Илияна Ангелова Потокът от пациенти със сърдечно-съдови усложнения след прекарана инфекция

...
Илияна Ангелова
Потокът от пациенти със сърдечно-съдови усложнения след прекарана инфекция
Коментари Харесай

COVID инфекцията сериозно уврежда сърцето

Илияна Ангелова

Потокът от пациенти със сърдечно-съдови затруднения след прекарана зараза от COVID-19 продължава да се усилва. Тъй като коронавирусът е заболяване, което визира главно съдовете и предизвиква васкулит, пациентите страдат от друг вид проблеми и в острата, и в хроничната фаза, известна още и като  Постковид синдром. Това изясни началникът на Отделението по кардиология в МБАЛ „ Медлайн “ доктор Теофил Груев.

Първоначално се смяташе, че COVID-19 е респираторна зараза, единствено няколко месеца след откриването на болестта обаче стана ясно, че инфекцията заплашва и сърцето. Освен признаците на заболяване, което визира белия дроб, съпроводено с белодробна пневмония и дихателна непълнота, забележителен брой пациенти с COVID-19 също развиват тромбоемболично заболяване, перикарден излив, аритмии и други

Едно от честите затруднения, с което се сблъскват кардиолозите в „ Медлайн “, е изострен коронарен синдром - миокарден инфаркт или нестабилна стенокардия, т.е. прединфарктно положение. От друга страна медиците регистрират зачестяване и на инсултите, когато по-засегнати са кръвоносните съдове на мозъка. А заради нарасналото формиране на тромби, чести затруднения са белодробните тромбоемболии, които са тежко животозастрашаващо положение, постоянно завършващо с съдбовен излаз. Оплакване, което непрестанно изпраща пациентите на консултация, е периферната артериална тромбоза по крайниците – ръце и крайници. Тя не крие опасности за живота, само че предизвиква непоносими болки и мъчно се понася от хората. 

Д-р Груев добави, че доста постоянно преболедувалите от COVID-19, без значение дали са имали до този миг диагностицирана артериална хипертония, покачват кръвното си налягане. Най-благоприятният вид е, в случай че това положение е краткотрайно, само че при половината от случаите нормално е начало на заболяването, съобщи доктор Груев. При тези, които страдат от високо кръвно, се утежняват стойностите на другояче добре следеното артериално налягане. 

Често в острия интервал на ковид се получава и така наречен „ излизане на сърцето от темп “. От по-редките сърдечни затруднения са миокардитът (възпаление на миокарда), и перикардитът (възпаление на обвивката на сърцето).

Затова е добре до един месец след прекаран COVID-19 пациентите да се съветват с кардиолог, с цел да могат затрудненията да бъдат диагностицирани и лекувани в точния момент, предложи доктор Груев. Той уточни че от началото на пандемията преди 2 години през Коронавирус отделенията в лечебните заведения „ Медлайн “ и „ Централ Хоспитал “ са минали 1215 пациенти, а над 50% от тях са потърсили кардиологична помощ след това.

Д-р Груев стана шеф на Отделението по Кардиология в МБАЛ „ Медлайн “. Той има близо 30-годишен опит в диагностиката и лекуването на сърдечни болести и има документ за експертно равнище за ехокардиография. Преди да стартира работа в „ Медлайн “, доктор Груев е бил шеф на кардиологично поделение и в МБАЛ „ Сухопътни войски. Пантелеймон “, член е на Българското и на Европейското сдружение по кардиология и ехокардиография.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР