Илинденско-преображенското въстание завинаги ще свързва духовно българите от Тракия и

...
Илинденско-преображенското въстание завинаги ще свързва духовно българите от Тракия и
Коментари Харесай

Българи от РСМ на Петрова нива за 118 години от Илинденско-преображенското въстание

Илинденско-преображенското въстание вечно ще свързва духовно българите от Тракия и Македония. Това съобщи президентът Румен Радев в словото си във връзка честванията в историческата околност Петрова равнища нощес.

Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в Националния възпоменателен събор за 118-ата годишнина от оповестяването на въстанието.

Повече от 100 години след събитията, там бяха още веднъж наши сънародници от Република Северна Македония, означи президентът в словото си.

Гласът на Странджа огласява всяка година през август историческата околност Петрова равнища, където преди 118 години се е взело решението за експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание.

Тракийци и родолюбци от цялата страна се събраха, с цел да отдадат респект на героите.

„ Тия събития са едни от най значимите в българската история. Тракиец съм, от ивайловградския край. Обичам Тракия, обичам и България “, сподели участник в честванията.

Президентът Румен Радев.

„ Одринският революционен окръг въстава със своите братя от Македония. Моралният завет, който ни оставиха нашите предшественици, че свободата е само допустима, когато си подготвен да вградиш в нейните темели самият себе си “.

Кулминацията на честванията беше тържествената заря инспекция в памет на починалите герои.

Президентът Радев взе участие през вчерашния ден и в честванията на 144-тата годишнина от подвига на героите на Шипченската епопея. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР