет среда, доведоха до инспектиране на директивата за платежните услуги в Европейския съюз (ЕС) и до написването на напълно нов Закон за платежните услуги и платежните системи у нас, който ще влезе в действие от 13 януари 2018 година Промените засягат активността на така наречен снабдители на платежни услуги (в главната си част за пазара в България това са банките) и естествено потребителите.

Пряк резултат е въвеждането на правна наредба за два типа нови услуги, осъществявани напълно в интернет среда. Една от огромните тематики е сигурността. Във връзка с нея са наранени условията, най-общо казано, за надзор – лицензиране, присъединяване в капитала, осведомителни условия, права и отговорности на доставчиците на платежни услуги. Повишава се и отбраната на потребителите в няколко направления, в това число и във връзка с най-следеното от тях - таксите.

Колко плащаш, с цел да си платиш

Нововъведенията в закона (според директивата) при цената на услугите са няколко, като те не засягат пазарния принцип при установяване на таксите. При преустановяване на контракт за платежни услуги, който е бил в действие повече от 6 месеца след сключването му, на потребителя не могат да се начисляват такси и неустойки. В в този момент настоящия закон този период е 12 месеца. Така се редуцира срокът, в който клиентът може да се откаже и да желае преустановяване на контракта, без да дължи такси и неустойки. Това значи, че в случай че си закривате сметка в банка най-малко шест месеца след откриването й, банката не може да ви начисли такса за закриване. Друга оригиналност е, че когато има смяна на такси и комисионни в посока намаление, не е належащо да се изчаква двумесечно предупреждение, с цел да влезе в действие. Логиката е, че защото е в интерес на потребителите, смяната влиза в действие по-бързо.

Клиентите на банките към този момент ще могат да съпоставят таксите по съществени услуги. Българска народна банка ще поддържа интернет страница на цените на така наречен най-представителни платежни услуги. Тези услуги ще бъдат избрани в документ на Европейската комисия – делегиран правилник, който тя ще издаде. Те ще са идентични за целия Европейски Съюз и ще има типов терминологичен речник. Очаква се уеб сайтът, който ще поддържа Българска народна банка, да стартира да работи през 2018 година Това би трябвало да даде по-добра сравнимост за клиентите и по-добра ориентировка за цените на платежните услуги, начислявани от доставчиците. Така, когато някой си открива сметка или употребява дадена услуга, ще може да реши къде му е най-изгодно да го направи.

Таксите за преводите в евро - кредитен превод и пряк дебит, към този момент ще бъдат обозначени като обособен тип услуга в цените на банките. В момента са в една рубрика с другите валутни преводи. В цените на множеството банки всички тези услуги бяха до неотдавна под общо название преводи във валута, което съгласно нас не разрешава да се отличат преводите в евро от тези в друга валута и вероятно да имат едно по-благоприятно таксуване в бъдеще ", Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка, управляващ ръководство " Банково ". " С тези оферти се цели услугите по кредитен превод и пряк дебит в евро, попадащи в обсега на SEPA Регламента, да бъдат откроени и по-лесно забележими в цените на банките. Така клиентите ще могат да се ориентират по-добре по отношение на тяхното ценообразуване, което ще ги улесни и при сравнение на таксите. Ще бъде по-информативно за клиентите и по-конкурентно за банките. Изискванията към този момент са факт от юли 2017 година в Наредба № 3 на Българска народна банка. Проследяваме сега тяхното въвеждане и в същото време ги възпроизвеждаме на по-високото законово равнище ", изясни тя.

Освен това при осъществяване на превод през SWIFT (за валутните преводи)банките към този момент ще би трябвало да дават една обща такса за тази услуга. Това значи, че когато се прави превод във валута и има други, механически свързани с него услуги, без които преводът не може да протече и не са избор на клиента да ги употребява или не, без значение че са показани като обособени позиции, целият превод ще бъде с една такса. Вимат обособена такса за което води до усещане у потребителите, че услугата им се таксува два пъти или че им се постанова спомагателна такса.

Новите онлайн услуги

На пазара на цифровите канали за продажба се появяват два типа нови (поне за българския пазар) онлайн услуги. По думите на Стоянова в

При едната услуга – даване на информация за сметка, потребителите могат да наблюдават какво става със своите средства в разнообразни банки на едно място, вместо да се обикаля онлайн банкирането на всяка от тях. Тези компании ще бъдат на регистрационен режим към Българска народна банка и наложително би трябвало да имат застраховка " Професионална отговорност ". При доставчиците на тази услуга обаче не можете правите банкови интервенции.

Ако желаете да банкирате, може да ползвате другата услуга - по иницииране на заплащане. Тя обслужва онлайн търговията и съставлява ходатайство сред интернeт страницата на търговеца и платформата за онлайн банкиране на банката. Потребителят подрежда заплащане за стока или услуга посредством онлайн платформа по сметка, поддържана в банка, без платежна карта, която в този момент е единственият метод за извършване на покупки онлайн. Доставчиците на тази услуга ще се лицензират от Българска народна банка, като ще би трябвало да дават отговор на заложени в закона условия за капитал, подготовка на органи на ръководство, активност, стандарти и условия за опазване на данните на потребителите и прочие Те ще имат достъп до банковата инфраструктура и информация, посредством която да бъде инициирано заплащането. Тези компании се явяват един тип медиатори, които обаче ще боравят с персонални данни и надлежно има повишени условия за опазването им.

" уточни Нина Стоянова.

Когато се стигне до спор

Има няколко значими промени и за потребителите, без значение дали са компании или физически лица. От 300 лева на 100 лева е понижен отговорносттаили открадната платежна карта. Над него банката поема вредите.

Тук обаче си остава казусът, че клиентът би трябвало да потвърди пред банката, че той е спазил всички условия добросъвестно и не е позволил груба немарливост при запазването на отбраната на картата си. помирителната комисия за платежни разногласия построи в активността си през годините избрана консистентна процедура ". " Другият фактор, който оказва огромно въздействие, са увеличените механически условия и в частност във връзка с банковите карти и, което направи много мъчно скимирането на картите и тяхното възпроизвеждане, когато тези стандарти се съблюдават ",.

исто пазарен фактор е и това, че фокусът към този момент е преместен от като най-честа корист към

Друга форма на отбрана на потребителите е понижаване по-ясното регламентиране на оптималния период, в който доставчикът на платежни услуги би трябвало да прегледа тъжба във връзка на платежна услуга. Той е регламентиран на 15 работни дни. Само в случа, в които по независещи от доставчика аргументи или други условия той не може да съблюдава този период, би трябвало да уведоми клиента за това, като вероятното оптимално удължение е до 35 работни дни.

Важно е и да е несъмнено

законасчОсвен това д

Идентичността ще са знанието – нещо, което единствено платецът знае, притежанието – нещо, което той има, и присъща специфичност – нещо, което го отличава. В първата рубрика попадат обичайните пароли. Втората са динамичните кодове, които се дават на платеца посредством sms, е-поща или особено устройство и които за всяко едно заплащане са разнообразни и се генерират сега. И до момента множеството институции залагат на комбинирана отбрана от първите две. Най-новата част е използването на присъщи особености - най-много биометрични данни, което към момента не се употребява от банки, само че има опция за развиване, с новите смарт телефони с сензори за отпечатъци, фотография на ириса на окото и други

Задълбочено определяне на идентичността на платеца ще се ползва, когато той употребява та си сметка онлайн, инициира електронна платежна интервенция или прави друго деяние от разстояние, при което би могло да възникне риск от машинация при заплащането или друга корист, обясниха от БНБизключения във връзка с задължението на доставчиците на платежни услуги да ползват тези условия, според от равнището на риск, сумата и честотата на интервенцията, канала за заплащане.

Що се отнася до докладването на " основни произшествия ", това ще се дефинира на база набор от критерии, които ще бъдат идентични за целия Европейски Съюз. Те са свързани с броя и цената на засегнатите платежни интервенции, броя на засегнатите клиенти, времето, за което дадената услуга не е налична, и други В случай на важен случай доставчикът на платежни услуги ще уведомява неотложно Българска народна банка, която от своя страна ще изпраща информацията на Европейския банков орган (ЕБО) и ЕЦБ. В края на юли ЕБО е разгласил насоки в тази област.

По втората платежна инструкция, както е известна в банковите среди, се чака издаването на значително спомагателни стандарти от европейските органи, които все още се създават. Затова и в закона е очакван 18-месечен период, в който се чака те да бъдат факт и доставчиците на платежни услуги да имат време да обезпечат спазването им. Това време ще е належащо, тъй като съгласно Нина Стоянова методът в Българска народна банка е бил не да се търси единствено въвеждането на наставления, а изчерпателен повсеместен обзор на нормативната уредба в региона на платежните услуги.

" По наша самодейност с новия план на законово равнище са въведени " Принципите за инфраструктурите на финансовите пазари ", признати от Банката за интернационалните разплащания и от Международната организация на комисиите по скъпи бумаги. Така ще се реализира по-добра успеваемост и хармонизиране с най-хубавите практики както във връзка с платежните системи, които Българска народна банка оперира, по този начин и за платежните системи, които тя надзирава. Българска народна банка ще следи за използването на по-високи стандарти, които ще зададат и по-високи условия при практикуване на надзора над платежните системи ", сподели подуправителят на Българска народна банка.

Според Петър Андронов, ръководител на Асоциацията на банките в България и кънтри управител на KBC за България, новата инструкция за платежните услуги е една огромна смяна, която вкарва редица нови правила на работа. Целият банков бранш на Европейски Съюз към момента няма подготвени отговори на основни моменти, за които следва издаване на съответните регламенти, уточни още той. Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка, ръководство " Банково ":
Клиентите ще имат по-голям избор и по-сигурни заплащания

На какви нови условия ще би трябвало да дават отговор доставчиците на платежни услуги? Увеличават ли се условията към тях?

- Важна оригиналност е това, че при придобиване на квалифицирано дялово присъединяване в капитала на платежна институция или сдружение за електронни пари – над 10%, или при прекачване на квалифицирано дялово присъединяване, ще се изисква съблюдаване на избрани условия, свързани с финансовата непоклатимост и репутацията на заявителя, като и за подготовка, професионален опит, надеждност и склонност на членовете на органите му за ръководство и контрол. Ще се издава авансово утвърждение от Българска народна банка за това, сходно на режима, използван за кредитните институции.

Новата инструкция изисква платежна институция или сдружение за електронни пари да има свое централно ръководство и да прави най-малко част от активността си в страната по регистрация. За България това не стои като въпрос, защото лицензираните в страната институции работят тук, както и посредством представители, когато желаят това по съответния ред в други страни - членки на Европейски Съюз. Предвидено в директивата, това условие цели да се предотврати опцията за избор на способен орган, при който да се лицензират доставчиците на платежни услуги и който да ги надзирава в границите на Европейски Съюз. Това може да се преглежда като мярка за отбягване на така наречен контролен арбитраж.

Доставчиците на платежни услуги ще би трябвало да рапортуват за измами, свързани с заплащания по съответни правила, за поддържане на статистически данни за тях, както и за зародили значими операционни или свързани със сигурността произшествия.

Какво ще би трябвало да подхващат банките по отношение на новия закон?

- Новите условия за сигурност при идентифициране на платеца, за намаляване и надзор на оперативните опасности и за докладване на произшествия ще наложат евентуално доработване на осведомителните системи и приложения, които употребяват банките и другите снабдители на платежни услуги. Инвестициите в това ще доведат до по-голяма сигурност и отбрана на потребителите, което е неотложно поради повишаването на електронната търговия и на интернет разплащанията.

Какво ще се промени за потребителите?

- Те ще имат по-голям избор на платежни услуги, ще имат по-сигурни заплащания, осъществявани в интернет или посредством различен отдалечен прийом, съгласно отбраните и ограниченията, които законът планува. Въвежда се по-добра съпоставимост на таксите по платежни услуги, обезпечавана посредством интернет страница, която следва да бъде създадена от Българска народна банка през идната година. Постига се по-прецизно регламентиране на оптималния период, в който доставчикът на платежни услуги би трябвало да прегледа тъжба на консуматор във връзка на платежна услуга. Намалява се размерът на отговорността, която платецът носи при неразрешени интервенции, свързани със изгубена или открадната платежна карта, от 300 лева на 100 лева

За компаниите съответно като консуматори на платежни услуги ще се промени ли нещо или то е в подтекста на измененията, засягащи общо потребителите?

- Спрямо компаниите се резервира наредбата, която регламентира, че в случай че ползвателят на платежна услуги не е консуматор, сред него и доставчикът може да се контракти, че някои от условията, свързани с осведомителните и други отговорности няма да бъдат прилагани. Като цяло няма нови правила, използвани единствено за юридическите лица. По-скоро, в случай че има някакви условия, които са използвани единствено за потребителите физически лица, като да вземем за пример откриването на платежна сметка за съществени интервенции, се създават специфични разпореждания. В общия случай законът не разделя ползвателите според от това дали са юридически или физически лица.

Новият закон ще направи по-скъпи или по-евтини заплащанията?

- Зависи от конкурентната среда и от политиката на всяка една банка. Няма по какъв начин това да бъде регламентирано по административен метод. По силата на икономическата логичност по-голямата осведоменост на клиентите, множеството снабдители на платежни услуги, включително и небанкови, и по-голямата конкуренция би трябвало да доведат и до по-достъпни услуги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР