Илон Mъcĸ cтoи нaчeлo нa eдин oт нaй-гoлeмитe пoдeми в

...
Илон Mъcĸ cтoи нaчeлo нa eдин oт нaй-гoлeмитe пoдeми в
Коментари Харесай

Иcĸa ми ce дa yмpa c миcълтa, чe пpeд чoвeчecтвoтo имa cвeтлo бъдeщe ~ Илон МЪСК

Илон Mъcĸ cтoи нaчeлo нa eдин oт нaй-гoлeмитe пoдeми в иcтopиятa нa бизнeca и софтуерните нововъведения. Toй e eдинcтвeният пpeдпpиeмaч c дocтaтъчнo eнepгия, cилa и въoбpaжeниe, ĸoйтo инвecтиpa цялoтo cи бoгaтcтвo в инoвaции oт дpyгo измepeниe и peвoлюциoнизиpa тpи индycтpии eднoвpeмeннo – ĸocмичecĸaтa, aвтoмoбилнaтa и eнepгийнaтa.

Идеите му неведнъж звучат безусловно налудничаво, само че не след дълго той съумява да ги трансформира в действителност. За положително или за неприятно, той е един хората, които имат задоволително безстрашие и въображение, с цел да мечтаят и реализират концепциите си, наместо всички нас.

„ Иcĸa ми ce дa yмpa c миcълтa, чe пpeд чoвeчecтвoтo имa cвeтлo бъдeщe. Aĸo мoжeм дa cи ocигypим чиcтa eнepгия и дa cтaнeм мeждyплaнeтapнa paca c ycтoйчивa цивилизaция нa дpyгa плaнeтa – зa дa ce cпpaвим c нaй-лoшия cцeнapий, в ĸoйтo чoвeшĸoтo cъзнaниe e зaличeнo – тoгaвa… миcля, чe щe бъдe мнoгo xyбaвo. “

Роден е на 28 юни 1971 в Южна Африка. Майка му е прочут модел, татко му е електронен/машинен инженер. След като родителите му се развеждат през 1980 година, Мъск заживява с татко си на разнообразни места из Южна Африка. Изучава независимо компютърно програмиране и на 12-годишна възраст продава кода на видеоиграта Blastar за 500 $.

На 17 години се мести в Канада. Прави го преди да го извикат в казармата, тъй като през Канада е по-лесно да се емигрира в Съединени американски щати, в сравнение с през Южна Африка.

На 19 години Мъск е признат в Queen's University в Кингстън, Онтарио, и през 1992 година, откакто прекарва две години там, се трансферира в University of Pennsylvania, където получава бакалавърска степен по физика и бакалаварска степен по стопанска система от Wharton School. Когато е на 24 години, се реалокира в Калифорния, с цел да стартира докторска степен по приложна физика в Станфорд, само че напуща единствено два дни по-късно, с цел да преследва предриемаческите си упоритости в региона на Интернет, възобновима сила и Космоса. Едва през 2002 става американски жител.

Най-характерната част от характера на Илън като дете е любовта му към четенето. Брат му споделя: “Не беше нещо извънредно за него да чете 10 часа дневно. През уикенда се случваше да прочете по две книги дневно ”. Докато пазарували, родителите му постоянно откривали, че Илън е липсващ и просто отивали до най-близката книжарница и го намирали, седнал на пода, да чете в положение, сходно на транс. Попива мъдрост от Джон Толкин, Дъглас Адамс, Айзък Азимов и през днешния ден декларира, че дължи триумфа си на книгите, които е прочел.

Понастоящем е основен изпълнителен шеф и основен механически шеф на компанията SpaceX, както и основен изпълнителен шеф и основен продуктов проектант на Tesla Motors. Той е създател и на PayPal, която е продадена през 2002 година за 1,5 млрд $, като неговият дял е 165 млн $. Член е и на Съвета на шефовете на компанията SolarCity, учредена от негови братовчеди.

Zip2

През 1995 година основава Zip2, програмен продукт компания за уеб разработки, дружно с брат си. Компанията създава и популяризира Интернет „ справочник “ за вестникарската промишленост. Мъск подписва контракти с The New York Times и Chicago Tribune. Впоследствие придобива 7% или 22 милиона $ от продажбата.

X.com и PayPal

През март 1999 година Мъск става съосновател на x.com – компания за онлайн финансови услуги и разплащания посредством е-поща. Една година по-късно x.com се слива с компанията Confinity, която има услуга за превод на пари, на име PayPal. Новосъздадената компания се концентрира върху PayPal. През 2002 година компанията е закупена от eBay за 1,5 милиарда $ в акции, от които Мъск получава 165 милиона $.

Tesla Motors

Tesla Motors е насочена към производството на електрически автомобили и към решения за предпазване на силата. Наречена е в чест на световноизвестния електротехник и физик Никола Тесла. Създателите на компанията са Мартин Еберхард, Марк Тарпенинг, ДжейБи Страубел и Иан Райт през 2003 година Една година по-късно Илон Мъск влага в компанията и става ръководител. След началото на финансовата рецесия от 2008 година става основен изпълнителен шеф на компанията и задържа тази позиция до през днешния ден. Първата основана кола на Tesla Motors, Tesla Roadster – състезателен електрически автомобил, се продава в към 2500 бройки в 31 страни. Roadster е първият кадърен да се движи по публичната пътна мрежа напълно електромобил в серийно произвеждане, продаван в Съединени американски щати в актуалната ера. Той е и първият серийно създаван автомобил, употребяващ литиево-йонни акумулаторни акумулатори и първият всеобщо създаван подобен автомобил, който може да пропътува над 320 км с едно зареждане.

Като допълнение на своите коли, Tesla Motors продава електрически задвижващи системи на Daimler за Smart EV, Mercedes B-Class Electric Drive и Mercedes A Class и на Toyota за RAV4 EV. Мъск съумява да убеди и двете компании да станат дълготрайни вложители в Tesla Motors.

Желанието на Мъск е построяването на стилен автомобил на цена под 30 000 $ и направата и продажбата на съставни елементи за електрически задвижващи системи на други производители на коли на налични цени, без те да би трябвало да създават продуктите сами. Няколко широкопопулярни изявления го съпоставят с Хенри Форд поради неговата работа по напреднали системи за задвижване.

Според документи, към ноември 2013 той има 32% от акциите на Tesla Motors, които се правят оценка на 18 милиарда $. Неговата заплата в Тесла е един $ и също както Стив Джобс и други, остатъкът от неговото заплащане е във формата на акции и бонуси за положително показване.

Споделя, че му се е случвало да спи във фабриките на Tesla. Дори държи спален чувал в конферентната зала до продуктовите линии, с цел да може да инспектира по-добре колите.

SolarCity

Мъск измисля концепцията за SolarCity (Слънчев град), а през 2006 година я съосновава дружно с братовчедите си Линдън и Питър Райв. В момента SolarCity е вторият по величина снабдител на системи за слънчева сила в Съединени американски щати.

Основната мотивация за финансирането на SolarCity и Tesla е желанието му да помогне в битката с световното стопляне.

На 1 август 2016 година Tesla Motors афишира, че счита да придобие SolarCity за $2,6 милиарда Сделката е утвърдена от антимонополните органи и е завършена в края на ноември 2016 година, с което SolarCity става дъщерна компания на Tesla Motors.

Hyperloop

През 2013 година Мъск предлага нова форма на превоз сред Големият регион на Лос Анджелис и Залива на Сан Франциско, откакто се разочарова от утвърдената система за бързи влакове на Калифорния. На доктрина ще разрешава на пътуващите да се придвижват сред двата града за по-малко от 35 минути, предоставяйки им по-малко време за пътешестване даже и от аероплан. Желанието на Мъск е да предлага по-евтин превоз, от който и да е различен тип за такова разстояние. Системата се допуска, че ще употребява вакуум, с цел да понижи аеродинамичното противодействие, което на доктрина ще разреши пътешестване с огромна скорост и ниска консумация на сила. Предполага се, че системата ще разчита напълно на слънчева сила.

SpaceX

Мъск употребява към 100 милиона $ от своите персоналните средства, с цел да финансира и основе „ Технологии за проучване на космоса “ или SpaceX. Освен че е основен изпълнителен шеф, е и главен дизайнер. SpaceX създава и създава ракета-носители, като фокусът е да се усъвършенства положението на ракетните технологии. Първите две ракета-носители са Falcon 1 и Falcon 9, а първият галактически уред се споделя Dragon.

SpaceX съумява да направи дизайна на ракетите Falcon и апарата Dragon за 7 години. През септември 2009 година Falcon 1, по дизайн на Мъск става първата частно финансирана ракета с течно гориво, която извежда спътник в орбита. На 25 май 2012 година галактическият уред Dragon се скачва с Международната галактическа станция, което го прави първият уред на частна компания, който се скачва с МКС.

През 2006 година SpaceX подписва контракт с НАСА за разработка и тестване на нов галактически уред, Falcon 9, за превозване на товар до МКС. Последва нов контракт за 1,6 милиарда $ през 2008 година, за 12 полета на Falcon 9 и Dragon до МКС, които да заменят постоянните полети на совалките, след излизането им от приложимост през 2011 година SpaceX е една от двете частни компании, участнички в програмата за „ Комерсиални услуги за доставяне “, които доставят галактически товар, вместо совалките. Транспортирането на астронавти до МКС сега се прави само от съветската Союз, само че от 2014 година SpaceX е една от двете компании, които са участнички в програмата „ Комерсиална поддръжка на екипажи “, чиято цел е да възвърне опциите за снабдяване на екипажи на Съединени американски щати.

Мъск е повлиян от поредицата на Айзък Азимов „ Фондацията “ и вижда проучването на Космоса като значима стъпка в разширението и даже запазването на съзнанието на човешкия живот. Казва, че междупланетарния живот може да служи като бариера против закани за оцеляването на човешкия жанр.

„ Астероид или супер-вулкан може да ни унищожи, а също по този начин сме изправени пред опасности, които динозаврите не са срещали: изкуствено основан вирус, непреднамерено основаване на микро черна дупка, пагубно световно стопляне или някакъв тип технология, която още не сме измислили. Човешкият тип е еволюирал милиони години наред, само че през последните шестдесет години беше основано нуклеарно оръжие, с което можем да се унищожим сами. Рано или късно би трябвало да разтеглим живота оттатък това зелено-синьо кълбо – или да умрем. “

Неговата цел е да се понижат разноските за човешки галактически полети 10 пъти. В изявление през 2011 година споделя, че се надява да изпрати хора на Марс в идващите 10 – 20 години.

SpaceX съобщи, че e идентифицирала няколко места на Марс, които един ден биха могли да поддържат заселването на хора.

Програмата Red Dragon се чака да започва през 2020 година и в края на краищата да бъде последвана от " междупланетна транспортна система " на Илон Мъск, която ще може да докара хора до Марс единствено в границите на 80 дни. 

Фабриката на SpaceX е употребена за фотосите на кино лентата Железният човек 2 и в него Мъск играе себе си.

Neuralink

Мъск счита, че достъпът до компютрите и мобилните приложения на смарт телефоните към този момент ни е дал „ суперсили ”, с които хората могат да дават отговор на всевъзможни въпроси, да беседват с който си желаят посредством видеовръзка във всяка точка на света.

„ Ние към този момент сме киборги. Имаме си цифров двойник, частична онлайн версия на личността в електронните писма и обществените мрежи ”.

Най-добрият процес на събитията, съгласно Мъск, е разновидността, при който ще бъдат основани специфични компютри, които ще се разполагат в „ цифровия пласт ”  до кората на основния мозък и ще работят в симбиоза с индивида. Според него невронната технология може да предотврати превръщането на хората в " домашната котка " на изкуствения разсъдък.

От Wall Street Journal настояват, че компанията, носеща името Neuralink, създава невронна технология, която ще разреши на хората да си споделят непосредствено с машини, без да се постанова намесата на физически интерфейс. Въпросната технология вгради електроди в мозъка, посредством които хората ще могат да качват или смъкват своите мисли към и от компютър. Това може да разреши на хората да реализират по-високи равнища на когнитивната функционалност.

От Wall Street Journal прибавят, че първите артикули на Neuralink могат да употребяват импланти за лекуване на болести като епилепсия или тежка меланхолия.

Според Мъск, технологиите на компютърните игри са напреднали дотам, че съвсем са станали неразличими от действителността. Попитан в границите на събитието Code Conference в Калифорния, дали е допустимо ние да се намираме в симулирана компютърна игра, той отговоря: „ евентуално да ”.

„ Толкова доста съм приказвал за симулациите, че напряко откачам. Брат ми и аз в последна сметка се съгласихме, че няма да приказваме на тази тематика. Най-силният мотив в интерес на това, че се намираме в симулация е следният: преди 40 години имахме единствено Понг – два правоъгълника и точка. 40 години по-късно имаме фотореалистични, 3D симулации, с които милиони хора си играят всеки ден и стават все по-добри с всяка минала година. Скоро ще имаме и виртуална действителност ”.

По думите му, даже в случай че технологиите се развиват 1000 пъти по-бавно, в сравнение с сега, отново ще има траектория на напредъка и преходът ще е неминуем, въпреки и след 10 000 години, което въобще не е доста по отношение на мащабите на Вселената.  

„ Ще достигнем до там, че игрите ще станат неразличими от действителността. Те ще могат да бъдат играни от всяко устройство и компютър, които ще са милиарди и шансът нашата действителност да е съществена също ще е милиард ”.

Според Илон Мъск има единствено два разновидността: или ние ще създадем виртуален свят в бъдещето, или към този момент сме част от някаква симулация. Цивилизацията неизбежно се движи към тази действителност и единствено гибелта ѝ може да спре този развой. Мъск предложи самобитен умствен опит и доближи ди извода, че човечеството ще живее по-добре, в случай че се окаже, че това, което ние одобряваме за действителности, е симулирано от хора от бъдещето. Най-вероятно, бъдещите генерации ще могат да основават симулатори на други цивилизации, в това число и на цивилизации от предишното. Напълно е допустимо ние да сме персонажи точно от такава цивилизация.

Снимки: Yahoo Finance, Time, YouTube, Inverse


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР