Илиан Стоянов-Коловати е един от емблематичните футболисти на Левски. Два

...
Илиан Стоянов-Коловати е един от емблематичните футболисти на Левски. Два
Коментари Харесай

Илиан Стоянов-Коловати: Треньорът на националния отбор трябва да е послушко! В БФС само си кютат, не ги ли е срам…

Илиан Стоянов-Коловати е един от емблематичните футболисти на Левски. Два пъти е първенец, три пъти притежател на купата на страната, дълготраен национал на България с 40 мача, присъединяване на европейското състезание през 2004 година. Направи дълга и сполучлива кариера в Япония, като завоюва титли и в Страната на изгряващото слънце.

Ето какво сподели Илиан Стоянов по много настоящи тематики в изявление пред.

-Илиане, пристигна време, в което отчитаме всеки чоп за квалификационни мачове като следващото събитие без да влагаме особени страсти. И най-лошото е, че в тези жребии България е все по-надолу в урните и никой не прави сметки за нищо.
-Искам да ви попитам за какво ме търсите в далечна Япония? Когато стартира да приказвам, го върша с истината и същинските имена, по тази причина ли ме търсите?! На доста хора не им харесва това, което споделям, само че аз съм подобен човек.

-Търся те и заради тази причина – казваш нещата такива, каквито са!
-Дори не знаех, че има е имало чоп. Не знам от какъв брой време не съм гледал мач на националния тим на България. За последно Петър Хубчев беше селекционер и тогава гледах няколко дуела. Някак си не ме интересува националния тим, не ми е забавно в последните години. Нивото спадна както на национално равнище, по този начин и на клубно равнище. В момента националният тим е, както сподели спортният министър Кралев – една сергия. Може би и по тази причина хората се отдръпнаха от трибуните. На някои от последните мачове преди пандемията на трибуните имаше 450 души…

-Ти вярвал ли си, че ще пристигна време, в което на мач на националния тим, в който на трибуните ще има 500 индивида?
-Никога не съм си го и помислял такова нещо. Когато сме били в националния тим и сме имали тренировки, имаше повече публицисти и почитатели, в сравнение с в този момент на мачовете. Не мога да си обясня някои неща в този момент. Чета, че все играем добре, че нямаме шанс, а все губим… Странна работа.

-Нямаме и селекционер, само че към този момент се спрягат някои имена, измежду които треньорът на младежите Александър Димитров, Илиан Илиев, Николай Киров.
-От спряганите имена за мен най-точният човек е Илиан Илиев. Между другото за мен най-хубавата кандидатура е на Юри Николов (заместник шеф на треньорската школа). Той би трябвало да стане старши треньор на националния тим, Мишо Мадански да му бъде асистент, а отговорник – Лъчезар Димитров (начело на треньорската школа към НСА). Това са тримата, кото може да извадят България от калта. Може да ни класират и на международно първенство…
Сега към този момент съществено за Илиан Илиев. Той е човек, който футболистите ще почитат и ще му имат почит. Бивш футболист, дълги години треньор в България, има опит. На него играта му е пределно ясна. Моите почетения към Сашко Димитров и Киров, само че по какъв начин футболистите да им имат почит?! Имам и друго виждане за поста селекционер на България. Но заради аргументи, че и той не си мълчи и постоянно е бил прям – това е Любослав Пенев. При него тимът ми харесваше по какъв начин играе. Да, губеше мачове, побеждаваше, само че Любослав Пенев се опита да построи и наложи някакъв жанр.

-Смяташ ли, че бъдещият народен селекционер може да бъде със мощен темперамент – вид Любослав Пенев?!
-Не, треньорът на националния тим би трябвало да е послушко, с цел да е на този пост. Говорим в последните няколко години. Трябва да си непосредствен до авторитетни хора в България, измежду които политици, предприемачи, президенти на клубове и по този начин може да станеш треньор на националния тим на България – от юноши до мъже.

-Провеждането на Конгреса също бе отсрочено за неразбираема дата догодина…
-Няма смисъл повече да разясняваме. В БФС могат да си го създадат след една година, две или три. Тяхна си работа. Този Конгрес умерено можеше да се организира на всички места – в Арена Армеец да вземем за пример. Има 700 делегати от клубовете. Залата е с потенциал 12 000 места, могат да седнат през 10 метра! Но тези хора желаят да си кютат, да си седят на сладка работа, харесва им.

-Доста упреци има към управлението на футболната ни централа, само че виждаш ли в тяхно лице някава отговорност или предпочитание за смяна?
-Всеки в БФС, който излезе да дава изявление след мач, споделя – ние нашата работа сме си я свършили, обезпечили сме им условия. Ние нашето сме го изиграли, в този момент е ваш ред. Да, но вие сте играли преди 26-30 години. Вече сме 21 век, 2020 година. Като не ви се работи – разкарайте се от там, има по-млади и можещи хора и могат да ви заместят. Какъв е казусът?! Шапка им смъквам на всички футболисти от това покололение през 1994 година. Радвал съм се, плакал съм, гледал съм мачовете през нощта. НО… като управленци ги видяхме до каква степен са. И не им ли омръзна да са там, не ги ли е позор от това, което вършат.

-Да не се окаже, че ще мине още една година и ще споделяме, че при Борислав Михайлов е било по-добре?
-Сега е по-зле от времето на Борислав Михайлов. Категорично. Той най-малко имаше лоби в УЕФА, канеха го по всички страни. Боби горе долу се справяше. От тези хора в този момент кой ще го поканят някъде?!

-Кой може да бъде новият президент на БФС?
-Стилиян Петров е индивидът, който може да промени лицето на българския футбол.

-Но той или който и нов претендент да бъде, ще се сблъска със статуквото, не толкоз с един или двама съперника на самите избори. Системата би трябвало да бъде изменена, това допустимо ли е?
-Задължително в Изпълкома от тук нататък не би трябвало да има президенти на клубовете. В него би трябвало да са някогашни футболисти, само че със лично мнение. А не подставени лица от други хора. Надявам се и клубовете, които гласуват… в случай че пристигна Стилиян Петров с една платформа, да гласоподават за него. Ако не желаят да се промени нещо – да си ги ръководят тези хора още 50 години. Аз дълго обмислях дали да кажа нещо обществено. Смятам, че в случай че клубовете не желаят нещата да се трансформират, най-добре е българският футбол да стане аматьорски. Ние към този момент сме на равнището на Малта, Люксембург и Гибралтар. Там хората работят в банки, служители са или имат други специалности. Така да стане и тук. До обяд или до 3-4 часа следобяд да работят и вечерта да упражняват. Тъкмо няма да се харчат пари. Ако има президенти запалянковци, да им дават заплати, само че футболът в България е по-добре да бъде аматьорски. Така момчета и от В група ще имат късмет да влязат в националния тим. Няма потребност повече да се мъчим.

-Следиш ли какво се случва с Левски? Отборът не се показа добре против Арда.
-В първия мач против Локомотив Пловдив бяха по-свежи, само че против Арда се видя, че бяха по-изморени и това им изигра неприятна смешка. ОК – играта не беше на висота, само че Левски има нов треньор и би трябвало малко самообладание. Трябва да се даде самообладание на Славиша Стоянович, както и на на Наско Сираков. Нека изчакаме, дано броим пилците през пролетта.

-Защо по този начин внезапно спадна равнището на Лудогорец? Извън петте загуби в Европа, в България тимът реализира победи, само че всички са безапелационни, че няма нищо общо с предходния тим.
-БФС да се реалокира в Разград! Там да създадат една постройка и БФС. Това е мнението ми. Доколкото до спада на играта им – въобще не ме интересува. В България виждам само Левски, проследявам го като почитател. И ФК Кюстендил от родния ми град.

-Би ли коментирал прекосяването на Бруно Акрапович в ЦСКА?
-Преди известно време той сподели, че желае да му бъдат обезпечени заплати по 3000 лв. и незабавно ще поеме Левски, а аз тогава споделих, че той би бил точният човек за треньор на Герена. Аргументите ми бяха, че Акрапович е без огромни финансови искания. В Локомотив Пловдив построи тим, който играеше хубав футбол. Докато беше той, Локомотив играеше най-привлекателният футбол. Първата година, когато пое отбора, и аз също бях песимист – мислех си, че е следващият чужденец и за какво не гласоподават доверие на българин. Но индивидът полека-лека наложи условията си и без голям бюджет откри точните футболисти. Значи и без доста пари може да се намерят положителни играчи. Стига да имаш предпочитание. И ето – Локомотив Пловдив, последните две години, за мен игра най-смислен футбол в България. Затова мислех, че той беше индивидът, който съгласно мен би паснал съвършено на Левски. Не споделям, че Славиша Стоянович е неприятен треньор – той към този момент е отпред на отбора, дано остане, колкото се може по-дълго. Пожелавам му доста триумфи.

-Това значи ли, че Гриша Ганчев е направил добър избор и ход с привличането на Бруно Акрапович?
-Добър ход, само че има и едно НО…ЦСКА и Левски са доста ветровити места за работа. Така че няма да му бъде елементарно на Армията. Неговата философия за футбол, идея и така нататък, дали може самичък да ги направи, дали ще му дадат време – това към този момент ще се види. В огромните тимове нямаш доста време.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР