Иля КовалДойче велеСпоред анализаторите една от най-забележимите следи, оставени от

...
Иля КовалДойче велеСпоред анализаторите една от най-забележимите следи, оставени от
Коментари Харесай

ДВ: Руските тролове - „Браво на Путин“ и „Пригожин е герой, макар да организира метеж“

Иля Ковал
Дойче веле

Според анализаторите една от най-забележимите следи, оставени от Пригожин в съветската политика наред с основаването на групата " Вагнер ", е основаването на така наречен " фабрика за тролове ". След неуспеха на юнския бунт Пригожин разпусна своята медийна империя, включваща десетки издания. Но резервира интензивността си, споделят пред Дъждовни води специалисти, които наблюдават активността на троловете.

Под чий надзор са те от от този момент насам не е ясно. Но незабавно след метежа доста тролове възприеха линията на съветските управляващи и на държавните медии - започнаха да подлагат на критика своя дълготраен номинален притежател, упреквайки го в изменничество.

" Поведението и реториката на троловете бяха и си остават в полза на Кремъл ", показва пред Дъждовни води човек с акаунт, наименуван " блокировчик на тролове " в платформата Х (преди Туитър). След разбор на публикуваните от хипотетични тролове постове се обрисуват няколко основни разказа, свързани със гибелта на някогашния им притежател.

За Пригожин - единствено положително

Ако незабавно след метежа огромна част от троловете се бе впуснала да подлага на критика Пригожин, то след неговата гибел за покойника се пишат единствено положителни неща. Акцентът е върху това, че създателят на групата " Вагнер ", „ въпреки и бунтовник, е воин на Русия “. Изтъква се и „ неговият принос за успеха “ или „ приносът към специфичната военна интервенция “.

„ Неговият бунт, естествено, беше неточност. Но той не анулира това, че Пригожин бе воин на нашата страна, че е направил доста за специфичната военна интервенция и за нашата победа! ", написа един от хипотетичните тролове в платформата ВКонтакте. " Колкото и зле да постъпиха по време на метежа, в специфичната военна интервенция те способстваха доста за успеха! ", гласи доста сходно изказване в Х. Пак там е поместен следният коментар: " Този човек способства доста за битката с нацистите. Естествено, ще го помнят. Не беше непогрешим, само че въпреки всичко ".

" Браво на Путин! "

Собствениците на този тип сметки хвалят съветския президент Путин, че е изразил съболезнования на околните на Пригожин. " Браво на Путин, че не си замълча. Пригожин е воин, въпреки да провежда бунт ", гласи един от мненията по този мотив, който се вписва във към този момент упоменатия разказ за героичния статус на създателя на " Вагнер ". Друг трол повтаря съвсем същото: " Браво на Путин. Намери време за това. Все отново Пригожин е воин на Русия ".

Същевременно интензивно се прокарва следната теза: съветските управляващи нямат нищо общо със гибелта на метежника. " Защо му е на Путин да убива този, който поддържа защитата в Африка? ", написа един от хипотетичните тролове в ВКонтакте. " Да не би да намеквате, че това може да е направено от съветските управляващи? Какъв би бил смисълът? Та нали се договориха за всичко с Пригожин, " Вагнер " не работи на територията на Русия - няма смисъл ", разяснява различен в Х.

Същевременно се тиражира теорията, че самолетът на Пригожин може да е бил свален от Запада, защото " Вагнер " е сериозен състезател в Африка. " Вижте истината в очите - каквото и да се приказва, Русия няма потребност от това, до момента в който Западът, който не можа да издържи на конкуренцията с Пригожин и Русия, изцяло има ", твърди един от " експертите ". Друг отбелязва: " Учете се да не гледате личността, а обективните обстоятелства. Пригожин разклащаше позициите на Европа в Африка. Това бе факт ".

Какви са задачите на троловете?

Описаните разкази се срещат най-често, само че всеки от тях има и разклонения. Например по отношение на злополуката на самолета се загатва, че може да са забъркани както Службата за сигурност на Украйна, по този начин и Съединени американски щати дружно с Европа. Има и създатели, които позволяват, че гибелта на Пригожин може да е инсценирана: " Мисля, че Пригожин може и да е жив. Може да подвеждат света ".

" Изобилието от различни версии отклонява вниманието от тези, които са най-изгодни за Кремъл ", изяснява " блокировчикът на тролове ". Освен това, съгласно него, систематичната работа на правилните на Кремъл " сътрудници " в мненията под постовете в медиите води до понижаване на доверието към тези издания и въобще към новините, тъй като потребителите остават с чувството, че " не би трябвало да се има вяра на никого, всички лъжат, в никакъв случай не можеш да схванеш къде е истината ".

Същевременно огромното количество мнения с идентични послания би трябвало да сътвори у нормалните консуматори усещането, че това е преобладаващата позиция, изяснява " блокировчикът ":  " Троловете са продължение на пропагандната машина. Те са по-агресивни от формалните медии, само че като цяло преследват същите цели и задания. Когато съветските управляващи обществено разгласят нещо, належащо е стотици подставени лица към тях да им пригласят. Това основава у хората убеждението, че формалната позиция се употребява с всеобща поддръжка ", обобщи той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР